Skip to main content
search

Westerborkpad – Beilen-Hoogeveen – Wandelen rond kamp Kremboong waar Joden leden

By 23 april 2019januari 2nd, 2024> 25 KM, Drenthe, Westerborkpad
KIJK ROND OP

DE COL DU VAM OP AFVALBERG WIJSTER

Werkkamp Kremboong, dwangarbeiders en afvalberg VAM in Wijster

DE WANDELING GAAT LANGS WERKKAMP KREMBOONG. BEGIN 1942 VERTROK EEN GROTE GROEP AMSTERDAMSE JODEN RICHTING HET WERKKAMP KREMBOONG BIJ TIENDEVEEN. DE MANNEN WERDEN ALS DWANGARBEIDERS INGEZET OM DE VELDEN ROND HET KAMP GESCHIKT TE MAKEN VOOR DE LANDBOUW. AANVANKELIJK WAS ER VOLDOENDE VOEDSEL EN KON DE VERVELING WORDEN VERDREVEN, WAT DE SFEER TEN GOEDE KWAM. DIT VERANDERDE IN DE TWEEDE WEEK VAN JULI 1942, TOEN DWANGARBEIDERS VANUIT ANDERE KAMPEN NAAR KREMBOONG WERDEN OVERGEBRACHT. KORT HIERNA WERD HET KAMP OPGEHEVEN. OP 23 APRIL 2009 WERD IN HET BIJZIJN VAN OUD-GEVANGENEN IES JACOBS EN PAUL SÜSHOLZ HET MONUMENT TER HERINNERING AAN HET WERKKAMP KREMBOONG ONTHULD.

Wandelen langs het Westerborkpad bij herinneringsmonument Kamp Kremboong

Vandaag wandel ik de laatste etappe van het Westerborkpad, een pad ter herinnering aan en in het spoor van de Jodenvervolging. Van Beilen loop je eerst over mooie landwegen maar de route verandert al snel in een saai kilometers lange asfaltweg. Iets wat kenmerkend is voor het Westerborkpad, waar prachtige onverharde paden afgewisseld worden door lange rechte asfaltwegen. Bij Wijster loop je bij het prachtig herstelde Oude Diep. Het beekje krijgt weer de ruimte en meandert door het landschap en langs de machtige afvalberg van de VAM. Hier is een soort bergetappe gemaakt voor wielrenners, naar Col du VAM. Leuk bedacht en op de top heb ik een prachtig uitzicht over het omliggende landschap in Drenthe. Echt genieten. Richting Hoogeveen kom je nog langs het herinneringsmonument Kamp Kremboong en het ijzeren monument in het Spaarbankbos. Een plek om zoals bij zovele plekken langs de route van Amsterdam naar Westerbork om stil bij de stil en stil van te worden. Uiteindelijk kom je in Hoogeveen, in Drenthe, na 28 kilometer, voor mij lang geleden dat ik zoveel kilometers op een dag heb gelopen.

VAM

Wandelen langs het Westerborkpad bij Wijster bij VAM

De VAM (Vuil Afvoer Maatschappij) is een voormalig afvalverwerkingsbedrijf met hoofdvestiging in Wijster, Drenthe. Het bedrijf is opgericht in 1929. Het oorspronkelijke doel was om huisvuil uit de Randstad naar gebieden met schrale grond te brengen en aldaar te composteren. De compost kon dan gebruikt worden voor bodemverbetering en ontginningsprojecten.

Op één van de stortbulten op het VAM-terrein te Wijster is sinds 2001 een informatiecentrum gevestigd gevestigd. De heuvel, die is afgedekt met schone aarde en gras, is met een hoogte van 56 meter boven NAP het hoogste punt van Drenthe. In de volksmond wordt deze heuvel wel de VAM-berg genoemd. De berg wordt regelmatig aangedaan door wielrenners, zoals de Ronde van Drenthe. Sinds oktober 2018 zijn er 3 nieuwe klimroutes en 1 afdaling geopend op deze heuvel. De klimroutes zijn 2.100 m lang met een stijging van gemiddeld 10%, de noordelijke klim kent een einde in kasseien tot 15%.

Monument Spaarbankbos

Wandelen langs het Westerborkpad bij monument Spaarbankbos

In de zomer van 1943 fusilleerde de bezetter, als represaille op een verzetsactie, vijf inwoners van Hoogeveen in het Spaarbankbos. Op 1 augustus 1943 jonkheer De Jonge, notaris Mulder en Adriaan Baas. Twee dagen later volgden de Joodse neven Levi en Manus van der Wijk. Op de plek des onheils is in 2003 een beeldengroep opgericht, ontworpen door Albert Geertjes. De roestbruine metalen mensfiguren zijn voorzien van een symbool in de hartstreek. De drie kruizen en de twee davidssterren staan symbool voor de schoten die de slachtoffers het leven hebben gekost.

Laatste etappe Westerborkpad

Met deze etappe heb ik het gehele Westerborkpad gelopen en is het tijd om terug te kijken. Terugkijken op het Westerborkpad is vooral terugkijken op een zwarte bladzijde in onze geschiedenis. Overal op het pad komt dit thema naar voren: de Jodenvervolging in Nederland waarbij Joden vanaf alle plekken in het land maar vooral vanuit Amsterdam werden gedeporteerd naar Westerbork. Het is een boeiend thema wat nooit genoeg onder de aandacht kan worden gebracht. Tegelijkertijd is het wandelen door mooie plekjes in Nederland. Natuurlijk worden belangrijke historische plekken bezocht die van belang zijn geweest in de Jodenvervolging maar ook natuurgebieden worden aangedaan. Zo loop je door het duinengebied bij Hilversum, de bossen bij Baarn, het poldergebied bij Elburg, het Veluwegebied bij Vierhouden, de IJsseldelta en veengebieden in Drenthe.

In de keuzes om deze pareltjes op natuurgebied en historisch gebied te koppelen in een route zijn in mijn ogen keuzes gemaakt die soms wat ongelukkig zijn. Hierbij is uitgegaan van een route die ook rolstoelvriendelijk moest zijn. Echter dit levert op vele plekken kilometers lange asfaltwegen die niet echt leuk zijn om op te lopen.

De natuur en de historie maakt dit wel vaak goed, dus met recht een lange-afstandswandeling die er mag zijn. En na afloop van dit pad rest respect voor enkele verzetstrijders en vooral het besef dat vrijheid een groot goed is. Afsluitend met de woorden uit de gids:

Kamp Westerbork is het verhaal van de moord op 102.000 keer één mens: een moeder, een vader, een grootmoeder, een oom, een tante, een broer, een zus, een zoon, een dochter, een neef, een nicht, een vriend, een vriendin, een buurman, een klasgenootje … En het is het verhaal van 5.000 overlevenden.

GA NAAR DE KAART

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE