Skip to main content
search

Wereldtijdpad Rijssen – Wandelend reizen door de tijd

By 24 februari 2021januari 1st, 20240-5 KM, Overijssel, Wandelspecials Nederland
KIJK ROND OP

HET WERLDTIJDPAD IN RIJSSEN

Een tijdspad, een leemspoor en de Pokkenepidemie

Het Wereldtijdpad tussen Rijssen en Holten is een pad waarlangs paaltjes staan met een kubus. Elk jaar van de jaartelling heeft zijn eigen paaltje en op deze kubus kun je lezen wat er in dat jaar is gebeurd. Stichting Wereldtijdpad heet zich ten doel gesteld om het Wereldtijdpad bij een breed te stimuleren van historisch besef. Zo wordt de belangstelling voor het verleden en de kennis van historische feiten en ontwikkelingen bij mensen op een speciale manier onder de aandacht gebracht.

Wereldtijdpad Rijssen

Bij een verblijf van een aantal dagen in Twente zag ik vlakbij ons hotel de aanduiding van het Wereldtijdpad. Na het avondeten heb ik het gedeelte De Ravijntjes gelopen. Met begin- en eindpunt bij het Rijssens Leemspoor krijg je op de wandeling via de kubussen op de paaltjes uitleg over het jaar 161 tot 250 van onze jaartelling. ‘Wat New York is, was Rome omstreeks het jaar 200. Een bruisende stad. Imposante bouwwerken. Een miljoen inwoners. Internationaal georiënteerd. Rijk aan cultuur en vermaak. Machtscentrum van een wereldrijk. Je vindt er schaamteloze rijkdom naast schrijnende armoede.’ Je ontdekt deze Romeinse tijd tijdens deze wandeling. Maar ook over de andere kant van onze wereldbol in China: ‘Aan de andere kant van de wereld ligt China, het ‘Rijk van het Midden’. De Romeinen weten maar weinig van dat geheimzinnige keizerrijk. Ze noemen het ‘het land van de zijde’ en denken dat de zijde daar van de bomen wordt gekamd. Maak kennis met het oude China, het beginpunt van de Zijderoute: de handelsroute naar Europa die nu weer nieuw leven in geblazen wordt.’ Een verrassend leuke manier om de geschiedenis te leren.

Rijssens Leemspoor

Bij het startpunt in Rijssen, aan de voet van de Rijsserberg, ligt een traject van een smalspoor waar zo’n 100 jaar geleden de steenfabrieken hun grondstof op vervoerden. Je kunt op spoor zelfs een ritje maken. Bij het vertrekstation bij de remise aan de Markeloseweg reis je via  het bostraject naar het Station Koerbelt. Het materieelpark bestaat uit o.a. een stoomlocomotief, diverse diesellocomotieven, personen-, goederen- en werktreinen. In de loods kun je zien hoever het staat met de restauratie van het materieel. Het museum vertelt de geschiedenis van het smalspoor op gebied van de baksteenindustrie in en om Rijssen.

Wereldtijdpad Rijssen bij het Leemspoor

Een eeuw geleden waren er in Rijssen circa vijftien steenfabrieken, waarvan er in de jaren zestig nog vier over waren. Deze hadden vanaf het begin van de 20e eeuw tot 1964 een smalspoorlijn om klei van de groeve naar de fabrieken te vervoeren. Het eerste smalspoor van zo’n 4 kilometer werd in gebruik genomen in 1907. Tussen Rijssen en Markelo lag uiteindelijk een smalspoornet van zo’n 12 kilometer lengte. Op de smalspoorbaan in veldspoor met de spoorwijdte van 600 mm kunnen bezoekers van het Leemspoor een rit maken. Er is ook een deel van 700 mm aanwezig. Het materieelpark omvat onder andere een (rijvaardige) stoomlocomotief (3 Maaike, gebouwd in 1913 door Orenstein & Koppel, fabr.nr. 6900), zestien diesellocs, drie elektrische locs, diverse personen-, goederen- en werktreinen. Een deel van het materieel is in 1996 verkregen van de voormalige Pony- en Motortram ‘t Joppe van Johan W. Montenberg in Joppe.

Wereldtijdpad Rijssen bij het Leemspoor

Pokkenepidemie Romeinse Tijd - Pest van Antonius

De Pest van Antoninus (165-180 na Chr.) is ook wel bekend als de plaag van Galenus. Hij beschreef deze ziekte en was een antieke pandemie, of van de pokken of van de mazelen, die door troepen, die van de Romeins-Parthische Oorlog (161-166) terugkeerden, in het Romeinse Rijk werden geïntroduceerd. De Romeinse keizer Lucius Verus, die in 169 stierf, zou een slachtoffer van de ziekte zijn geweest. Hij was mede-regent van Marcus Aurelius Antoninus, naar wiens achternaam, Antoninus, deze pandemie werd vernoemd. Negen jaar later brak de ziekte volgens de Romeinse historicus Dio Cassius opnieuw uit. Op het hoogtepunt zouden er in Rome tot 2000 doden per dag zijn gevallen. Een kwart van de besmette mensen overleed. Het totaal aantal doden is wel op vijf miljoen geraamd. De ziekte zou in sommige gebieden tot een derde van de bevolking hebben gedood en het Romeinse leger hebben gedecimeerd.

Wereldtijdpad Rijssen

In een tijd waarin corona ons leven op de kop zet en een verwijzend vingertje richting China gaat als oorzaak van deze pandemie, wandel ik over het pad. Een kubus laat zien dat in het jaar 161 onze pandemie uitsloeg richting Azië en China. Toen waren de rollen omgedraaid blijkbaar. Zou er toen een verwijzend vingertje vanuit China richting Europa zijn gegaan?

Wereldtijdpad Rijssen

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE