Skip to main content
search

Wandelen in oneindig laagland – Fruit aan de Linge – Trage Tocht Mariënwaerdt

Fruit aan de Linge - Mariënwaerdt

Bierkelder

Fruit aan de Linge - Mariënwaerdt

Knotwilgen

Fruit aan de Linge - Mariënwaerdt

Hooge Schuur

Fruit aan de Linge - Mariënwaerdt

Molen de Vlinder

Fruit aan de Linge - Mariënwaerdt

De Linge

Fruit aan de Linge - Mariënwaerdt

Machinedreef

Fruit aan de Linge - Mariënwaerdt

Wandelzoekpagina: ‘Het landschap langs de Linge is een van de lieflijkste in het rivierengebied. Het riviertje is smal en kronkelig, de boomgaarden langs de oevers zijn in het voorjaar vol van geur en kleur en in de herfst liggen op de dijken de walnoten voor het oprapen. Het gedeelte van landgoed Mariënwaerdt waar de route begint en eindigt is een bescheiden trekpleister met een bosachtig park mooie historische gebouwen waar van alles te doen is. Naarmate je verder van de Linge af loopt, wordt het stiller. Je geniet er van een prachtig halfopen landschap met bos en weides.’

Wandelen over landgoed Mariënweerdt

In vijftien wandelingen belichten wandelauteurs Rob Wolfs en Ad Snelderwaard waarom Nêerlands rivieren onze dichters en kunstenaars zo inspireren. Een van deze wandelingen volgt deels de Linge, misschien wel de mooiste rivier van Nederland. In landgoed Mariënweerdt wandel je tussen knotwilgen, hoge populieren en natte wilgenbossen over misschien ook wel het mooiste landgoed van Nederland. Het is bekend door het gebied waar over enkele weken de bloesem vele wandelaars aantrekt. Nu is het nog betrekkelijk rustig, het is een zaterdagmorgen met dreigende luchten maar tegelijkertijd prachtige luchten. Soms zijn ze zo mooi dat de luchten meer aandacht trekken dan de bodem onder je voeten. De korte wandeling laat mooi zien hoe het landgoed eruit ziet, met kleine dijkjes en als hoogtepunt de Lingedijk met aan weerszijden de fruitbomen. De knoppen zijn in de bodem al aanwezig en over enkele weken is het een explosie van kleuren.

Beesd

Beesd (Bisde/Beest) wordt voor het eerst genoemd in de stichtingsoorkonde van de abdij Mariënweerd in het jaar 1129, waarin goederen onder andere te Beesd aan de abdij worden geschonken. De oude kern is beschermd dorpsgezicht zodat het oorspronkelijke karakter goed bewaard is gebleven en het Gelderse dorp Beesd is een mooi voorbeeld van de dorpjes die in de fruitstreek de Betuwe te vinden zijn. Beesd ligt aan de A2 met een station aan de spoorlijn Dordrecht – Geldermalsen maar met name de ligging bij de Linge maken van Beesd een mooi dorp. Beesd dankt zijn bekendheid vooral aan het landgoed Mariënwaerdt, een eeuwenoud familielandgoed in de Betuwe.

 

Wandelen over landgoed Mariënweerdt

Mariënwaerdt

De Heerlijkheid is gebouwd op de voormalige Norbertijnerabdij Marienweerd. Na de Reformatie zijn de abdijgoederen aanvankelijk beheerd door Gedeputeerde Staten van het Kwartier van Nijmegen, die echter in het begin van de 18e eeuw tot verkoop besloten. In 1734 kwam Mariënwaerdt zo in handen van de familie Van Bylandt, waarbij het tevens de status van hoge heerlijkheid kreeg. Nakomelingen van deze familie zijn nog steeds eigenaren van het omvangrijke landgoed. Het huidige landhuis werd gebouwd tussen 1734 en 1790. Het landgoed is opengesteld voor publiek. Er is een landgoedwinkel, een trouw- en vergaderlocatie, een pannenkoekenhuis, een brasserie en mogelijkheid tot overnachten. Heerlijkheid Mariënwaerdt is misschien wel het meest bekende landgoed van Nederland en wordt ook wel ‘openluchtmuseum van het rivierengebied’ genoemd. Op het landgoed zijn ook honderden walnootbomen, uitgestrekte populierenakkers, een eendenkooi en grienden die wilgentenen leveren, te vinden.

Wandelen over landgoed Mariënweerdt

Linge

De rivier de Linge stroomt in de Betuwe van Doornenburg tot Gorinchem en grote delen van de Linge zijn niet bevaarbaar voor gemotoriseerde schepen. Het is boven Zoelen een kunstmatige rivier terwijl het gedeelte tussen Zoelen en Gorinchem van oorsprong een natuurlijke waterloop is, die tot in de 14e eeuw vanuit de Waal bij Tiel werd gevoed, de ‘Dode Linge’. In 1304 werd de Linge echter in Tiel afgedamd, nadat zij twee jaar eerder in Gorinchem waarschijnlijk ernstige wateroverlast had veroorzaakt. De langste rivier van Nederland stroomt in een heel afwisselend landschap met boomgaarden, weilanden, grienden en rietvelden en het is een van de mooiste rivieren van Nederland. Het Lingelandschap is voor een groot deel beschermd en valt onder Natura 2000, het netwerk van beschermde natuur in Europa.

Wandelen over landgoed Mariënweerdt bij Linge
Wandelen over landgoed Mariënweerdt

Bierkelder

In de kloostertijd van 1129 tot 1645 stond er op het landgoed een bierbrouwerij en een van de oorspronkelijke bierkelders is bewaard gebleven. De abdij Mariënwaerdt hield op Witte Donderdag voor Pasen en op kerstavond zogenaamde ‘spyndongen’, grote uitdelingen van roggebrood en bier. De armen uit de omgeving mochten zich daarvoor bij de kloosterpoort melden. Bier was in de Middeleeuwen namelijk beter dan water want door het brouwproces was het vrij van bacteriën terwijl drinkwater verontreinigd was.

Wandelen over landgoed Mariënweerdt bij de bierkelder

Hooge Schuur

De Heerlijkheid Mariënwaerdt heeft de grootste concentratie vloedschuren en hooibergen van het rivierenland. Deze zijn op een terp gebouwd om het vee een droog heenkomen te geven als het water steeg en het land onderliep. De Hooge Schuur is de grootste vloedschuur op het landgoed waar de pachters van het landgoed hun vee in veiligheid konden brengen. Als tegenprestatie werden ze verplicht gesteld een gedeelte van hun hooi op de zolder van de Hooge Schuur op te slaan.

Machinedreef

Bij de Machinedreef werd de waterhuishouding van het landgoed geregeld. Hier stond een molen die het hoge water uit het Lage Veld in de wetering pompte, waarna het in de Linge werd geloosd. Begin 19e eeuw stond er een van de eerste motorgemalen, vandaar de naam Machinedreef.

Wandelen over landgoed Mariënweerdt
Wandelen over landgoed Mariënweerdt bij de Machinedreef

Notenlaan

De ruim tweehonderd notenbomen aan de Notenlaan staan op de monumentenlijst van de Bomenstichting. De imposante laan biedt een prachtig portaal naar het landgoed en de gebouwen.

Wandelen over landgoed Mariënweerdt

Molen de Vlinder

De Vlinder is een in 1913 langs de Linge gebouwde windmolen op de plaats van de afgebrande wipkorenmolen. De molen is een bakstenen korenmolen met een Oudhollandse wiekenvorm en de molen is nog steeds in gebruik. Hij wordt gebruikt voor het malen van graan.

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Een wandeling door misschien wel het mooiste landgoed en langs misschien wel de mooiste rivier van Nederland.

Henrie van ZoggelWandelblog Ambulare

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE