Skip to main content
search

WaddenWandelen – Schiermonnikoog – Schiermonnikoog Dorp-Veerdam – Langs de Waddenzee

KIJK ROND OVER

DE WADDENZEE

De Veerdam, de Wadden en Schiermonikkoog

DE WANDELING START IN SCHIERMONNIKOOG-DORP WAARNA DE ROUTE OVER DE ZEEDIJK NAAR DE BOOT OP DE VEERDAM VERDER GAAT. EEN KORTE KENNISMAKING MET DIT AUTOLUWE EILAND, EEN VAN DE WADDENPARELS.

Elk hotel heeft op het eiland Schiermonnikoog een pendeldienst om je naar de boot te brengen. Ik koos er echter voor om deze korte rit te ruilen voor een wandeling. Tijdens de wandeling loop je over de Waddendijk met enorme stenen als bescherming tegen het hoge water. Langzaam loop je naar de veerdam waar de veerboot je ophaalt. Een waardige afsluiting van drie dagen fantastisch wandelen op waddeneiland Schiermonnikoog.

Waddenzee

De Waddenzee is de binnenzee tussen de Waddeneilanden en de Noordzee aan de ene kant, en aan de andere kant het vasteland van Nederland, Duitsland en Denemarken. De Waddenzee is onderdeel van de waddenkust van de Noordzee. Typerend zijn de tijdens eb droogvallende zandplaten, gescheiden door meer of minder diepe geulen. Langs de kust vinden we meestal een modderige strook slik. Met iedere vloed wordt het zoute water van de Noordzee door de zeegaten tussen de Waddeneilanden de wadden opgestuwd. Het woord ‘wad’ is verwant aan het Latijnse woord ‘vadum’, dat ‘doorwaadbare plaats’ betekent. Het gebied dat nu bekend staat als Waddenzee wordt sinds de 16e eeuw aangeduid als ‘t ‘Wad’, ‘de Watten’ of ‘Wadden’.

Wandeling op Schiermonnikoog van het Dorp naar de veerdam met zicht op de Waddenzee

Schiermonnikoog Dorp

Schiermonnikoog bestond in de 17e eeuw uit meerdere dorpjes, met als grootste dorp Westerburen. Het eiland “verdween” langzaam in zee aan de Westkant, dus werden de eilanders gedwongen zich in Oostelijke richting te verplaatsen. En zo ontstond het huidige dorp Schiermonnikoog, ook wel Oosterburen genoemd.

In opdracht van de familie Stachouwer, eigenaar in de 17e, 18e en deels 19e eeuw, kreeg het dorp in 1719 haar karakteristieke inrichting. De Streken (straten) werden van West naar Oost gebouwd, om de invloed van de wind zoveel mogelijk te beperken. De eerste bebouwing bestond uit twee rechte, evenwijdig aan elkaar lopende Streken: de huidige Voorstreek en Middenstreek. Aansluitend werd aan de Noordzijde de Langestreek ontwikkeld.

n het dorp staan vele prachtig gerestaureerde eilander huizen. Het oudste is huisje Marten uit 1721, aan de Middenstreek. Ter herinnering aan de walvisvaart in de periode na de Tweede Wereldoorlog staan midden in het dorp bij de Willemshof twee kaken van een blauwe vinvis, meegenomen door Klaas Visser, eilander en kapitein van de Willem Barentsz.

Rondwandeling op Schiermonnikoog in Dorp-Schiermonnikoog

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE