15-20 KMBelgiëLimburgPeelpad

Peelpad – Altweerderheide-Stramproy – De laatste etappe van het verrassend mooie Peelpad

Door 30 april 2019 juli 5th, 2019 Geen berichten
KIJK ROND IN

NATUURGEBIED KEMPEN-BROEK

Altweerderheide, Bolle Jan en natuurgebied Kempen~Broek

DE ETAPPE START IN HET PLAATSJE ALTWEERDERHEIDE EN GAAT DOOR DE NATUURGEBIEDEN DE LAURABOSSEN, HET SMEETSHOF EN HET STRAMPROOITERBROEK OM VERVOLGENS TE EINDIGEN IN STRAMPROY. HET ONTSTAAN VAN ALTWEERDERHEIDE IS TE DANKEN AAN DE WEERTER GRAANHANDELAAR JAN HENDRIKS, BIJGENAAMD BOLLE JAN. DEZE BOLLE JAN KOCHT 80 HECTARE BOS EN HEIDE EN STICHTTE HET ONTGINNINGSBEDRIJF ‘KARELKE’ GENOEMD NAAR KARELKE SCHAEKEN, DIE ZIJN LAPJE GROND EN BOERDERIJ AAN BOLLE JAN HAD VERKOCHT. ZIJN BOERDERIJTJE KREEG DE NAAM ‘KLEIN KARELKE’, DE GROTE ONTGINNINGSBOERDERIJ WERD ‘GROOT KARELKE’ GENOEMD.

Wow, tsjee, jeetje, gossimijne .....

Wandelen over het Peelpad van Altweerderheide naar Stramproy

De eigenlijk als beginetappe bestempelde route had ik tot het laatst bewaard. Het Peelpad verbaasde elke kilometer, waar intensieve veehouderij regeert op de Peelgebieden liggen prachtige verborgen pareltjes. Maar waar ik vandaag liep, won het van elke etappe. Ik stap het buurtbusje uit bij het beeld van de Heikneuter. Het verlaten dorpje is echt leeg, ligt dichtbij de grens met België en heeft iets mysterieus. Geloof maar dat hier in vroegere tijden wat afgesmokkeld is: boter, bier en wat niet meer. Het lijkt nog iets van die sfeer te hebben. Ik wandel richting de grens en val van de ene verbazing in de andere, zo mooi. Vooral in het natuurgebied Kempen~Broek met runderen, taurusossen, reeën, bevers, weidevogels, plasjes, vennetjes, kleine weilanden tussen bosstroken, het hield niet op. Het is een zeer gevarieerd en onaangetast landschap met volop natuur en stilte. Echt geweldig om er doorheen te lopen. Verder naar Stramproy loop je langs aspergevelden naar het katholieke Stramproy, klein, kneuterig, maar gezellig en lang de woonplaats van onze Zangeres zonder Naam.

De Bever

Wandelen over het Peelpad van Altweerderheide naar Stramproy bij beversporen langs de Aabeek

Het Smeetshof en Stramprooierbroek zijn restanten van een groot moerasgebied. Het moerasgebied wordt tegenwoordig omringd door vochtige weilanden, de etappe gaat langs het moerasgebied en door de weilanden. In het Stramprooierbroek wordt het beekje de Abeek gevolgd, een mooi meanderend beekje door een moerasachtig gebied. Aan de Abeek is een watermolen de Broekmolen, helaas is het waterrad van deze watermolen niet zichtbaar vanaf de weg.

Sinds enige jaren is hier de bever gesignaleerd. Aan de overkant van de beek zie ik een grote omgeknaagde boom liggen en verderop zowaar een beverburcht. Je ziet ook de typische looppaden langs de oevers waar de bevers in het water gaan en weer aan land gaan. Het gebied is uitermate geschikt voor de bever. Wisseldende grondwaterstanden door de aanvoer van water van verschillende beken zorgt voor een goede biotoop van de knager.

Natuurgebied KempenBroek

Wandelen over het Peelpad van Altweerderheide naar Stramproy bij toegangshek ARK

Grenspark Kempen~Broek is 25000 ha groot en ligt op de grens van beide Limburgen en Noord-Brabant. Hier wisselt nat met droog, open met gesloten en natuur met cultuur. Het gebied lijkt op een mozïek van landschappen. Al wandelend kom je allerlei soorten landschap tegen: bossen, moerassen, beekvalleien, vennen, heide, weilanden, hooilanden en akkers. Maar ook grootschalige landbouwgebieden, maar toch overheerst de natuur. Er komen zeer veel libellesoorten voor en zelfs het edelhert kun je met geluk zien. Het gebied verrast overal, bij elke hoek van bos of overgang naar open gebied. Dat maakt dit gebied zo speciaal, de afwisseling, en dan afwisseling van gebieden van ongekende schoonheid.

De etappe vandaag was de laatste van het Peelpad. In dit pad komt natuur, cultuur, landbouw en mooie mensen samen. Ik had in eerste instantie twijfels, het gebied staat immers bekend om de intensieve veehouderij met miljoenen kippen, varkens en koeien. Maar het heeft me verrast, prachtige natuur op elke etappe, landbouwgebieden met aspergevelden en tuinbouw, vennetjes en bosgebieden maar ook prachtige dorpen waar het katholieke geloof nog echt wordt gevolgd en waar op meerdere dorpspleinen een beeld staat ter ere van de plaatselijke carnavalsvereniging. Want feesten dat kunnen ze hier ook in Brabant. Ik kan het pad van harte aanbevelen, het is echt de moeite waar.

GA NAAR DE KAART

Laat een bericht achter