5-10 KMBrabantse Milieu FederatieIVN-wandelingNoord-BrabantWandelen rond Uden

Ommetje De Beemden en De Donken – Den Dungen

Door 1 juni 2019 april 19th, 2020 Geen berichten
KIJK ROND IN

DEN DUNGEN

Den Dungen, beemden en de Aa

WANDELEN DOOR HET BOERENLANDSCHAP. HET BRABANTS BUITENGEBIED BIJ DEN DUNGEN LEENT ZICH UITSTEKEND VOOR EEN MOOIE WANDELING. HELAAS ZIJN IN DE AFGELOPEN DECENNIA VEEL VAN DE ZANDPADEN IN BRABANT VERDWENEN, ONDER ANDERE DOOR RUILVERKAVELINGEN. HET OMMETJE DE BEEMDEN EN DE DONKEN GAAN DOOR HET BUITENGEBIED VAN DEN DUNGEN.  ONDERWEG LOOP JE LANGS ENKELE CULTUURHISTORISCHE EN LANDSCHAPPELIJKE BIJZONDERHEDEN. DE BEEMDEN IS DE NAAM DIE IN BRABANT GEBRUIKT WORDT VOOR GRASLANDPERCELEN IN EEN BEEKDAL. DE NAAM DE DONKEN VERWIJST NAAR DE DONKEN WAAROP DEN DUNGEN IS ONTSTAAN. EEN DONK, OOK WEL EEN DUNG GENOEMD, IS EEN NATUURLIJKE VERHOGING IN EEN BEEKDAL.  OM DE BEWONERS TEGEN HET HOGE WATER TE BESCHERMEN, LEGDE MEN EEN DIJKENSTELSEL AAN RONDOM DE DONK.

De wandeling geeft heel goed weer hoe de historie van Den Dungen eruit ziet. Het is gebouwd op de donken in het natte Aa-dal. De ringdijk die het natte land beschermt, vormt het eerste gedeelte van de route. Verder langs de Zuid-Willemsvaart en het sifon die het oude water van de Aa onder het kanaal afvoert. Je ziet de oude contouren van de Aa nog in het veld liggen. Verder terug over de ringdijk naar het dorp Den Dungen waar je verder nog het arboretum kunt bezoeken. Voor mij bijzonder omdat het een oud-collega van me is, waar ik goede herinneringen aan heb. Het pad gaat verder door hoog gras langs de Meerse Plas en langs de Zuid-Willemsvaart weer naar het beginpunt bij de alom bekende Dungense Brug.

Den Dungen

Wandeling Ommetje De Beemden en de Donken in Den Dungen bij de Dungense brug

De omgeving van Den Dungen bestaat vooral uit landbouwgebied. Van belang is de Ringdijk met de wielen, ontstaan door dijkdoorbraken. Rond Den Dungen is op deze manier een landschappelijk fraaie ringdijk met wielen ontstaan. Naast bescherming tegen oprukkend water maakte ook Frederik Hendrik in 1629 gebruik van een gedeelte van deze ringdijk bij het beleg van Den Bosch. Nu hebben deze dijken geen functie meer als beschermer tegen het water. Het is puur een karakteristiek landschapselement met mooie dijkbegroeiing van judaspenning, bijzondere soorten populieren, zomereik, wilde kers, meidoorn en hazelaar en met sluisjes en wielen. De dijken zijn belangrijke schakels tussen leefgebieden van dassen, struweelvogels, zoals grasmus, patrijs en roodborsttapuit en dagvlinders, zoals kleine ijsvogelvlinder. Daarom zijn ze in ruimtelijke plannen aangeduid als droge ecologische verbindingzones: waardevol om uit te breiden en te verbinden.

De Aa

Wandeling Ommetje De Beemden en de Donken in Den Dungen langs een oude arm van de Aa

De rivier de Aa was in het verleden de grens tussen Berlicum en Den Dungen. De gerestaureerde hardstenen grenspaal uit 1821 is teruggeplaatst in de Spurkstraat op de grens van Den Dungen en Berlicum, waar vroeger de brug over de Kwalbeek lag. Door de aanleg van de Zuid-Willemsvaart werd de loop van de rivier de Aa aan de Dungense kant afgesneden. Het water van de Aa wordt onder het kanaal, middels een Sifon weer in de hoofdloop van de Aa geleid. Deze Sifon heeft de status gemeentelijk industrieel monument en is nog steeds in werking.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: