Skip to main content
search

Wandelen buiten de binnenstad van Arnhem – Landgoederenpad – Op chique rond Arnhem

KIJK ROND OP

DE LANDGOEDEREN ROND ARNHEM

Landgoederen, Warnsborn en de Groene Bedstee

IN DEZE WANDELING DOE JE DE VELE LANDGOEDEREN ROND ARNHEM AAN. EERST LANDGOED MARIËNDAAL, DAN OVER GLOOIENDE HEUVELS NAAR BOSCHVELD MET DE SPROOKJESACHTIGE THEEKOEPEL. VIA LANDGOED LICHTENBEEK LANGS DE VIJVERS VAN DE VIJVERBERG EN DE BOSSEN EN HEIDEVELDEN VAN WARNSBORN. VIA LANDGOED ZYPENDAAL KOM JE UITEINDELIJK IN PARK SONSEEK.

De omgeving van Arnhem blinkt uit in schoonheid, vooral wanneer je er in de herfst wandelt. Ten eerste de landgoederen liggen in een lang lint rondom de plaats Arnhem, de een nog mooier dan de andere. Uitgestrekte bospartijen, waterpartijen, landhuizen, kapelletjes en aangelegde tuinen wisselen elkaar af. Met daarbij in dit jaargetijde de herfst wanneer de bladeren van de machtige bomen duizenden soorten geel, groen en bruin kleuren. De schakeringen zijn prachtig vooral op een dag als vandaag toen het zonlicht door de bomen heen kwam en voor een lichtenspel zorgde. Arnhem en de omgeving van Arnhem blijft een prachtig wandelgebied waar Ernemmer en bedeker van het pad, Bart van der Mark, met recht trots op mag zijn.

Villa Balieu

Het pand dateert uit het midden van de 19e eeuw en is een hoog gelegen gepleisterd landhuis met zuilenportieken aan de voor- en achtergevel, het geheel gesitueerd op vrijwel rechthoekige plattegrond, waarboven drie bouwlagen onder met pannen gedekte zadeldaken en afgeknotte schilddaken. De eerste eigenaren van deze villa waren uit Indië teruggekeerd om van een welverdiend pensioen te genieten.

Wandeling over het Landgoederenpad van de gids Wandelen buiten de binnenstad van Arnhem uit de gids van Gegarandeerd Onregelmatig bij Le Balieu

Heijenoord

Heijenoord en Lombok is een wijk in het westen van Arnhem-Noord. De wijk omvat de buurten Lombok, Brouwerijweg en omgeving (ook wel oud-Heijenoord genoemd) en Heijenoord. De spoorlijnen Arnhem-Nijmegen en Arnhem-Utrecht en een naastgelegen spoorwegemplacement snijden de wijk doormidden. Heijenoord en Brouwerijweg liggen noordelijk van dit emplacement, Lombok ligt ten zuiden ervan. De brug over het spoor in de Oranjestraat verbindt Lombok met Heijenoord. Heijenoord is genoemd naar het voormalige landgoed Heidenoord. Tot 1832 was op deze plek nauwelijks bebouwing, aangezien dit gebied buiten de vestingwerken van Arnhem lag. Er waren wat buitenhuizen, een tweetal molens en de herberg Rosorum aan de Amsterdamseweg. Verder was het voornamelijk woeste grond, waar wat paden doorheen liepen en waar men mooi kon wandelen als men tenminste de gelegenheid hiertoe had.

Wandeling over het Landgoederenpad van de gids Wandelen buiten de binnenstad van Arnhem uit de gids van Gegarandeerd Onregelmatig in woonwijk Heijenoord

Christuskoepel

De Christuskoepel is een kapel op Landgoed Mariëndaal in Arnhem, gebouwd in 1939/1940. Het gebouw heeft de status van Rijksmonument. De zevenhoekige kapel is een ontwerp van de Amsterdamse architect Alexander Kropholler. De neoromaanse koepel is opgetrokken uit baksteen en met steunberen op de hoeken versterkt. De zinspreuk Sursum corda op de kapel betekent ‘Verheft uw hart’.

De beelden in de kapel zijn van Mari Andriessen, vooral bekend geworden van het beeld De Dokwerker naar aanleiding van de Februaristaking van 1941. Centraal staat het levensgrote beeld van Jezus Christus met uitgespreide armen. Op de sokkel zijn de woorden ‘Le Christ avant tout’ gebeiteld, Frans voor ‘Christus voor alles’. Rondom het Christusbeeld in de hoeken van de kapel staan zeven cementen beelden die de zeven deugden symboliseren: geloof, hoop, liefde, rechtvaardigheid, sterkte, gematigdheid en voorzichtigheid. Mevr. P.J.M. de Bruijn-Van Lede, eigenaresse van villa Dreyerheide in Oosterbeek kwam in 1938 in de ban van de oproep van Koningin Wilhelmina voor ‘morele en geestelijke herbewapening’ om zo een tegenwicht te bieden aan de totalitaire fascistische en communistische ideologieën die in opkomst waren. De Christuskoepel was een anoniem geschenk van haar aan het landgoed Mariëndaal, sinds 1936 in bezit van Het Geldersch Landschap. De oproep van Koningin Wilhelmina noch de bouw van de kapel kon het tij keren: de voltooiing van de kapel vond plaats op 9 mei 1940, een dag later brak ook in Nederland de Tweede Wereldoorlog uit.

Wandeling over het Landgoederenpad van de gids Wandelen buiten de binnenstad van Arnhem uit de gids van Gegarandeerd Onregelmatig bij de Christuskoepel

Mariëndaal

Mariëndaal is een historische buitenplaats gelegen tussen Oosterbeek en Arnhem. Het behoort grotendeels tot de gemeente Arnhem; het westelijk deel (met het hoofdgebouw) ligt in de gemeente Renkum. Mariëndaal maakt deel uit van de landgoederengroep Mariënborn die in bezit is van de stichting Het Gelders landschap & Kasteelen.

Door het gebied loopt de Klingelbeek of Slijpbeek. Het dal van deze beek is door erosie uit de Arnhemse stuwwal geslepen. In het hoger gelegen deel van dit dal stelde Wijnand van Arnhem grond ter beschikking waarop in 1392 het Augustijnenklooster Domus Fontis Beatae Mariae werd gesticht. In het Nederlands heette dit klooster eerst Mariënborn en later Mariëndaal. Dit klooster behoorde tot de stroming van de Moderne Devotie, een beweging die streefde naar terugkeer tot het Vroege Christendom. In 1580, tijdens de reformatie, werd dit klooster opgeheven om tussen 1587 en 1607 te worden gesloopt. De stenen zijn hergebruikt om de lanen in het landgoed te verharden en in diverse bouwwerken in Arnhem. Tijdens de ijstijden zijn in dit gebied lange, smalle erosiedalen ontstaan. Deze zijn tot op de dag van vandaag zichtbaar.

Wandeling over het Landgoederenpad van de gids Wandelen buiten de binnenstad van Arnhem uit de gids van Gegarandeerd Onregelmatig bij landhuis Mariëndal

Groene Bedstee

De Groene bedstee is een fraaie berceau van echte beuk (geen haagbeuk) die in 1856 op het park Mariëndal in Engelse landschapsstijl werd aangelegd. Van iets eerder dateren de beukenlanen die tussen 1820 en 1840 tussen weilanden werden aangelegd.

Wandeling over het Landgoederenpad van de gids Wandelen buiten de binnenstad van Arnhem uit de gids van Gegarandeerd Onregelmatig bij de Groene Bedstee
Wandeling over het Landgoederenpad van de gids Wandelen buiten de binnenstad van Arnhem uit de gids van Gegarandeerd Onregelmatig bij de Groene Bedstee

Loobergen

Loobergen is een hallenhuisboerderij aan de noordwestelijke rand van de Nederlandse stad Arnhem. Het maakt uit van het landgoed Mariëndaal. De boerderij, vermoedelijk uit 1858, is gebouwd op een heuvelrug en bestaat uit een woning, meerdere stalgebouwen en een bakhuis. De woning heeft een zadeldak en boven de middelste van de zesruits schuiframen is er een gevelsteen met de naam ‘Loobergen’. Samen met de aangebouwde schuur heeft het gebouw een U-plattegrond.

De boerderij is door het Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aangewezen als rijksmonument. Daarnaast is het bakhuis samen met de waterpomp apart aangewezen als rijksmonument.

Wandeling over het Landgoederenpad van de gids Wandelen buiten de binnenstad van Arnhem uit de gids van Gegarandeerd Onregelmatig bij hoeve Loobergen

Warnsborn

Warnsborn is een landgoed gelegen ten noordwesten van Arnhem. Zoals bij vele Gelderse kastelen en landhuizen, is ook bij Landgoed Groot Warnsborn de vroegste geschiedenis onbekend. De naam Warnsborn wordt voor het eerst genoemd in 1428 toen het als heidegebied door hertog Arnold van Gelre in erfpacht werd uitgegeven aan Johan van Postel. In 1465 is het in bezit van Rykart van Bloylant.

De naam ‘Warnsborn’ is afkomstig van de woorden ‘born’ of bron en ‘warn’ staat voor zuiver. De naam ‘Warnsborn’ betekent dus ‘zuivere of heldere bron’ en is waarschijnlijk ontleend aan de op het landgoed aanwezige bronnen. De naam Warnsborn werd dus al gebruikt in de vijftiende eeuw en had toen betrekking op het Hoog Erf, dat in bezit was van het klooster Mariënborn. Het noordwestelijk daaraan grenzende Laag Erf was in bezit van het Agnietenconvent. In 1648 werden het Hoog Erf en het Laag Erf verkocht aan Everhard Everwijn, burgemeester van Arnhem. Vanaf die tijd wordt de naam Warnsborn gebruikt voor de twee erven samen.

Wandeling over het Landgoederenpad van de gids Wandelen buiten de binnenstad van Arnhem uit de gids van Gegarandeerd Onregelmatig bij Hotel Groot Warnsborn

Gulden Bodem

Gulden Bodem is een park en voormalige buitenplaats in de Nederlandse stad Arnhem, gelegen aan de noordzijde van de stad. Het is sinds 2006 een rijksmonument. Door zijn ligging is het de overtuin van Zypendaal.

Het park bestaat voornamelijk uit bossen met aan de zuidoostzijde een open gebied en aan de noordzijde akkers. Hier bevindt zich een 150 meter lange wildgraaf, onderdeel van de in 1687 aangelegde afzetting tussen de Carolinahoeve in De Steeg en Oosterbeek. Het bos wordt het ‘Gravinnebos’ genoemd.

Het koetshuis in het westelijke gedeelte van Gulden Bodem is een zichtbare herinnering aan de bebouwing. Het bevat een eenvoudige woning en een koetshuis annex stal. Op de plaats van het voormalige Jachthuis staat een sculptuur van de IJslandse kunstenaar Sigurdur Gudmundsson. Het moet een ontmoeting tussen cultuur en natuur tot uitdrukking brengen. De sculptuur is niet opgenomen in de bescherming.

Samen met park Zypendaal en park Sonsbeek vormt Gulden Bodem een openbaar groengebied van totaal 200 ha. Alle drie de stadsparken hebben de status van Rijksmonument.

Wandeling over het Landgoederenpad van de gids Wandelen buiten de binnenstad van Arnhem uit de gids van Gegarandeerd Onregelmatig op landgoed de Gulden Bodem

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE