Skip to main content
search

Bedevaartswandeling Kevelaer – Wandelen in Mariabedevaartsoord net over de grens

Friedhof Kevelaer, Maribasiliek en het Karissenklooster

Bedevaartswandeling Kevelaer

 

Kenmerken

Lengte: 7 kilometer

Start- en eindpunt: Station Kevelaer

Landschap: Stad en kerken

Bedenker Mari Smits over deze wandeling: ‘Wie een bedevaart wil beleven kan het beste de Nederlandse grens oversteken en naar het Duitse Kevelaer gaan. Vooral op zon- en feestdagen in mei worden op diverse plaatsen op en rond de Kapellenplatz religieuze samenkomsten gehouden. Naast de Kapellenplatz is ook de Kreuzweg zeer de moeite waard. Kevelaer is de drukst bezochte bedevaartsplaats in de nabijheid van Nederland. Kevelaer lag oorspronkelijk in het hertogdom Gelre en maakte daarmee deel uit van de Nederlanden, maar werd na 1713 Pruisisch en vanaf 1870 Duits. De marskramer Hendrick Busman was in december 1641 op weg van Weeze naar Geldern toen hij tijdens zijn gebed bij het hagelkruis op een kruising vlakbij het gehucht Kevelaer tot driemaal toe een oproep van Maria hoorde: ‘Op deze plek moet je voor mij een kapelletje bouwen!’ Uiteindelijk gaf hij hieraan op 1 juni 1642 gehoor. Al gauw kwamen er pelgrims naar de plek en werden er genezingen gemeld. Reeds in 1647 erkende de Rooms-Katholieke Kerk acht van deze genezingen als wonderbaarlijk. Kevelaer speelde een bijzondere rol voor de Nederlandse katholieken. Aangezien in de noordelijke Nederlanden tot 1795 openbare katholieke geloofsuitingen waren verboden, konden zij dit in Kevelaer wél doen.’

Bedevaartswandeling Kevelaer

De wandeling door Kevelaer is een aaneenschakeling van religieuze monumenten. Kevelaer is een geliefd bedevaartsoord. Jaarlijks brengen vele Nederlanders een bezoek aan dit Maria-oord. Midden in het sfeervolle centrum van Kevelaer ligt de Kapellenplatz. Rond en op dit met bomen omzoomde plein liggen alle, prachtig gerestaureerde heiligdommen. Daarnaast is Kevelaer een knus en gezellig plaatsje met een heel authentiek en oud centrum. Op het plein rond de kerk is het een levendige boel met tal van winkeltjes waar je kaarsen en andere religieuze snuisterijen kunt kopen.

Kruisweg

In het park van Kevelaer kun je de kruisweg bewonderen. Je wordt langs de geheimen van het lijden en sterven van Christus geleid en op het eind in het Mariapark staat het monumentale beeld van de ‘Schutzmantelmadonna’. Dit monument is ook een herinnering aan de gevallenen van de twee Wereldoorlogen. De afzonderlijke staties zijn schenkingen van grote weldoeners en van grote processies.

Bedevaartswandeling Kevelaer
Bedevaartswandeling Kevelaer

Sint Anthoniuskerk

Met de bouw van een kerk op de huidige plek is gestart in de vijftiende eeuw; eind negentiende eeuw is de huidige kerk ontstaan. In 1982 nagenoeg volledig door brand verwoest. In 1987 herbouwd. De kerk oogt modern omdat deze in 1982 tot de grond toe afbrandde. In 1987 is de kerk opnieuw ingewijd.

Bedevaartswandeling Kevelaer

Mariabasiliek

De Mariabasiliek is een neogotisch kerkgebouw in Kevelaer waar de grotere heilige missen van de Maria-bedevaart te Kevelaer worden opgedragen. De basiliek staat vlak bij de barokke Genadekapel, waarin zich volgens de katholieke traditie een wonderdoende afbeelding van de Heilige Maagd bevindt. De kerk werd in 1923 tot basiliek verheven.

Bedevaartswandeling Kevelaer
Bedevaartswandeling Kevelaer

Gnadenkapelle

In 1654 werd het eerste kapelletje vervangen door de tegenwoordige zeshoekige kapel, de zogenaamde Genadekapel. Het eerste kapelletje is gebouwd nadat Marskramer Hendrik Busman van de Maagd Maria tot drie maal toe de opdracht zou hebben gekregen een kapelletje voor haar te bouwen. Het was in 1642 klaar. Het is in Kevelaer het belangrijkste heiligdom waarin een afbeelding van de Maagd Maria vereerd. Deze eenvoudige afbeelding wordt de ‘Consolatrix Afflictorum’, ofwel de ‘Troosteres der Bedroefden’ genoemd.

Bedevaartswandeling Kevelaer

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE