Skip to main content
search

Wandelen naar de Campus – Eindhoven – Een glazen dame in het Dommeldal (Ons Kloosterpad – Campus-Eindhoven CS)

KIJK ROND BIJ

DE TU/EINDHOVEN

Eindhoven, de Technische Universiteit en High Tech Campus Eindhoven

DE TWEEDE TECHNISCHE HOGESCHOOL VAN NEDERLAND, LATER UNIVERSITEIT GENOEMD (tu/E), LIET HET RIJK IN 1956 IN DE INDUSTRIESTAD EINDHOVEN BOUWEN. HET WERD, DENKENDE AAN DE WITTE DAME VAN PHILIPS, EEN GLAZEN DAME IN HET GROEN VAN HET DOMMELDAL. EN HIJ LIGT TEVENS IN OF AAN DE RAND VAN HET STADSCENTRUM, ACHTER HET STATION. DE AMBITIE VOOR DE TOEKOMST IS OM ER EEN GREEN CAMPUS VAN TE MAKEN. OMDAT DEZE UNIVERSITEIT GEEN HISTORISCH VERLEDEN HEEFT ZOALS DE MEESTE ANDERE UNIVERSITEITEN GAAT DEZE WANDELING VANAF DE HIGH TECH CAMPUS IN HET ZUIDEN VIA DE DOMMEL NAAR DE UNIVERSITEITSCAMPUS, EEN ECHTE GROENE WANDELING.

De wandeling laat je kennismaken met de onzettende bedrijvigheid in Eindhoven met de High Tech Campus waar allerlei nieuwe technologiën worden bedacht en de TU/e waar studenten uit heel de wereld techniek studeren. Met daartussen de groene long, de Dommel, die deze twee plekken verbindt. Langs statige bomen en parken met luxe optrekjes van de gegoeden. Een frisse wandeling met van alles wat.

Wandelen buiten de binnenstad van Eindhoven over het Batapad bij station Best

Eindhoven

De geschiedenis van Eindhoven gaat terug tot aan de middeleeuwen. Wanneer de stad precies ontstaan is, is niet bekend maar wel staat vast dat Eindhoven in 1232 al stadsrechten kreeg. Lang is Eindhoven een klein stadje geweest zonder al te veel betekenis. Hieraan kwam door de opening van de eerste Philipsfabriek en andere fabrieken al snel een einde aan. Naast de Philipsfabriek werden er onder andere textiel-, tabaks- en luciferfabrieken in en om de stad gebouwd. Dit zorgde voor een explosieve groei van het inwonersaantal van de stad wat op zijn beurt weer zorgde voor woningnood. Tegenwoordig wonen er in Eindhoven meer dan 200.000 mensen wat het de vijfde stad van Nederland maakt. Eindhoven staat bekend als een innovatieve stad die steeds werkt aan zijn imago en ervoor zorgt dat er altijd iets in de stad te beleven in. Zo worden er in de stad meerdere grote evenementen georganiseerd zoals de Dutch Design Week, de Lichtjesroute, Het festival “Glow” en Park Hilaria. Door de komst en het uiteindelijk vertrek van Philips uit de stad is er in Eindhoven veel plaats voor vernieuwing. Dit alles bij elkaar maakt Eindhoven een bijzondere stad die je zelf moet beleven.

Wandeling over het Woenselpad van Gegarandeerd Onregelmatig buiten de binnenstad van Eindhoven bij Philips Klokgebouw

High Tech Campus

Er zijn maar weinig bedrijven in Nederland die zo belangrijk en bepalend zijn geweest voor een stad als Philips voor Eindhoven is geweest. Het begon allemaal aan het einde van de negentiende eeuw met de firma Philips & Co. In dit fabriekje werden gloeilampen gemaakt. Deze eerste fabriek is nog steeds te vinden in het centrum van de stad. In deze voormalige fabriek is tegenwoordig het Philips museum gevestigd. In deze periode werd ook al de basis gelegd voor het NatLab dat uiteindelijk zou uitgroeien tot de High Tech Campus. Door de jaren heen kochten de eigenaren van het bedrijf, Gerard en Anton Philips steeds meer andere bedrijven op waardoor Philips steeds groter werd en een belangrijkere rol ging spelen. Uiteindelijk ging het bedrijf zelfs scholen bouwen om hun eigen vakmensen op te leiden. Philips had op zijn hoogtepunt bijna 100.000 werknemers in Nederland en meer dan 400.000 wereldwijd. Een groot deel van de activiteiten van de Philips vinden nu plaats buiten Eindhoven maar toch zijn er nog wel enkele kantoren van het bedrijf in Eindhoven te vinden. Op voormalige fabrieksterreinen van Philips zijn tegenwoordig bijzondere nieuwbouwprojecten gerealiseerd.

Wandeling buiten de binnenstad van Eindhoven over het Gestelpad bij kunstwerk in Severijnpark

De Dommel

De Dommel is een beek en stroomafwaarts een kleinere rivier in de Kempen en de Meierij van ‘s-Hertogenbosch. Hij meet 120 kilometer, waarvan 35 kilometer op Belgisch (Limburgs) grondgebied en 85 op Nederlands (Noord-Brabants) grondgebied. Langs de Dommel zijn nog verschillende watermolens bewaard gebleven, zowel op Belgisch als op Nederlands grondgebied. Vaak betreft het hier zeer oude molens. Zo werd de Wedelse Molen al in 710 vermeld.

Wandeling van Gegarandeerd Onregelmatig over het Parkstadpad van Wandelen buiten de binnenstad van Eindhoven langs de Dommel

Technische Universiteit Eindhoven (TU/e)

Van het Kasteel van Tilburg zelf is niets meer over, afgezien van een deur in het bezit van Woninginrichting Donders. Op de plaats waar het heeft gestaan zijn wel de contouren van de fundamenten in baksteen weergegeven. Iets verderop, aan de Hasseltstraat, staat nog een van de twee kasteelhoeven. In 1754 liet de toenmalige eigenaar, Gijsbertus Steenbergensis graaf van Hogendorp van Hofwegen, het kasteel, dat er halverwege de 15e eeuw al stond, slopen. Hij zette er een nieuw bouwwerk voor in de plaats. Ook dat werd gesloopt, en wel in 1859, door degene die het van de Van Hogendorps had gekocht, wijnkoper Johannes van der Made uit Klundert. De textielfabriek N. Pessers & Zonen, die er in 1876 werd gebouwd, werd in 1977 afgebroken. Opgravingen in 1978-1980 brachten duizenden archeologische vondsten naar boven.

Wandelen buiten de binnenstad van Eindhoven over het Tongelrepad bij TU Eindhoven

Philips

Op 15 mei 1891 ondertekenden Frederik Philips (tabakshandelaar, fabrikant en bankier) en zijn zoon Gerard (werktuigbouwkundig ingenieur) een onderhandse akte waarmee hun vennootschap Philips & Co. in het leven werd geroepen. Eindhoven werd als vestigingsplaats gekozen en voor weinig geld kon een geschikt leegstaand fabrieksgebouw worden gekocht. De onderneming begon met fabricage en verkoop van gloeilampen. In 1900 was Philips al een van de grootste gloeilampenfabrieken van het Europese vasteland. In het begin van de twintigste eeuw werden in verschillende landen vertegenwoordigingen in het leven geroepen. Philips begon zijn stempel op de omgeving te zetten. Eindhoven groeide snel door groeiende werkgelegenheid. Het bedrijf stond bekend om zijn goede sociale voorzieningen.

Philips heeft talloze nieuwe vindingen op haar naam staan: allerlei typen gasontladingslampen, de halogeenlamp, de compactcassettebandjes, de videocassette, de compact disk en de digitale compactcassette.
Inmiddels is Philips met de verkoop van zijn producten in 150 landen actief.
Het jubileumjaar 1991 stelde Philips wel voor de grootste uitdaging van zijn bestaan, want in 1990 werd een aanzienlijk verlies gemaakt. Ingrijpende aanpassingen en vernieuwingen bleken nodig om economisch te kunnen overleven.

Wandeling buiten de binnenstad van Eindhoven over het Gestelpad bij beeld Frits Philips op Markt in Eindhoven

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE