Skip to main content
search

Twentse Wallen – Markelo – Wandelen naar de Dikke Steen op de Kattenberg

Twentse Wallen - Markelo

Molen de Hoop Markelo

Twentse Wallen - Markelo

Schuur in Stokkum

Twentse Wallen - Markelo

Overijssels Verzetsmonument

Twentse Wallen - Markelo

Markelose Berg

Twentse Wallen - Markelo

Kapel bij Hulpe

Twentse Wallen - Markelo

Giesbeek

Twentse Wallen - Markelo - 13 KM

Vanuit Markelo bereik je op deze wandeling al snel de Markelose Berg op 40 hoogte. Hier kun je genieten van de vergezichten. Je loopt langs loopgraven en gedenkplekken, achtergebleven door de strategische ligging van Markelo in de Tweede Wereldoorlog. Verderop gaat de route verder langs de Schipbeek en buurtschap Stokkum die al met al voor een hele afwisselende wandeling zorgen. De wandeling is opgenomen in gids van Truus Wijnen ‘Wandelen op de Twentse Walllen’. Truus Wijnen, Tukker in hart en nieren, heeft al de Twentse wallen beklommen en de mooiste van deze wandeltochten heeft ze in deze gids verzameld.

Wandeling over Twentse Wallen Markelo met zicht op de Markelose Berg

Het landschap ten zuiden van Markelo is licht glooiend en met de Markelose Berg en de Katenberg doet het een beetje on-Nederlands aan. Over goed gekozen paden loop je vanaf Markelo via de Giesbeek naar het buurtschap Stokkum. Hier zie je prachtige oude boerderijen en authentieke schuren waarvan sommige uit de 14 eeuw stammen. Een geweldig mooi buurtschap, de was hangt te drogen aan de waslijn, vogelvoer wordt in een kraampje langs de weg verkocht en het gras wordt op deze relatief warme dag gemaaid. Terug naar Markelo ontdek je het golvende essenlandschap, passeert een onderduikershol van een Joodse familie en bij het bedevaartskapelletje bij de Hulpe mag je nog een kaarsje aansteken. Ik deed het vandaag voor Luuk, een jonge bekende die op 31-jarige leeftijd vorige week stierf en een vrouw en twee kinderen van 0 en 3 achterliet.

Markelo

Markelo, lokaal Maarkel genoemd, is een dorp in Twente. Markelo staat bekend als ‘het dorp tussen de vijf heuvels’. Rondom het dorp liggen de Herikerberg, Dingspelerberg, Kattenberg, de Hulpe en de Markeloseberg. Hoewel ze alle vijf niet boven de 50 meter uit komen, is de omgeving voor Hollandse begrippen toch bijzonder heuvelachtig. De naam Markelo betekent bos (‘lo’) dat een afscheiding of grens (‘mar’) aangeeft. Het landschap rondom het dorp is glooiend tot een hoogte van ruim 40 meter. Ten westen van het dorp ligt de Markelose Berg of Markelerberg, op de top waarvan zich het Provinciaal verzetsmonument Overijssel bevindt. Markelo is sinds de jaren zeventig vooral in de zomermaanden een gewilde toeristenplaats door de aanwezigheid van verscheidene bezienswaardigheden en het glooiende landschap rondom het dorp. In het centrum van Markelo staat naast Infocentrum Markelo de museumboerderij Eungs Schöppe en de in 1991 gerestaureerde korenmolen De Hoop uit 1836. De plaats telt tientallen rijksmonumenten, waaronder boerderijen, bijgebouwen, havezaten en grafvelden.

Wandeling over Twentse Wallen bij de kerk in Markelo
Wandeling over Twentse Wallen Markelo bij Molen de Hoop

Markelose Berg

De top van deze stuwwal ligt op 40,1 meter hoogte. De berg is gevormd door opstuwing door gletsjerijs ten tijde van het Saalien. De heuvel, die voor het grootste deel met bos begroeid is, ligt ten zuidwesten van Markelo. Boven op de top van de heuvel staat het Provinciaal verzetsmonument Overijssel 1940-1945. De Markelose Berg werd in 1365 reeds in een landbrief van bisschop Jan van Virnenburg beschreven als Marckeberghe. Vanaf de Markelose Berg zie je de drie herkenningspunten van Markelo: de toren van de oude Martinuskerk, de wieken van de Molen Buursink én de televisietoren in het buitengebied van Markelo. Jaarlijks vindt hier op 4 mei de provinciale Dodenherdenking plaats. Op het monument staan alle namen van de 470 omgekomen verzetsmensen uit Overijssel.

Wandeling over Twentse Wallen bij de Markelose Berg
Wandeling over Twentse Wallen Markelo bij Overijssels Verzetsmonument op de Markelose Berg

De Dikke Steen op de Kattenberg

in Markelo is ooit de zwerfsteen Long Tom blootgelegd. De reusachtige kei werd gevonden op de Kattenberg. Velen vonden echter dat de steen een meer prominente plaats in het dorp verdiende en eigenaar H. Ebbekink stemde hier toen mee in. Sindsdien is Long Tom in het centrum van het dorp geplaatst. Op de Kattenberg is waar vroeger de dikke steen ‘Long Tom’ lag wederom een dergelijke grote steen geplaatst. Het gewicht van deze zwerfkei bedraagt maar liefst 17 ton.

Wandeling over Twentse Wallen Markelo bij de zwerfsteen op de Katenberg

Schipbeek

De Schipbeek is een zijrivier van de IJssel en is aangewezen als ecologische verbindingszone. De Schipbeek ontspringt in Duitsland, maar heet daar Ahauser Aa. Bij binnenkomst in Nederland, in de buurt van Buurse, gaat de naam over in Buurserbeek. Pas als er bij de Nieuwe Sluis een gedeelte van het water overgaat in de Molenbeek verschijnt de naam Schipbeek.

Wandeling over Twentse Wallen Markelo bij de Giesbeek

Stokkum

Stokkum is een buurtschap in de voormalige gemeente Markelo, nu Gemeente hof van Twente. In Stokkum staan nog enkele fraaie oude boerderijen, met prachtige namen  als Roelvink, Klein Wannink en De Hoestink. Ten noorden van het buurtschap ligt de Stokkumeresch, een typisch essenlandschap en een van de oudste agrarische landschappen van Nederland. Het stamt uit de vroege Middeleeuwen. Bewoners vestigden zich op de rand van de grote dekzandcomplexen. Hier bouwden ze op de grens tussen hoge dekzandruggen en beekdalen boerderijen.  Op de hoge en droge werden akkers aangelegd en de lage natte beekgronden werden gebruikt als weide- en hooiland. Met mest uit de potstal werden de dekzandruggen door de eeuwen heen met een dikke humuslaag verhoogd. Dit zorgde voor een vruchtbare bodem op de nogal schrale dekzandakkers. Men zegt wel eens dat duizend jaar  goed is voor een verhoging van een es tot ongeveer één meter’. Op deze manier ontstonden de hoge essen die vaak werden omgeven door houtwallen, bedoeld om het wild bij de gewassen weg te houden.

Wandeling over Twentse Wallen Markelo bij buurtschap Stokkum
Wandeling over Twentse Wallen Markelo bij buurtschap Stokkum

De Hulpe

De Hulpe is een heuvel op de top van een stuwwal op 40,0 meter hoogte. De berg is gevormd door opstuwing door gletsjerijs ten tijde van het Saalien. De heuvel, die voor het grootste deel met bos begroeid is, ligt in ten zuidoosten van Markelo in de buurtschap Stokkum. Naast de Hulpe ligt in het noordoosten een andere heuvel, De Hemmel. Vanaf het ontstaan van de kern Markelo in de Middeleeuwen tot circa 1620 stond er op de heuvel een Maria-kapel met een wonderdadig beeld waar de moeder van Jezus aangeroepen werd onder de naam Onze Vrouwe ter Hulpe. De kapel en de heuvel hadden een belangrijke functie bij de rechtspraak. Bovendien vermoeden historici dat er naar het Mariabeeld een bedevaart plaatsvond. In het kader van de cultuurhistorische wandelroute Kerkepaden-Tichelroutes Markelo is in 2008 ter herinnering aan de historie van Markelo als bedevaartsoord op De Hulpe weer een kapel gebouwd. Deze kapel werd op 3 mei 2009 ingewijd.

Wandeling over Twentse Wallen Markelo bij kapel op de Hulpe

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Een wandeling met letterlijk hoogtepunten op de Markelose Berg en Katenberg.

Henrie van ZoggelWandelblog Ambulare

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE