Skip to main content
search

Wandelen buiten de binnenstad van Arnhem – Dijkenpad – Water en Dijken

KIJK ROND IN

MEINERSWIJK

Arnhem, Meinerswijk en de Rijn

ARNHEM STAAT BEKEND OM ZIJN VELE GROENE PARKEN EN DE OVERGANG NAAR DE VELUWE. MAAR ARNHEM TEN ZUIDEN VAN DE RIJN HEEFT VEEL GROENS TE BIEDEN. JE LOOPT DOOR UITERWAARDPARK MEINERSWIJK, OVER OUDE RIVIERDIJKEN, LANGS WIELEN AAN DE RAND VAN HUISSEN EN PAL LANGS DE RIJN.

Een wandeling twee gezichten omdat de mist een sluier over Arnhem gaf. Het eerste gedeelte bij het gebied rond de Gelredome was er veel mist, het landschap was mysterieus en klein. Verderop bij de Rijn was het open en zonnig met prachtige vergezichten over de Rijn. Met daarna richting Arnhem weer de mist die ervoor zorgde dat bij de Nelson Mandelabrug en in Meinerswijk de sfeer weer beslotener werd. Niet minder mooi maar wel anders en apart. Hiermee sluit ik de serie van Wandelen buiten de binnenstad van Arnhem af, het was een waar genoeg in voor mij de mooiste wandelstad van Nederland.

Stadsblokken-Meinerswijk is een uiterwaardengebied gelegen op de zuidelijke oever van de Rijn tegenover het centrum van de stad Arnhem. De vroegste sporen van bewoning van het gebied gaan terug tot de tijd van het Romeinse Keizerrijk. In het gebied liggen een aantal cultuur-historische objecten en een buurtschap De Praets. Gemeente Arnhem is, samen met Kondor Wessels Projecten bezig met een renovatie en herbestemming van delen van het gebied.

In Meinerswijk werd begin jaren vijftig een belangrijk deel van de IJssellinie aangelegd. De IJssellinie was een verdedigingslinie die liep van Nijmegen tot aan Zwolle, aangelegd vanwege de dreiging van een aanval door Rusland. Door het laten afzinken van stuwen in de Rijn en de Waal kon Defensie het gebied van de IJssellinie tot kniehoogte onder water zetten, zodat de Russen bij een aanval werden gehinderd. De werken in Meinerswijk zorgde ervoor dat in combinatie met stuwen in Olst en Bemmel een gebied van ongeveer 120 vierkante kilometer onder water kon worden gezet. Kazematten die langs de linie lagen, beschermden de stuwen en doorlaatwerken. De overlaat bedekt met asfalt en een aantal kazematten vormen ook nu nog een duidelijk zichtbaar deel van deze linie. De Doorlaatbrug Meinerswijk was geen onderdeel van de IJssellinie maar is hier later teruggebouwd als inlaatwerk voor de polder Meinerswijk.

Wandeling over het Dijkenpad in Arnhem van Gegarandeerd Onregelmatig in Meinerswijk

Nelson Mandelabrug

Wandeling over het Dijkenpad in Arnhem van Gegarandeerd Onregelmatig bij de Nelson Mandelabrug

Doorlaatbrug IJssellinie

Wandeling over het Dijkenpad in Arnhem van Gegarandeerd Onregelmatig in Meinerswijk

Bonifatiusbrug

Wandeling over het Dijkenpad in Arnhem van Gegarandeerd Onregelmatig bij de Bonifatiuskerk in Elden

Gelredome

Wandeling over het Dijkenpad in Arnhem van Gegarandeerd Onregelmatig bij de Gelredome

Stadseiland

Wandeling over het Dijkenpad in Arnhem van Gegarandeerd Onregelmatig

De Rijn

Wandeling over het Dijkenpad in Arnhem van Gegarandeerd Onregelmatig langs de Rijn

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE