Skip to main content
search

Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug – Leersumse Veld – Wandelen rond de Leersumse Plassen

KIJK ROND OP

HET LEERSUMSE VELD

Play Video

Graftombe van Nellesteyn, Leersumse Plassen en de Uilentoren

VAN DE GIDS VAN GEGARANDEERD ONREGELMATIG ‘WANDELEN OVER DE UTRECHTSE HEUVELRUG’ LOOP IK DE WANDELING OVER HET LEERSUMSE VELD. DE MOOIE RONDWANDELING START IN LEERSUM WAARNA JE FLINK KLIMT EN DAALT OVER BOSPADEN OP VROEGERE STUIFDUINEN. HET LEERSUMSE VELD LAAT EEN MIZ ZIEN VAN HEIDE, BOS, STUIFZAND, STROKEN CULTUURLAND EN AAN DE NOORDKANT DE LEERSUMSE PLASSEN. DEZE PLASSEN ZIJN IN DE 18E EEUW ONTSTAAN BIJ HET AFGRAVEN VAN VEEN. OP HET EIND VAN DE WANDELING GA JE WEER DOOR BOS EN KOMT VLAKBIJ LEERSUM LANGS EEN VERRASSEND OUDE KIJKTOREN EN BEUKENLANEN.

Enthousiast geworden door de gidsen van Gegarandeerd Onregelmatig loop ik vandaag ten noorden van Leersum door een gevarieerd bos en langs de Leersumse Plassen. Het heeft net geregend, de druppels vallen nog van de bomen en ik ben alleen in het bos. Zoveel vogelgeluiden om me heen, vingerhoedskruid wat bloeit, de dampen trekken op boven de heidevelden en verderop in de Leersumse Plassen roepen de kikkers naar elkaar. Een erg mooie wandeling, verborgen en verrassend met aan het begin een enorme graftombe, die van Nellesteyn. Begraven of cremeren is nu de vraag, vroeger deden ze dat toch heel anders.

Graftombe van Nellesteyn

Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug over het Leersumse Veld bij graftombe van Nellesteyn

In 1818 werd op het hoogste punt van de Donderberg een familiegraftombe gebouwd naar het ontwerp van architect Jan David Zocher: de Tombe van Nellesteyn. De tombe werd gebouwd voor mr. Cornelis Jan van Nellesteyn, eertijds woonachtig op kasteel Broekhuisen, toen hij na de dood van zijn vrouw hertrouwde met zijn huishoudster die ongeveer vijf maanden zwanger was. Dit hertrouwen vond in de ogen van zijn kinderen geen genade. Hij bouwde een nieuw landhuis genaamd Nieuw Broekhuizen waar hij met zijn tweede vrouw en de uit dit huwelijk gekregen kinderen ging wonen. Ter genoegdoening bouwde hij op de Donderberg de tombe. De tombe lag op een van de zichtassen van het kasteel, waardoor de kinderen uit zijn eerste huwelijk die op het kasteel woonden iedere dag tegen hun eigen graf aankeken. Aan de voet van de graftombe bevindt zich de grafkelder van de familie Nellesteijn. In 1822 werd er voor het eerst iemand in de graftombe bijgezet. In 1917 vond voor het laatst een bijzetting in de graftombe plaats.

Breeveen

Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug over het Leersumse Veld

Het Breeveen is een natuurgebied van zo’n 85 hectare nabij Leersum. Het wordt beheerd door stichting Het Utrechts Landschap. Het landschap bestaat uit een mix van bossen en een vlakte met voornamelijk struikheide. Verder bevinden zich op Breeveen enkele opvallend grote, prehistorische grafheuvels en zijn er eveneens nog restanten van loopgraven te vinden die terug zijn te leiden tot de Tweede Wereldoorlog. Bijzonder aan het Breeveen is dat er levendbarende hagedissen zijn te vinden.

Leersumse Plassen

Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug over het Leersumse Veld bij de Leersumse Plassen

Het Leersumse Veld ligt aan de noordkant van Boswachterij Leersum. De natuurlijke laagte werd in de laatste ijstijd gevormd als uitwaaiingslaagte. Het zand stoof weg tot op het niveau van het grondwater. Door ontbossing en overbeweiding werd het Leersumse Veld tot een gebied van stuifzand en heide. Stuifzanden zijn nu nog aanwezig in de vorm van de Ginkelse Duinen, ten zuidoosten van de boswachterij. De heide wordt begraasd door een kudde Piëmontese koeien om vergrassing en dichtgroeien van de heide te voorkomen. Op natte plaatsen was in de loop van eeuwen veen ontstaan. Rond 1800 werd dit voor turf afgegraven. Hierdoor ontstonden de Leersumse Plassen. De hoger gelegen heidevelden zijn vanaf ongeveer 1900 beplant met grove den, larix en douglasspar. In de tijd dat het gebied particulier bezit was zijn statige eiken-lindelanen aangelegd. Ook rododendronstruiken herinneren aan de tijd dat hier een buitenplaats was. In 1911 werd het 80 hectare grote Leersumse Veld gekocht door M.C. Verloop uit Hilversum. Van de eerste plas liet hij een zwembad maken en er werden ook kanaaltjes gegraven om te kanoën.

Uilentoren

Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug over het Leersumse Veld bij de Uilentoren in Leersum

De Uilentoren, oorspronkelijk Pyramide Lombok geheten, is een folly en uitkijktoren in de gemeente Utrechtse Heuvelrug in de Nederlandse provincie Utrecht. De toren staat aan de noordkant van Leersum op een pleintje aan het uiteinde van de Lomboklaan waar de Groenoordlaan op uitkomt. De toren staat op het hoogste punt van de Lombokheuvel en behoorde vroeger tot het landgoed Lombok.

2 Comments

  • Maarten Beelaerts schreef:

    Mag ik u vragen contact met mij op te nemen.
    Ik constateer dat een van de routes die op uw website staat vermeld, “Trage Tocht Leersum” (en wellicht meerdere) over mijn privé eigendom loopt.
    Dat acht ik ongewenst.
    groetend
    M.Beelaerts
    Landgoed Den Berg

    • Hoi Maarten,
      ik heb de route gelopen aan de hand van de gids ‘Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug’ van Gegarandeerd Onregelmatig. De bedenker van deze route is Ad Snelderwaard. Ik heb jou reactie doorgegeven aan uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig en die zijn momenteel bezig met een herdruk van de gids. Ze gaan kortsluiten over het een en ander.

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE