Skip to main content
search

Wandelen buiten de binnenstad van Nijmegen – Groesbeekpad – Pelgrimstocht langs het spoor

KIJK ROND IN

IN DE GROESBEEKSE BOSSEN

Het Julianapark, landgoed Mariënbosch en sanatorium Dekkerswald

DE WANDELING VAN DE GIDS ‘BUITEN DE BINNENSTAD VAN NIJMEGEN’ VAN GEGARANDEERD ONREGELMATIG GAAT DOOR DE POPULAIRE WIJK BOTTENDAAL RICHTING JULIANAPARK. HIERNA LOOP JE DOOR EEN AANTAL WOONSTRATEN RICHTING DE STADSRAND VAN NIJMEGEN, WAAR JE EEN MONUMENTAAL KAZERNECOMPLEX EN TWEE BIJZONDERE BEGRAAFPLAATSEN PASSEERT. DWARS DOOR HET LANDGOED MARIËNBOSCH KOM JE IN HET ‘DORP’ HEILIG LAND STICHTING. HIERNA DUIK JE HET GROESBEEKSE BOS IN EN VIA HET VOORMALIGE SANATORIUM DEKKERSWALD BEREIK JE DE HOENDERBERG EN KOM JE UITEINDELIJK BIJ HET SPOORWEGRAVIJN. EINDPUNT IS GROESBEEK OMRINGD DOOR DE FLANKEN VAN DE STUWWAL.

Ik wandel vandaag mijn 900e wandeling die ik publiceer op mijn wandelblog. En een wandeling die er mag zijn, ontzettend gevarieerd, met cultuur, natuur, bos, heuvels, religie, kerken, mooie wijken en prachtige parken. Nijmegen is met Arnhem mijn favoriete stad om te wandelen. De omgeving is zo gevarieerd dat er ontzettend veel afwisseling in de wandelingen is en je elke kilometer weer voor verrassingen komt te staan. Van de mooie wijk Bottendaal naar het park met tussen de struiken een graf, verder naar de kazernes die nu worden gebruikt door kunstenaars en eettentjes. Maar ook de Heilig Landstichting, de Groesbeekse Bossen en het spoorravijn wat je in Groesbeek brengt. Op naar de 1000.

Bottendaal

Wandelen buiten de binnenstad van Nijmegen over het Groesbeekpad naar Groesbeek bij Biotex-fabriek

Bottendaal is genoemd naar een inmiddels gesloopt lunet van de Nijmeegse vestingwerken. Het noordelijk deel van de wijk ligt binnen de 19e-eeuwse bebouwing rond het centrum van Nijmegen, terwijl in het zuiden van de wijk nieuwere woningen staan. Inmiddels is de wijk een van de populairste buurten in Nijmegen. Er is tevens de laatste jaren weer meer bouwactiviteit ontstaan: het Thiemepark aan de Van Goorstraat is ontstaan na sloop van de gelijknamige drukkerij en tussen 1999 en 2001 werden de gebouwen van de zeepfabriek van Dobbelman gesloopt. De Biotex-fabriek bleef echter staan, deze maakt deel uit van de nieuwbouw op het terrein, waarbij ook de markante fabrieksschoorsteen uit 1920 is geïntegreerd.

Julianapark

Wandelen buiten de binnenstad van Nijmegen over het Groesbeekpad naar Groesbeek bij kerkhof Thiemepark

Het Julianapark is aangelegd op de plaats van een 19de eeuws kerkhof. Een deel daarvan is bewaard gebleven. Hier liggen doden die ooit geëerd werden met monumentale graven, maar nu totaal zijn vergeten.

Oude kazernes

Wandelen buiten de binnenstad van Nijmegen over het Groesbeekpad naar Groesbeek bij kazerne

Kazernecomplex met de Krayenhoff- en Snijderskazerne verrees in 1905. Later kwamen daar nog de Prins Hendrikkazerne en een militair hospitaal bij. In 1995 werden de kazernes verlaten.

Landgoed Mariënbosch

Wandelen buiten de binnenstad van Nijmegen over het Groesbeekpad naar Groesbeek bij Heilig Landstichting

Het bos behoort tot de parkaanleg van klooster en meisjesinternat Mariënbosch. De ingraving naast het pad zou een restant zijn van het Romeinse aquaduct.

Cenakelkerk

Wandelen buiten de binnenstad van Nijmegen over het Groesbeekpad naar Groesbeek bij Cenakelkerk bij Heilig Landstichting

De Cenakelkerk te Heilig Landstichting werd gebouwd tussen 1913 en 1915 als parochie- en bedevaartskerk. De kerk is uniek in de Nederlandse kerkarchitectuur. Door de vormgeving en de detaillering die geënt zijn op de vroegchristelijke bouwkunst en Arabische stijlen wordt de kerk en de andere gebouwen van het Rijksmonument Heilig Land Stichting gezien als een uniek voorbeeld van oriëntalisme in Nederland. De bouw van de kerk was een aanzet tot een groots bedevaartsoord waar het leven van Jezus uitgebeeld zou worden, tegenwoordig het gebied van de Cenakelkerk, de begraafplaats en Museumpark Orientalis.

Spoorravijn

Wandelen buiten de binnenstad van Nijmegen over het Groesbeekpad naar Groesbeek bij spoorravijn
Wandelen buiten de binnenstad van Nijmegen over het Groesbeekpad naar Groesbeek bij oude spoorlijn Nijmegen-Kleef

De overwoekerde spoorlijn is een restant van de in 1865 geopende spoorweg tussen Nijmegen en Kleef. De Spoorlijn Nijmegen – Kleve was de eerste spoorverbinding met Nijmegen. De spoorlijn, die op 8 augustus 1865 werd geopend, verbond Nijmegen via Groesbeek en Kranenburg met de Duitse stad Kleef. Vanuit Kleef kan verder worden doorgereisd in Duitsland. De lijn is op 2 juni 1991 gesloten, maar is sinds 27 april 2008 deels in gebruik als toeristische attractie met draisines (spoorfietsen).

GA NAAR DE KAART

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE