Skip to main content
search

Trage Tocht Vijfhuizen – Wandelen naar de Big Spotters Hill

KIJK ROND BIJ

KUNSTFORT VIJFHUIZEN

Kunstfort bij Vijfhuizen, Geniedijk en Big Spotters Hill

De wandeling gaat langs de Geniedijk tussen Vijfhuizen en Hoofddorp door de Haarlemmermeer vlakbij luchthaven Schiphol. Je doorkruist een aantal recreatiegebieden.  Je start vlakbij Fort bij Vijfhuizen, nu een Kunstfort. Je loopt over de Geniedijk, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Vervolgens door de Groene Weelde en het Haarlemmermeerse Bos over de heuvel, langs de speelweiden en over het strand. Verder over de Geniedijk heb je daarna op de Big Spotters Hill een mooi uitzicht over de omgeving met in de verte de vliegtuigen van Schiphol. De hoge bult is aangelegd voor de Floriade van 2002.

Wandeling over Trage Tocht Vijfhuizen bij de Big Spotters Hill

Het paste net, buienradar in de gaten houden, inschatten hoe lang de wandeling zou duren, en wandelen maar. Op de terugweg van twee dagen wandelen over de Westfriese Omringdijk een mooie gelegenheid om met een mooie wandeling het weekend af te sluiten. Het was druk, ook met honden, het gebied is geliefd door mensen uit de omgeving Amsterdam vooral door de groene omgeving dicht bij het drukke verstedelte gebied. Op het terrein van de voormalige Floriade kun je lekker wandelen en genieten van het groen. Constant zicht de hoge Big Spotters Hill met hier bovenop het markante kunstwerk. Het uitzicht is fantastisch, in de verte de contouren van Amsterdam, de duinen in het westen en vliegtuigen die langzaam dalen naar de Polderbaan. Het is niet de mooiste Trage Tocht maar gezien de verstedelijking een mooie groene oase die de moeite waard is.

Vijfhuizen

Vijfhuizen is een dorp gelegen in de gemeente Haarlemmermeer. Vijfhuizen bestond al voor de inpoldering van de Haarlemmermeer. Al in de middeleeuwen bestond Vijfhuizen en was het dorp gesitueerd langs de hoofdroute van Haarlem naar Amsterdam. Tot de inpoldering van de Haarlemmermeer heeft Vijfhuizen stand gehouden tegen de ‘Waterwolf’ (bijnaam van de Haarlemmermeer). Door de ringvaart is het dorp in tweeën gesneden en kwam Vijfhuizen als een stuk oud land binnen de nieuwe polder te liggen. De huidige Kromme Spieringweg loopt over de dijk die Vijfhuizen tot de inpoldering aan de zuidzijde heeft beschermd. Na de inpoldering was de eerste kerkdienst in de polder op 22 januari 1853 in een noodkerk in de buurt van Vijfhuizen.

Wandeling over Trage Tocht Vijfhuizen

Fort bij Vijfhuizen

Het Fort bij Vijfhuizen is een fort van de Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam was een verdedigingslinie, gelegen op 10 tot 15 kilometer rond het centrum van Amsterdam. De stelling is 135 kilometer lang, bevat 42 forten en is aangelegd van 1880 tot 1920. Kort na 1950 raakte het fort in onbruik als verdedigingswerk. Het fort heeft nog een prachtig gerestaureerde Genieloods uit 1897. Dit is de laatste nog bestaande metalen Genieloods van de Stelling van Amsterdam. Het fort bij Vijfhuizen was de proeftuin voor de oorspronkelijke beplanting. Mede daarom was hier de Militaire Boomkwekerij gevestigd. Tegenwoordig is het forteiland een presentatie-instelling voor beeldende kunst.

Wandeling over Trage Tocht Vijfhuizen bij Fort Vijfhuizen
Wandeling over Trage Tocht Vijfhuizen bij Fort Vijfhuizen

Herdenkingsbos

Het Herdenkingsbos is een particulier initiatief van Jacques Ninaber en Remco van Zeggelaar en is met medewerking van Staatsbosbeheer, het recreatieschap Spaarnwoude en de gemeente tot stand gekomen. Het bos is tevens een mooie plek om te wandelen en te recreëren.

Wandeling over Trage Tocht Vijfhuizen

Haarlemmermeerse Bos

Het Haarlemmermeerse Bos is een 115 hectare groot, parkachtig gebied ten noordwesten van Hoofddorp. Het bos is in de jaren 70 aangeplant waarna het in 1979 officieel voor het publiek is opengesteld en het zich tot een regionale trekpleister heeft ontwikkeld. In het bos worden regelmatig evenementen gehouden, zoals het jaarlijkse Mysteryland en Concours Hippique. In een gedeelte van het bos heeft in 2002 de Floriade plaatsgevonden, waardoor dit gedeelte dus een tijd was afgesloten en tijdens de Floriade enkel toegankelijk met een toegangskaart. Er zijn nog enkele overblijfsels van de Floriade 2002 aanwezig in het bos zoals het Haarlemmermeerpaviljoen, expogebouw en de Big Spotters Hill.

Wandeling over Trage Tocht Vijfhuizen bij het Haarlemmermeerse Bos

Big Spotters Hill

In Groene Weelde zijn veel waterpartijen. De grond die vrijkwam bij het graven is gebruikt om de Big Spotters Hill te maken. Deze piramide was het uitkijkpunt van de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade in 2002. Het voormalige Floriadeterrein vormt nu één geheel met Groene Weelde en het Haarlemmermeerse Bos. Vanaf de Big Spotters Hill is er een prachtig uitzicht over de wijde omgeving. Big Spotters Hill geeft een prachtig uitzicht over Vijfhuizen, Hoofddorp, Schiphol, Haarlem en Amsterdam. Bij helder weer zijn ook de duinen te zien.

Voor de Floriade is een Suske en Wiske album verschenen ‘De Fleurige Floriade’. De Big Spotters Hill vervult hierin een mysterieuze hoofdrol. Het is geschreven door Marc Verhaegen en gepubliceerd in De Standaard en Het Nieuwsblad van 2 augustus 2001 tot en met 20 november 2001. De eerste albumuitgave werd op 24 april 2002 officieel ten doop gehouden op het Floriadeterrein.

Wandeling over Trage Tocht Vijfhuizen bij de Big Spotters Hill
Wandeling over Trage Tocht Vijfhuizen bij de Big Spotters Hill

Geniedijk

De Geniedijk Haarlemmermeer is een 12 kilometer lange geniedijk dwars door de gehele Haarlemmermeer, die werd aangelegd tussen 1888 en 1903. De dijk is onderdeel is van de Stelling van Amsterdam, die ongeveer 15 à 20 kilometer rondom deze stad ligt. In 1963 werd de militaire status van dit verdedigingswerk opgeheven. In 1996 werd de Stelling van Amsterdam door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Door de dijk was het mogelijk het zuidelijke deel van de Haarlemmermeer onder water te zetten, en het noordelijke deel droog te houden.

Wandeling over Trage Tocht Vijfhuizen op de Geniedijk

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE