Bedenker Hans Corbijn: 'Het dorp, de haven, de schepen en de oesterputten ademen datgene waar de vele (Belgische) toeristen het hele jaar door voor komen: schelpdieren!'
Bedenker Hans Corbijn: ‘Deze wandeling voert je door de ‘Mosselhoofdstad’ Yerseke, aan de Oosterschelde in Zeeland. Je wandelt door een typisch vissersdorp, langs een giga-kerk, door het open gebied van de Yerseke Moer en komt uiteindelijk uit bij de haven waar de vissersschepen je (vooral in het weekend!) opwachten. Je bent dan in het hart van de mossel- en oestercultuur. Na de haven en de schepen kom je ook langs de typische verwaterbakken én natuurlijk de restaurants waar menig toerist zich tegoed doet aan een oestertje (of twee…) met een glas witte wijn!’
Yerseke
Het dorp is tegenwoordig vooral bekend om zijn mossel- en oestercultuur. Toeristen komen naar Yerseke om verscheidene zeevruchten te eten in een van de vele restaurants, en voor rondleidingen over en langs de oesterputten, de jachthaven en het Oosterscheldemuseum. In dit museum komt ook de oudere geschiedenis van het dorp naar voren, waaruit blijkt dat Yerseke sinds de middeleeuwen als handelsdorp bekend stond. Yersekenaren handelden voornamelijk in landbouwproducten, zoals tarwe, meekrap en darink (of derrie).

Mosselen
Yerseke speelt een centrale rol in de Nederlandse mosselvangst en -verwerking. De belangrijkste visgebieden zijn de Zeeuwse wateren en de Waddenzee. In 2009 waren er zo’n 50 kwekers van mosselen met 56 vaartuigen. Alle mosselen, inclusief de importmosselen, worden uiteindelijk aangeboden op de veiling van Yerseke. De meeste consumptiemosselen, ongeveer 65%, worden geëxporteerd naar België. Verder gaat 23% van de aanvoer naar Frankrijk en de rest blijft in Nederland of gaat naar andere landen.

Oesters
De teelt van oesters, maar ook van mosselen, kreeg een belangrijke impuls na 1870. Het gebruik van gekalkte dakpannen kwam in gebruik waarop de oesterlarfjes zich vasthechten. In principe werden het broed en de jonge oesters verkregen op natuurpercelen en daarna overgebracht op zaaipercelen. Hiervoor werden oesterputten gebruikt die later ook de functie kregen van voorraadreservoirs. De eerste oesterput werd in 1871 aan de buitenzijde van de Breedsendijk aangelegd. De kweek vindt vooral plaats in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer.

Foto's van de wandeling
Kenmerken van de wandeling
Knopenrondje Yerseke is ontworpen door Hans Corbijn.
Op Wandelblog Ambulare vindt je nog meer Knopenrondjes.
Afstand
9 kilometer
Soort wandeling
Rondwandeling
Landschap
Polder, haven en water
Beoordeling
7,5 (7,5/10)
Startpunt
Parkeerplaats Molenpolderweg, Yerseke
Datum
14-11-2025













