Knopenrondje Hurwenen
Wandelen rond de Hurwenense Kil
Kenmerken
Lengte: 8 kilometer
Start- en eindpunt: Brasserie De Roskam, Hurwenen
Landschap: Rivier, polder en uiterwaarden
Knopenrondje Hurwenen - Wandelen rond de Hurwenense Kil
Vanaf de parkeerplaats bij De Roskam is de blik over de Waal al meteen indrukwekkend. Op de drukst bevaren scheepvaartverbinding van Europa zie je de binnenvaartreuzen naar Rotterdam en het Rurhgebied varen. De meest dynamische rivier van ons land voert de grootste hoeveelheid water af en heeft het grootste verschil in waterpeil. En op dit Knopenrondje zie je wat dit met het aanliggende landschap doet. Eerst loop je in een grote boog om de Hurwenense uiterwaarden die bij hoogwater langzaam onder water lopen. Terug richting Hurwenen duik je nog verder de uiterwaarden in. Links van je de meestromende nevengeul die als waterberging dient om extreem hoogwater in het rivierenland te voorkomen. En rechts van je de grote waterplassen die zijn ontstaan door kleiwinning. De bever knaagt er hier lustig op los en ganzen weten in grote getalen het grasrijke gebied te vinden. Net voor het eindpunt zie je nog een herinneringsplaat van de voormalige steenfabriek. De fabriek is eind vorige eeuw afgebroken om de Waal meer ruimte te geven. Wat rest is de markante schoorsteen die nu door ooievaars wordt gebruikt. Binnenkort wordt de wandeling gepubliceerd op Wandelzoekpagina.
Achtergrondinformatie
Hurwenen
Aan de zuidoever van de Waal in de Bommelerwaard ligt Hurwenen, in de volksmond Hurne. In het dorp staat de voormalige Hervormde Kerk, een van de monumenten in het dorpje. Hurwenen is eeuwenlang bedreigd door het hoge water van de Waal. Het heeft zelfs vele dijkdoorbraken gekend en in 1995 nog moesten de inwoners hun woning verlaten door het dreigende hoogwater. Uiteindelijk was het loos alarm maar dit was reden om de rivier meer ruimte te bieden en de dijken te verhogen. Hierdoor steken de rieten daken van de Gelderse boerderijen hier nog nauwelijks boven de Waaldijk uit.
Hurwenense Uiterwaarden en meestromende nevengeul
In 1639 werd een meander van de Waal door menselijk ingrijpen afgesneden van de rivier. Je kunt deze meander op dit Knopenrondje nog duidelijk in het landschap herkennen. Een andere naam voor het gebied is Hurwenense Kil. Het woord duidt op een watergeul, ‘kil’ stamt af van ‘kille’ dat kreek betekent. Bij hoogwater stroomt het gebied nog steeds vol door het rivierwater. In het gebied werd lang klei gewonnen ten behoeve van de baksteenindustrie waardoor een aantal zandputten is ontstaan. In het noorden van de uiterwaarden is een meestromende nevengeul aangelegd. Naast waterberging heeft de nevengeul nu vooral een natuurfunctie. De nevengeul zorgt voor schoon en gezond water en een beter leefmilieu voor diverse plant- en diersoorten.