Skip to main content
search

Wandelen in de mooiste carnavalssteden

WANDELEN IN

DE MOOISTE CARNAVALSSTEDEN

Carnaval, Oeteldonk en Lampegat

VROEGER GING MEN ZICH TIJDENS DE CARNAVAL TE BUITEN AAN VEEL LEKKER ETEN OMDAT MEN DAARNA 40 DAGEN MOEST VASTEN. HET VASTEN DUURDE 40 DAGEN TOT AAN PASEN. TEGENWOORDIG BEGINT MEN OP 11 NOVEMBER VAN HET JAAR AL MET FEESTEN (DE ELFDE VAN DE ELFDE) EN LOPEN DEZE FEESTEN TOT AAN CARNAVAL ZELF. HET IS HÉT FEEST IN HET ZUIDEN VAN ONS LAND. WIL JE EVEN DE CARNAVALSDRUKTE ONTSNAPPEN MAAR TOCH WANDELEN IN DE MOOISTE CARNAVALSSTEDEN VAN NEDERLAND? IK HEB DE VIJF BELANGRIJKSTE CARNAVALSSTEDEN OP EEN RIJ GEZET MET DAARBIJ EEN MOOIE WANDELING: LAMPEGAT (EINDHOVEN), KRUIKENSTAD (TILBURG), OETELDONK (DEN BOSCH), MESTREECH (MAASTRICHT) EN KIELEGAT (BREDA).

Carnaval is in het land en in het zuiden van Nederland wordt wat gehost en gedronken, gelachen en gefeest. Niet iedere Brabander en Limburger houdt van Carnaval. Ikzelf heb het jaren gevierd, in Den Bosch in Oost-Brabant, echter een beetje ontgroeid laat ik het feest nu aan mij voorbijgaan. Een alternatief? Wandelen natuurlijk, even buiten de belangrijkste Carnavalssteden is het mooi wandelen. Om misschien na afloop nog eventjes door te wandelen in een optocht of polonaise.

Lampegat - Eindhoven

Lampegat is de naam die de stad Eindhoven draagt tijdens het carnaval. De algemene Carnavalsgroet in Lampegat is “Salaai”. Dit tot in tegenstelling van de meeste andere carnavalssteden, waar Alaaf veelal gebruikelijk is. De naam Lampegat is een verwijzing naar Philips, dat van groot belang is geweest voor Eindhoven.

Om de drukte van het Lampegat tijdens carnaval te ontvluchten, kun je prachtig wandelen langs de Dommel de stad uit. Via het Rielsepad loop je van station Eindhoven naar station Geldrop. Je loopt via de oostelijke uitbreiding van Eindhoven, met het witte dorp, het beschermde dorpsgezicht Riel, de DAF-Fabrieken naar het Eindhovens Kanaal. Het gaat richting kasteel Geldrop via de Kleine Dommel terug naar Geldrop met de oude weverij en het mooie station van Geldrop.

GA NAAR DE WANDELING
Wandelen over Rielsepad van Eindhoven naar Geldrop bij Weverijmuseum

Kruikenstad - Tilburg

Kruikenstad is de carnavalsnaam van Tilburg, die voortkomt uit de bijnaam van de inwoners. Deze naam kregen ze als bijnaam vanuit de omliggende steden en dorpen. Tijdens carnaval noemen de Tilburgers zichzelf ook Kruikenzeikers of Kruiken. Het Tilburgse carnaval heeft een eigen verleden en een zeer karakteristieke historie, vergeleken met andere carnavalssteden. De geschiedenis ervan kent een zeer grillig verloop. Het feest dat in Tilburg, evenals elders op het platteland, reeds lang gevierd werd heette geen carnaval, maar vastenavond. In 1857 leidde pater Bernard Hafkenscheid het veertigurengebed in de dagen voor de vastentijd. Het gebed werd echter verstoord door luidruchtige carnavalsvierders buiten de kerk. Dit incident was de aanleiding voor de Kerk voor tegenmaatregelen. Vanaf die tijd was het gedaan met de viering van het openbare carnaval in Tilburg. Het werd dan ook in besloten kring gevierd. Het zou nog tot 1965 duren, voordat Tilburg toestemming gaf voor het houden van de eerste officiële openbare carnavalsoptocht.

Bij Tilburg kun je de wandelen met een knipoog naar de katholieke kerk waar carnaval toch haar oorsprong vindt. In de geest van Peerke Donders wandel je net buiten de kruikenstad in het Peerke Donderspark. In het park bevinden zich een replica van zijn geboortehuis, een devotiekapel naar Surinaams voorbeeld en een prachtige kruiswegstatie. Het park is voor velen een plek van inspiratie, zingeving en bewustwording. De wandeling gaar verder naar het altijd mooie Oisterwijk waar je tussen de vele prachtige vennen die het gebied rijk is, wandelt: Groot Kolkven en Staalbergven.

GA NAAR DE WANDELING
Wandelen over het Peerkepad bij straatnaam Peerke Donders in Tilburg

Oeteldonk - Den Bosch

Oeteldonk is de naam die de stad ‘s-Hertogenbosch draagt tijdens het carnaval. Het is een van de kenmerken van het Bourgondische Carnaval. De stad ‘s-Hertogenbosch is dan tijdelijk een dorp: ‘t durp Oeteldonk. In ‘s-Hertogenbosch kwam eind 19e eeuw vanuit de burgerij veel verzet tegen de excessen van carnaval. Een herhaaldelijk verzoek om een gemeentelijk verbod van het feest strandde op het commercieel en sociaal belang. Toen in 1881 ook de geestelijkheid, bij monde van bisschop Mgr. A. Godschalk, er zich mee bemoeide was dat aanleiding voor enige Bosschenaren uit de gegoede middenstand om maatregelen te nemen ter bescherming van het volksfeest. In café Plaats Roijaal, toen gevestigd in de straat Achter het Stadhuis, kwamen zij bijeen en smeedden een plan waarin iedereen zich zou kunnen vinden. Het doel was behoud van het feest door veredeling van het vermaak. Zij bedachten de formule van Oeteldonk. De, zeker toen, mondaine stad ‘s-Hertogenbosch zou voor drie dagen omgedoopt worden in het dorp Oeteldonk. Iedere inwoner van de stad werd dan boer of ‘durske’ (dialect voor meisje of jonge vrouw) en aan het hoofd van de gemeente een ‘burgervaojer’ (Peer vaan den Muggenheuvel tot den Bobberd), die in 1882 voor het eerst groots werd ingehaald. Op 1 oktober van datzelfde jaar werd de Oeteldonksche Club opgericht om het initiatief uit te werken en te begeleiden.

Wandelen rond Oeteldonk kan overal maar een topper is de wandeling over het Maaspad naar Heusden. Je start bij Fort Crevecoeur. Gelegen aan de monding van de Dieze in de Maas was dit fort van grote strategische betekenis. Het werd omstreeds 1587 gesticht in de 80-jarige oorlog door de staatse ‘vijand’ van de stad ‘s-Hertogenbosch en de zuidelijk Nederlanden in opdracht van de graaf van Hohenlo. Langs de Maas eindig je tenslotte weer in historisch opzicht belangrijke en prachtig gelegen vestingstad Heusden.

GA NAAR DE WANDELING
Wandeling door de vestingstad Heusden

Mestreech - Maastricht

Carnaval in Maastricht (Maastrichts: vastelaovend in Mestreech) is een bijzondere vorm van carnavalsviering in de Nederlandse stad Maastricht. Het Maastrichtse carnaval is een combinatie van Rijnlands carnaval en Bourgondisch carnaval, met een aantal unieke elementen, zoals de ‘Bónte Störm-optocht en het straatcarnaval met tientallen zatte hermeniekes. Het Maastrichts carnaval trekt elk jaar een groot aantal bezoekers uit Limburg en andere delen van Nederland. Afwijkend van de gewoonte van met name Brabantse steden en dorpen om tijdens het carnaval een andere naam aan te nemen, blijft Maastricht zich gewoon Mestreech noemen.

Je kunt prachtig Mestreech noordelijk de stad uit wandelen richting het Belgische Rekem, het mooiste dorp van Vlaanderen. Daarna gaat de wandeling via Maasmechelen langs de Maas naar Berg aan de Maas. Aan het eind van deze etappe is er een veerpont over de Maas naar Berg aan de Maas. Met het project Grensmaas krijgt Zuid-Limburg ook een nieuw natuurgebied dat samen met de natuurgebieden aan de Vlaamse Maasoever het rivierpark Maasvallei vormt.

GA NAAR DE WANDELING
Sint Servaasbrug op een wandeling over het Pieterpad van Maastricht naar de Sint Pietersberg

Kielegat - Breda

Kielegat is tijdens carnaval een andere naam voor de plaats Breda. De naam Kielegat verwijst naar de boerenkiel, een traditioneel kostuum bij het boerencarnaval dat in Brabant gevierd wordt. In 1971 wordt Breda voor het eerst aangeduid als ‘t Kielegat, weet Frans van den Broek, die momenteel als voorzitter betrokken is bij de oprichting van ‘t Kielegats Carnavalsmuseum. De verklaringen daarvoor lopen uiteen. Volgens Van den Broek ligt een daad van Prins Driekus ten grondslag aan de nieuwe spotnaam. Driekus heeft, zo wil het verhaal, rond 1970 ceremonieel een gat in een boerenkiel geknipt.

Breda wordt ook wel de gezelligste stad van Nederland genoemd, zeker met carnaval. Wil je Breda toch leren kennen zonder aan het grote volksfeest mee te doen, dan wandel je zuidelijk de stad uit door het beekdal van de Mark die sinds een aantal jaren weer door het landschap mag meanderen. Je verlaat de historische stad Breda met prachtige monumenten en Brabantse gastvrijheid en wandelt naar het Ulvenhoutse bos langs Ulvenhout en uiteindelijk bij het mooie landgoed Vurenberg, waar nieuwe natuur wordt ontwikkeld.

GA NAAR DE WANDELING

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE