Skip to main content
search

WaddenWandelen – Schiermonnikoog – Oost-Schiermonnikoog – Naar het Willemsduin

KIJK ROND BIJ

DE KWELDERS VAN SCHIERMONNIKOOG

Duinen, kwelders en het Willemsduin

JE WANDELT NAAR DE OOSTPUNT VAN HET EILAND SCHIERMONNIKOOG, BIJ HET WILLEMSDUIN OMGEVEN DOOR KWELDERS KRIJG JE HET GEVOEL ALLEEN OP DE WERELD TE ZIJN. RUST EN RUIMTE ZIJN HIER NOG HANDELSMERKEN.

Een startwandeling op het eiland Schiermonnikoog die ik in de jaren ’80 ook al eens maakte. Maar toen kwam ik verder tot aan het Willemsduin, het was in de zomer en de waterstanden in de kwelders stonden veel lager. Hoe anders was het vandaag. Het kweldergebied was zompig en nat en het Johan de Jongpad kon je maar een paar kilometer inlopen. Nog een aantal keren geprobeerd een uitloop van een kwelder over te steken en langs het pad wat inmiddels een sloot was, de route te vervolgen. Maar het ging echt niet. Maar overal waar je op de kwelder bent, het lijkt een niemandsland en misschien wel een van de rustigste plekken van Nederland. Overal ruimte en niemand in de buurt, dat was dan weer wel mooi ondanks de obstakels op de route. Toch maar weer eens terug om het Willemsduin te bezoeken.

Willemsduin

Kaap Willemsduin is een houten kaap in het Willemsduin op het oostlijkste deel van het Waddeneiland Schiermonnikoog. Ze wordt gebruikt als markeerpunt voor de rijksdriehoekscoördinaten en dient of diende als dagmerk voor de scheepvaart. De kaap staat in het Nationaal Park Schiermonnikoog en is vanaf het eiland alleen te bereiken via het Bouwe Hoekstrapad vanaf Kaap Kobbeduinen, de andere kaap op het eiland, of via een zijpad van het Waterstaatpad, dat langs de Stuifdijk is aangelegd.

In 1731 werd begonnen met het plaatsen van ongeveer 20 kapen/bakens bij Schiermonnikoog. In 1766 werd begonnen met de bouw van een nieuwe grote kaap en een kleinere kaap op het eiland. In 1931 werd een baken op het Willemsduin geplaatst, dat in 1967 werd vervangen. Dit baken werd in juli 2018 weer vernieuwd.

Wandeling naar het Willemsduin op het Schiermonnikoog

De kwelders op Schiermonnikoog

De kwelders van Schiermonnikoog liggen aan de wadkant van het eiland. Kwelders ontstaan door ‘verlanding’ van de wadbodem. Slikplaten worden steeds hoger doordat er slib op achterblijft dat door de vloed werd meegevoerd. Er gaan algen en kwelderplanten op groeien die ook weer slib vasthouden.
Diepe slenken doorsnijden het kweldergebied. Zij voeren het zee- en regenwater van de kwelder af. De kwelder kent een overgang van zout naar zoet. Op de dagelijks door zeewater overspoelde delen van de kwelder groeien zoutminnende pionierplanten als zeekraal en slijkgras. De hogere delen van de kwelder overstromen alleen bij hoge vloed. Daar groeien planten als lamsoor, zeealsem en Engels gras. De grote Oosterkwelder is grotendeels na 1850 ontstaan.
Wandeling naar het Willemsduin op het Schiermonnikoog bij het bKWN

2 Comments

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE