Skip to main content
search
10-15 KMGelderlandWandelen op de Veluwezoom

Wandelen rond Dieren met Rob Wolfs

By 15 juli 2022augustus 1st, 2022No Comments

Wandelen rond Dieren met Rob Wolfs

Veluwezoom, Apeldoorns Kanaal en Soerense Broek

Wandeling rond Dieren

Sprengensysteem

Wandeling rond Dieren

Sprengensysteem

Om bij te kletsen en om voorbereidingen te treffen voor het maken van een nieuwe website, samen met Rob Wolfs een wandeling gemaakt rond Dieren. Het is de achtertuin van Rob Wolfs en dat is te merken. Hij kent ieder paadje, heuvel op en heuvel af. En Met de wandelervaring van Rob in dit gebied krijg ik alles te horen over de achtergrond van bijvoorbeeld het Badhuis, een mysterieus hotel, het Priesnitzmonument, de Zeven Heuvelen en het Soerense Broek. Het landschap lezen met een gebiedskenner. Verder in aangenaam gezelschap bijgepraat over wat ons bezighoudt, wandelend Nederland en (wandel)plannen. De route gaat over de rand van de Veluwezoom met de overgang naar het IJsseldal, over de Soerense Enk en uitgestrekte bossen. We passeren en lopen langs de Soerense Beek, een spreng. Het gebied wordt opener als we de spoorlijn Apeldoorn-Dieren oversteken met in de verte het geluid van de stoomfluit van de locomotief. Langs het Soerense Broek en het Apeldoorns Kanaal keren we terug naar Dieren. De Veluwezoom met de overgang naar het IJsseldal is voor mij een van de mooiste wandelgebieden van Nederland.

Wandeling rond Dieren met Rob Wolfs

Priesnitzmonument

Aan de Priesnitzlaan in Laag-Soeren staat het Priesnitzmonument of Torentje van Jut. Soeren. Jut van Breukelerwaard was een inwoner van Laag-Soeren, die halverwege de 19e eeuw leed aan reuma. Zijn genezing zocht hij in een Duits kuuroord. Toen de koudwaterbehandeling bleek te werken, wilde hij ook Laag-Soeren een watergeneeskrachtig centrum oprichten. Dat centrum kon voor zijn kuren het Veluwse water gebruiken. In 1849 kocht hij het Huis Laag-Soeren met landerijen, waarop hij de geneeskrachtige badinrichting Bethesda liet bouwen. Het water werd betrokken uit de Soerense Sprengen. Ter ere van vier watergeneeskundigen, Priessnitz, Oertel, Flusse en Rausse, van wie men methoden in Laag-Soeren toepaste, richtte Jut Van Breukelerwaard omstreeks 1860 het Priesnitzmonument op, op circa 350 meter afstand van Huis Laag-Soeren.v

Wandeling rond Dieren met Rob Wolfs

Veluwezoom

Nationaal Park Veluwezoom is een natuurgebied op de Veluwe dat in zijn geheel eigendom is van de vereniging Natuurmonumenten. In 1930 werd het het eerste nationaal park in Nederland. Het heuvelachtige gebied bestaat grotendeels uit gevarieerd bos, heide, en een enkele zandverstuiving. In het zuidelijke, meest heuvelachtige deel van het park liggen meerdere landgoederen zoals Heuven en Beekhuizen. Centraal in het nationaal park ligt het bekende uitzichtpunt de Posbank. Het natuurgebied strekt zich uit over de gemeenten Arnhem, Rheden en Roozendaal.

Wandeling rond Dieren met Rob Wolfs

Laag Soeren

Laag-Soeren ligt aan de zuidoostrand van de Veluwe en een deel is een beschermd dorpsgezicht. Aan de dorpsrand staat de Hervormde Kerk, dat is gebouwd in 1935 en werd vroeger Heidekapel genoemd. In 2015 zijn de toren, bol en wijzerplaat gerestaureerd. Het steile rode zadeldak en de grote ramen zijn karakteristiek voor dit bedehuis. Sinds enkele jaren staat het kerkgebouw op de monumentenlijst van de gemeente Rheden, waar Laag-Soeren onder valt. Eigenaar is de Jut van Breukelerwaard Stichting die werd opgericht in 1935 en als doelstelling heeft het onderhouden van de kerk. In het dorp staat het beeld Het rollend paard van het beeldhouwersechtpaar Henk Göbel en Marga Carlier, 1985. He is gemaakt ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van de bevrijding van het dorp van de nazibezetting.

Wandeling rond Dieren met Rob Wolfs

Soerense Beek

De Soerense Beek stroomt door de IJsselvallei en de Veluwe en ontstaat ongeveer 2 kilometer ten westen van Laag-Soeren uit drie sprengkoppen. Hij stroomt verder en bereikt Laag-Soeren. Even later stroomt hij via een onderleider onder het Apeldoorns Kanaal door. Daarna doorkruist hij het Soerense Broek en een paar kilometer stroomafwaarts komt hij in de gracht van de Geldersche Toren terecht. Hij verlaat dan de gracht ook weer om nog verder stroomafwaarts een paar meters ten zuiden van het veerpontje van de veerdienst Brummen-Bronkhorst in de IJssel uit te monden.

Wandeling rond Dieren met Rob Wolfs

Soerense Broek

Het Soerense Broek bestaat uit natte graslanden met struweelhagen. De vaak natte natuur van dit gebied trekt veel bijzondere planten en dieren. Zo groeien hier orchideeën, het vleesetende plantje ronde zonnedauw en de bedreigde plantensoort guichelheil. Het schone water trekt ook veel libellen en vogels.v

Wandeling rond Dieren met Rob Wolfs

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu