Skip to main content
search

Zuiderwaterlinie – Verloren Hoek-Terheijden – Wandelen door een groot poldergebied

By 24 november 2018januari 2nd, 202410-15 KM, Noord-Brabant, Zuiderwaterlinie

De Kleine Schans, polders en het riviertje de Mark

DE SPANJAARDEN BOUWDEN DE KLEINE SCHANS IN 1639 OM DE SCHEEPVAART OP RIVIER DE MARK EN DE VERBINDING BREDA-MOERDIJK TE BESCHERMEN. DE POLDERS ROND TERHEIJDEN KONDEN ONDER WATER WORDEN GEZET. NA DE TACHTIGJARIGE OORLOG WERDE SCHANS VERWIJDERD, OM IN 1830 WEER TE HERRIJZEN ALS BOLWERK TEGEN DE BELGISCHE OPSTANDELINGEN. IN 2013 IS DE KLEINE SCHANS GERENOVEERD.

Verloren Hoek

Verloren Hoek is een buurtschap in de gemeente Breda in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het ligt ten westen van Prinsenbeek, aan de weg naar Zevenbergen. Het is ook echt een Verloren Hoek vlakbij een nat gebied wat ten tijde van de Zuiderwaterlinie onder water kon worden gezet. De toponymist Chr.Buiks verklaarde Verloren Hoek als verloren, nietig, nietswaardig, ook nutteloos, verspild, dus een onvruchtbaar gebied. Het natuurschoon maakt nu echter veel goeds, veel rietpercelen, mooie graspaden en boven je een torenvalk die naar muizen speurt.

De Mark

De Mark ontspringt bij de Zandvenheide in Koekhoven, een Belgisch gehuchtje bij Merksplas. Het brongebied van de Mark, het Turnhout Vennengebied. Via Hoogstraten en Minderhout, waar de Mark een tijdje de rijksgrens vormt tussen België en Nederland, komt de beek uiteindelijk bij grenspaal 218 net ten zuiden van de Markbrug tussen Meersel-Dreef en Galder definitief Nederlands grondgebied binnenstromen. In Nederland stroomt de Mark naar Breda waar deze in de singel van Breda uitkomt nabij de straat “Boeimeersingel”. De etappe kruist het riviertje ten westen van het dorp Terheijden waar de Mark een scherpe bocht naar het westen maakt en aansluit op het Markkanaal. Het riviertje lijkt hier in het oneindige te verdwijnen als je midden in het poldergebied wandelt.

Polders

De wandeling gaat richting Terheijden en hier loop je midden in het grote poldergebied. Het kon ten tijde van de overheersing van de Spanjaarden onder water worden gezet als verdedigingslinie. Eenzaam ligt hier knooppunt Zonzeel midden in het poldergebied waar de auto’s van de A59 overheersen. Ook de HSL loopt hier doorheen en af en toe zie je de trein met een enorme snelheid voorbijrazen.

Terheijden

Eindpunt van deze etappe is Terheijden en al van ver zie molen de Arend en de imposante kerk liggen. De naam Terheijden verwijst vermoedelijk naar het heideveld waarop zich een nederzetting ontwikkelde. Je loopt hier langs de Kleine Schans, een vestingwerk uit de Tachtigjarige Oorlog. Omstreeks 1590 bevond zich hier het Spaanse legerkamp Roma, genoemd naar een legercommandant. Er waren 200 manschappen ondergebracht. In 1637 werd de schans in de huidige vorm aangelegd om de scheepvaart op de Mark te beschermen. In 1680 kwam de schans in onbruik, om in 1830 opnieuw te worden hersteld en in gebruik te worden genomen, nu als bolwerk tegen de Belgen, vanwege de Belgische afscheidingsoorlog. Aldus ontstond de schans in haar huidige vorm. De contouren, de gracht en de bolwerken zijn goed te zien en met de molen de Arend die draaiend op zaterdagmorgen graan maalt, is het een prachtig plaatje.

GA NAAR DE KAART

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE