Skip to main content
search

Betuwepad – Tiel-Buren – Wandelen naar misschien wel mooiste dorp van Nederland

By 28 november 2021december 31st, 202315-20 KM, Betuwepad, Gelderland

De Linge, kasteel Soelen en Buren

Betuwepad - Tiel-Buren

Betuwelijn

Betuwepad - Tiel-Buren

Dorpshuis Erichem

Betuwepad - Tiel-Buren

Betuws Wijndomein

Betuwepad - Tiel-Buren

Beeld van Willem van Oranje, Anna van Buren, Filips en Maria

Betuwepad - Tiel-Buren

Erichemse Tochtsloot

Betuwepad - Tiel-Buren

Kasteel Soelen

De wandeling gaat voornamelijk over wat saaie verharde wegen tussen de wel mooie Betuwse dorpjes Zoelen, Erichem en Buren. Positieve uitzondering hierop zijn het fraaie landgoed Soelen met het kasteel, het schattige wandelpad richting Erichem en richting Buren langs de Erichemse Tochtsloot. De route die veel over de routes van Klompenpaden gaat laat goed zien hoe de Betuwe er uitziet: uitgestrekte weilanden, veel verharde wegen en hier en daar qua natuurschoon een interessant gebiedje. De plaatsjes zijn overigens zeker de moeite waard. Zo ook eindpunt Buren, de Oranjestad waar een extra rondje vele fraaie gebouwen laat zien.

Wandeling over het Betuwepad van Tiel naar Buren richting Erichem

Linge

De Linge is een rivier die in de Betuwe van Doornenburg tot Gorinchem stroomt. Het is met 108 km de langste rivier van Nederland en de naam betekent in het Oudnederlands dan ook ‘het lange water’. Bij Zoelen komt de rivier samen met de Dode Linge en vanaf dit punt gaat de Linge meanderen. De brug over de Linge bij Zoelen was tot 1943 een tolbrug, het recht was in handen van de fam. Hey. Het kostte 1 cent, Zoelenaren betaalden een 1/2 cent.

Wandeling over het Betuwepad van Tiel naar Buren bij de Linge in Zoelen

Zoelen

De naam betekent nederzetting aan de rivier de Zoel, die van dit dorp naar Zoelmond liep, in 788-789 nog vermeld als Solina. De vermoedelijke betekenisis ‘modderige stroom’ en het plaatsje telt nog geen 2000 inwoners. Het wapen van Zoelen is afkomstig van het geslacht Pieck, dat meerdere hoge adellijke posities bezat in de Betuwe. De 36 meter hoge toren van de Hervormde Stefanuskerk steekt hoog boven het landschap uit.

Wandeling over het Betuwepad van Tiel naar Buren met zicht op de kerk in Zoelen
Wandeling over het Betuwepad van Tiel naar Buren bij de kerk in Zoelen

Kasteel Soelen

Kasteel Soelen is het hoofdgebouw van het rijksbeschermde historische buitenplaatscomplex ‘Soelen’. De vroegste vermelding van de naam Van Soelen stamt uit de periode tussen 1207 en 1307 als een Wouter van Soelen genoemd wordt als borg en als getuige. Het 157 hectare tellende landgoed kwam in 1992 aan de Staat die het in beheer gaf van Staatsbosbeheer. Staatsbosbeheer heeft geleidelijk herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan lanen, zichtassen en doorkijkjes. In 2004 is de zuidas opnieuw ingeplant met bomen. Bijzonder aan het gebied zijn de clumps, boomgroepen omzoomd door weiland. Het kasteel en het koetshuis, die zich binnen de slotgracht bevinden, zijn verbouwd tot een appartementencomplex en worden bewoond door diverse gezinnen. In 1884 beschreef dominee Craandijk in zijn ‘Wandelingen door Nederland’ Zoelen als een ‘vrolijk en lieflijk landschap, om in de zomertijd een uitspanningsplaats te zijn voor de bewoners der omliggende steden en dorpen, een groot bos met daarin verborgen het kasteel Zoelen’.

Wandeling over het Betuwepad van Tiel kasteel Soelen
Wandeling over het Betuwepad van Tiel naar Buren bij landgoed Soelen

Erichem

Erichem is een dorp in het oude Graafschap Buren, hoorde vanouds met het dorp Asch bij de stad Buren en valt sinds 1811 onder de gelijknamige gemeente. Taalkundig is de naam Erichem afgeleid van ‘Eri’ en ‘chem’. Het woorddeel ‘Eri’ is een verbastering van ‘Aro’ of ‘Are’, wat een persoonsnaam is. Deze naam kan afgeleid zijn van die van de heilige Aregius. De betekenis van diens naam is onbekend. Het tweede deel ‘chem’ is afgeleid van ‘hem’, dat in het oud-Nederlands woonplaats betekent. Vrij vertaald zou Erichem dan betekenen: ‘woonplaats van (heer, of de familie van-) Aro’. Het dorpje was genomineerd voor de verkiezing van mooiste dorp van Nederland.

Wandeling over het Betuwepad van Tiel naar Buren bij de kerk in Erichem

Fruitboomgaarden

Overal in de Betuwe vind je fruitboomgaarden en ongeveer een derde deel van al het fruit dat in ons land wordt geteeld, komt uit Rivierenland. Daarom wordt deze regio ook wel de fruittuin van Nederland genoemd. De smaak van de Betuwse streekproducten vindt zijn oorsprong in het gematigde klimaat en de voedzame kleibodem van de rivieren de Waal en Linge. Deze vruchtbare bodem zorgt ervoor dat het Betuwe fruit zo goed smaakt.

Wandeling over het Betuwepad van Tiel naar Buren bij een fruitboomgaard

Betuws Wijndomein

Het Betuws wijndomein is een wijngaard in Erichem. Met 21.500 stokken is het een van de grotere wijngaarden van Nederland. Sinds 2008 wordt de wijn duurzaam geproduceerd. De eigenaren hadden aanvankelijk een kleinschalig akkerbouwbedrijf met graan en suikerbieten en zochten rendabeler alternatieven. In 2004 is de eerste hectare beplant met druivenstokken die geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat en de Betuwse rivierklei. Zij zijn geselecteerd op meeldauwtolerantie en vroegrijpheid, om zo duurzaam mogelijk te kunnen werken. Behalve wijn maakt het wijndomein onder de naam Firma Bruis jaarlijks 11.000 liter van appels en peren en mousserend sap voor derden.

Wandeling over het Betuwepad van Tiel naar Buren bij het Betuws Wijndomein

Buren

Buren verkreeg stadsrechten in 1395 van ridder Allard, heer van Buren en Beusichem. De vestingwerken van Buren zijn nog grotendeels intact. Er zijn nog wallen, muren en één stadspoort; de Culemborgse- of Huizenpoort. Buren mag zich Oranjestad noemen, vanwege de band met de koninklijke familie. Willem van Oranje trouwde er in 1551 in de Sint-Lambertuskerk met Anna van Buren. Prinses Beatrix en koning Willem-Alexander zijn hierdoor gravin en graaf van Buren. De korenmolen op de wallen draagt dan ook de toepasselijke naam De Prins van Oranje. In het Oude Raadhuis op de Markt bevindt zich het ‘Museum Buren en Oranje’. De Oranjes gebruiken soms de schuilnaam Van Buren als ze incognito willen zijn, zoals bij de Elfstedentocht van 1986, waaraan Willem-Alexander meedeed onder de naam W.A. van Buren. Een deel van Buren is een beschermd stadsgezicht met ruim 100 rijksmonumenten en 55 gemeentelijke monumenten zoals de Sint-Lambertuskerk, het Weeshuis, het Oude Stadhuis en de stadswallen met de muurtoren.

Wandeling over het Betuwepad van Tiel naar Buren bij de stadswallen
Wandeling over het Betuwepad van Tiel naar Buren bij de stadspoort

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE