Skip to main content
search

Wandelen bracht mij op vele mooie plekken in Nederland

By 29 juli 2019augustus 1st, 2019Review, Review wandelingen
KIJK ROND IN

DE MOOISTE WANDELGEBIEDEN VAN NEDERLAND

Vijfendertig wandeljaren in Nederland

WANDELEN DOE IK AL RUIM 35 JAAR IN NEDERLAND. IN DE JAREN ’80 BEGONNEN TOEN HET PIETERPAD NET WAS GEOPEND WAARNA JAREN VOLGDE VAN HET ENE PAD NA HET ANDERE, HET ENE NOG MOOIER DAN HET ANDERE. HET HEEFT ME OP HEEL VEEL MOOIE PLEKKEN GEBRACHT. MAAR WAT WAREN IN DIE 35 WANDELJAREN NOU DE MOOISTE PLEKJES?

Ik liep ze op een paar etappes na allemaal, de streekpaden en lange-afstandspaden, maar ook andere paden met een bijzonder thema zoals Peerkepad, Peelpad, Roots Natuurpad, Maaspad, Grebbeliniepad en Zuiderwaterliniepad. Ik kwam op mooie plekjes, waar je alleen wandelend kunt komen en ver weg van de drukke bebouwing of verkeersweg. In het lege Groningen, het drukke Noord- en Zuid-Holland, het oneindige Flevoland, het Bourgondische Noord-Brabant en het heuvelachtige Limburg. Eigenlijk zijn er overal wel mooie plekjes te vinden en elke provincie heeft wel zijn hoogtepunt. Toch steken er een paar bovenuit die uitblinken in schoonheid en die door geen enkel ander stukje Nederland worden overtroffen. Ieder zal zijn eigen voorkeur hebben, zo ook ik, dus ik zet ze voor je op een rijtje.

Westerwolde en de Ruiten Aa

uiten Aa op een wandeling over het Noaberpad van Weende naar Ellersinghuizen

Een meanderende beek met een enorme bloemenrijkdom, zo is het gebied te omschrijven rond de Ruiten Aa. Waar de Lakenvelders langs het water grazen en waar een van de oudste bossen van Nederland ligt. Het is een apart soort landschap in het verder weidse en lege Groningen. Het Westerwoldepad, zo ook het Noaberpad wat hier grotendeelsmee  samenvalt, laat je het gebied rond deze kronkelende rivier zien. Mijn eerste wandeling begon bij Sellingen waar je de trap naar het Theater van de Natuur kunt beklimmen. Van bovenaf heb je een leuk uitzicht op de Ruiten Aa en het bos bij Sellingen. Het beekdal is sinds enkele jaren nog kronkeliger, natter en gevarieerder geworden. Langs de beek zijn veel restanten van het esdorpenlandschap en hoevenlandschap te vinden. Bolle akkercomplexen op hoger gelegen zandruggen afgewisseld met lager gelegen gronden langs de beek, die oorspronkelijk graslanden waren. Van de houtwallen en kleine bossen die het landschap een parkachtig karakter geven is veel tijdens ruilverkavelingen opgeruimd, maar er is ook het een en ander bewaard gebleven. Het beekdal van de Ruiten Aa vormde vele eeuwen de ruggengraat van Westerwolde, dat als een wig lag in een groot en vrijwel onbewoond veengebied. Dit veengebied, het Bourtangerveen genoemd, is nu vrijwel geheel ontgonnen.

Het is voor mij een van de hoogtepunten van alle wandelingen die ik heb gemaakt. Tal van ommetjes zijn ingebouwd in het Westerwoldepad naast een hoofdroute van Wedderveer naar Ter Apel. Struinen langs de Westerwoldsche Aa en Ruiten Aa, wandelen rond huis te Wedde, wandelen door de Hoorndermeeden, wandelen vlakbij esdorp Onstwedde en een ommetje tussen Westerwoldsche boerderijen. Het gebied heeft een enorme variatie aan wandelmogelijkheden, de ene nog mooier dan de andere.

Het stroomgebied van de Dommel

Wandelen over het Peerkepad bij De Dommel

Een favoriet wandelgebied uit mijn eigen Bourgondische provincie Noord-Brabant mag niet ontbreken. Maar niet alleen omdat ik er vlakbij woon. Het is een ongekend mooi stukje Nederland langs het watertje wat deels een beek is en verder stroomafwaarts een kleine rivier wordt. De Dommel begint in België ten zuiden van Peer in de moerassen en vennen van de Donderslagse Heide. Het grondwater welt op en stroomt via kleine kreekjes en slootjes naar de lager gelegen Maastrichtse Heide. Bij Borkel en Schaft komt de Dommel Nederland binnen. Langs vele watermolens stroomt de Dommel richting Eindhoven waarna de rivier nog meer gaat kronkelen richting Sint-Oedenrode en Liempde en uiteindelijk bij Den Bosch samen met de Aa als Dieze verder stroomt.

De paadjes lopen dicht langs de oevers en op meerdere plaatsen zie je de ijsvogel met zijn felblauwe kleur over het water scheren op zoek naar kleine visjes. En het mooie van de Dommel is dat je geregeld mooie plekjes tegenkomt om even te rusten, zoals bij de watermolens rond Eindhoven en in de plaatsen Sint-Oedenrode, Olland en Gemonde. Onder invloed van heftige regenval kan de Dommel in een snelstromende rivier veranderen en na elke bocht is het landschap weer anders. Wandelend over het Brabants Vennenpad kom je op veel plekjes langs deze mooie rivier. Maar ook over het Dommelpad en Pelgrimspad zie je de schoonheid de Dommel.

Drenthe

Wandelen over het Westerborkpad van Hooghalen naar Beilen bij een gedicht van Roel Reijntjes

Je kunt er nog echt uren rondlopen zonder ook maar iemand tegen te komen. Oeroude landschappen en wandelend kom je op plekken die er honderd jaar geleden waarschijnlijk precies hetzelfde uitgezien zouden hebben. Wandelen in Drenthe is struinen over de heide, door brinkdorpen, langs mooie beekdalen en oeroude bossen. Het land van Bartje is op plaatsen nog zoals het manneke wat geen bruune boonen lust en als toetje loop je langs de oudste monumenten die ons land rijk is, de hunebedden. De hoeveelheid onverharde paden is ongekend waardoor je stil en zonder verkeer kunt genieten van een prachtig landschap.

Het hoogtepunt van wandelen in Drenthepad is zonder meer het Drenthepad. De rust, de ruimte en harmonie die je hier ondervindt is uniek. De route voert over landgoederen en het Pompeï van Drenthe, het enige archeologische reservaat van Nederland, met grafheuvels en hunebedden en je loopt over middeleeuwse karrensporen. En misschien is Drenthe wel de mooiste provincie om te wandelen.

Zuid-Limburg

Sint Servaasbrug op een wandeling over het Pieterpad van Maastricht naar de Sint Pietersberg

Het heuvellandschap is uniek voor Nederland. Echte heuvels vindt je alleen maar in het uiterste zuiden van ons land. Je kunt struinen langs kronkelende riviertjes als de Geul en de Gulp. Je komt overal wegkruizen, kapelletjes en kerken tegen ten teken dat je in het katholieke zuiden bent. En dan nog die mooie draaihekjes die je tegenkomt wanneer je dwars door een weiland bent gewandeld. Het Limburgs accent die je vraagt wat je wil drinken in de vele kroegjes en brouwerijen in Zuid-Limburg en dan ook nog die mooie typische vakwerkhuizen die in het heuvelland staan. Eigenlijk heb ik Zuid-Limburg als een stukje buitenland in Nederland ervaren. Het is een totaal ander wandellandschap waar je doorheen loopt met vergezichten over het glooiende landschap en rivieren die diep in de bodem kronkelende beken hebben gevormd.

Het wandelen in Limburg bestond mij wandelen over het Krijtlandpad en onlangs een etappe bij Noorbeek uit de gids Rondom Zuid-Limburg van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Het is met recht een van de mooiste, zo niet de mooiste wandelomgeving van Nederland. Het is soms moeilijk kiezen, niet erg, ik ga binnenkort weer terug om te genieten van Zuid-Limburg. Misschien wordt het dan vanzelf de nummer 1.

De Veluwe

Buurlose Heide op een wandeling over het Roots Natuurpad van Apeldoorn naar Hoenderloo

Het Loenerzand, de Hoge Veluwe, de Veluwezoom, het Deelerwoud en de Planken Wambuis. De Veluwe kent een ongekend aantal wandelmogelijkheden. Kenmerkend voor alle plekjes op de Veluwe is de rust en de stilte die je hier ervaart. Het kan er ook nog écht donker zijn, iets wat in de rest van ons land steeds minder normaal is. En het is ook de plek om wild te zien, zoals dassen, reeën, wilde zwijnen en sinds kort misschien zelfs de wolf. Je kunt er uren in uitgestrekte bossen wandelen zonder ook maar iemand tegen te komen en misschien zelfs het bronsten van de edelherten horen. Het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland blijft uniek voor ons land.

Ik wandelde ruim 300 kilometer door dit unieke gebied over het Veluwe Zwerfpad. De bossen en heides lijken niet op te houden, zo groot is het gebied. Soms denk je, kom ik hier nog wel uit, zoveel kilometer moet je lopen om weer in een dorp iets te kunnen drinken. Natuur, natuur en nog eens natuur. Door het rustieke dorpje Gortel, over vele heidevelden, langs wroetsporen van de everzwijnen, langs eikenstrubbe, door het hart van de Veluwe en vlakbij ons geografisch middelpunt van Nederland.

Het zijn voor mij topgebieden om te wandelen. Maar na 35 jaar wandelen in ons land weet ik ook dat elke provincie zijn pareltjes heeft. De Friese Elfsteden, de Kempen in Brabant, de Brabantse Wal bij Bergen op Zoom, de droogmakerijen in Noord-Holland of de mooie Waddeneilanden. En voor al deze wandelgebieden geldt: Je moet het willen zien. In deze tijd van vakantie waarbij miljoenen Nederlanders naar het buitenland gaan, vergeten velen hoe mooi ons land is. Om er te zijn en vooral om er te wandelen.

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE