Skip to main content
search

Trentse Bossenpad – Door voormalige vrijstaat van vredesbeweging

KIJK ROND IN

DE TRENTSE BOSSEN

De Trentse Bossen, een vrijstaat en het Oventje

DE TRENTSE BOSSEN IS EEN LANGGEREKT BOSGEBIED, EEN ZANDGEBIED EN VOORMALIGE HEIDE BIJ HET OVENTJE EN DE VLIEGBASIS VOLKEL. HET WORDT DOORSNEDEN DOOR KAARSRECHTE PADEN EN WORDT NU OMGEVORMD NAAR EEN NATUURLIJK BOS. IN DE JAREN ’90 WERD IN DIT GEBIED DOOR DE VREDESBEWEGING EEN ZOGENAAMDE VRIJSTAAT OPGERICHT. VANUIT DIT PERCEEL, INGEPLANT MET DENNENBOMEN IN DE VORM VAN EEN VREDESTEKEN, WERDEN ONDER MEER VREDESDEMONSTRATIES TEGEN DE KERNWAPENS OP DE LUCHTMACHTBASIS VOLKEL GEHOUDEN.

Een wandeling vlakbij die even voor wat afleiding en frisse lucht zorgt in deze hectische coronatijd. Het is niet alleen wandeling met natuur als thema maar ook geschiedenis. Hier was eens de Atoomvrijstaat van waaruit acties werden gevoerd op de vliegbasis. Ik ken nog mensen die er verbleven. Ik heb zelf twee keer in de jaren ’80 in Den Haag gedemonstreerd tegen de kruisraketten. Er is toch wel het een en ander bereikt, ook niet, maar toch. Langs de voormalige schietbaan, natuur in de Trentse Bossen, de voormalige spoorlijn Het Duits Lijntje en het Oventje, maakt deze wandeling heel gevarieerd en mooi.

Oventje

Oventje is een buurtschap, gelegen ten zuiden van het dorp Zeeland. De kern bestaat uit tientallen huizen en boerderijen. Oventje heeft weliswaar een schooltje en kent een zeker verenigingsleven, maar is nooit tot een kerkdorp uitgegroeid. De geschiedenis van de school gaat zelfs terug tot 1828. Op 10 augustus 1925 werd Oventje getroffen door een zware stormramp. Hieraan herinnert een geheel verwrongen en omgevallen elektriciteitspaal in de straat Voor-Oventje, midden in het buurtschap. Een plaquette herinnert aan het bezoek van Koningin Wilhelmina op 18 augustus 1925 dat ze uit medeleven aan de getroffenen bracht. Deze paal werd in 2006 gerestaureerd en op 31 maart van dat jaar opnieuw als gedenkteken ingewijd.

Wandeling in Trentse Bossen bij het Oventje

Duits Lijntje

Dit is een voormalige spoordijk. Hier lag voorheen een spoorlijn die liep van Boxtel naar Wesel en werd ‘het Duits lijntje’ genoemd. Tussen 1873 en 1918 werd de spoorlijn geëxploiteerd door de Noord-Brabantsche-Duitsche-Spoorwegmaatschappij (NBDS). Tot 1914 was de spoorlijn onderdeel van de snelste verbinding tussen Berlijn en Londen. In 1973 zijn de rails verwijderd. Bij de Halte Zeeland (wachtpost 30, staat nog groot op de gevel) stopten alleen stoptreinen. Tegenwoordig is het een woonhuis en de oude spoorlijn is inmiddels een paradijs voor dassen en bijzondere plantensoorten.

Wandeling in Trentse Bossen bij het Oventje
Wandeling in Trentse Bossen bij het Oventje

Vliegbasis Volkel

Het militaire vliegveld Vliegbasis Volkel is ruim 446 ha. groot en wordt dag en nacht bewaakt. De Duitse bezetters startten hier in het begin van de Tweede Wereldoorlog met de aanleg van Fliegerhorst Volkel. De Luftwaffe gebruikte het vliegveld als uitwijkhaven voor nachtelijke operaties. Vanaf 1943 werden hier jagers gestationeerd met als doel de geallieerde vliegtuigen aan te vallen en het Ruhrgebied te beschermen. De geallieerden hebben het vliegveld zwaar gebombardeerd en namen het vervolgens tot 1945 in gebruik. Vanaf 1951 heeft de Koninklijke Luchtmacht hier diverse squadrons gestationeerd, waaronder het Fotoverkenningssquadron.

Wandeling in Trentse Bossen bij het Oventje

Bomkuilen

Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben de geallieerden bombardementen uitgevoerd op de Duitse Vliegbasis in Volkel, ter voorbereiding op de operatie Market Garden. Op diverse plekken in de Trentse Bossen zijn de bomkraters nog te zien van de luchtaanvallen in augustus en september 1944.

Wandeling in Trentse Bossen bij het Oventje

Mariakapel

Dit kapelletje is gebouwd in 2004 door inwoners van het Oventje. De kapel is toegewijd aan ‘Maria de Moeder van alle mensen’. Bijzonder feit is de herkomst van het Mariabeeld. Het is ooit gevonden in een sloot van het Nonnenveld in Uden. Het beeld belandde via de afdeling gevonden voorwerpen van de politie bij een familie in Uden, deze schonk het beeld uiteindelijk aan de kapel. Bij de kapel staat een jubileumboom geplant op 7 april 2004 ter gelegenheid van de geboorte van Prinses Amalia.

Wandeling in Trentse Bossen bij het Oventje

Schietbaan

De schietbaan is aangelegd in 1947 als schermenschietbaan voor de mariniers van vliegveld Volkel. In 1953 werd de schietbaan eigendom van de luchtmacht. In 1991 werd het gebruik van de schietbaan gestopt. De schietbaan was een vlakte met aan het einde een zandheuvel om de munitie te vangen. Deze is nog steeds zichtbaar en werd ook wel kogelvanger genoemd. Ook hebben er enkele instructiegebouwen gestaan.

Wandeling in Trentse Bossen bij het Oventje

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE