Skip to main content
search

Trage Tocht Swalmen – Wandelen langs meanderende beek de Swalm

KIJK ROND LANGS

DE SWALM

De Swalm, het Elmpter Wald en het Diergardtscher Wald - 14,7 km

DE WANDELING GAAT LANGS HET KRONKELENDE RIVIERTJE DE SWALM, DOOR DUITSE BOSSEN EN EEN HALFOPEN CULTUURLANDSCHAP. EERST LOOP JE DOOR HET KERKEBROEK EN HET GROENEWOUD IN HET SWALMDAL BIJ AFGEKALFDE OEVERS EN MOGELIJK ZIE JE WEL EEN IJSVOGELTJE. VERDEROP DOOR HET DUITSE DIERGARDTSCHER WALD EN DE OUDE GALG HET GRIETJENSGERICHT BOVEN OP EEN GRAFHEUVEL. HIERNA WANDEL JE LANGS HET MEERLEBROEK, EEN MOERASACHTIG HEIDETERREIN WAARNA EEN MEER OPEN LANDSCHAP VOLGT. LANGS DE RAND VAN HET EMPTER WALD BEREIK JE WEER OPNIEUW HET SWALMDAL WAAR JE OVER MOOIE PAADJES LANGS HET WATER WEER NAAR SWALMEN

Wandeling over Trage Tocht Schwalmen

Een klein uitstapje naar het Elmpter Wald in Duitsland waar uitgestrekte bossen met lange lanen met mooie hoogteverschillen zijn, een mooie onderbreking van het begin- en eindstuk langs de prachtig kronkelende Swalm. De meanders zijn bijzonder mooi met vandaag een snelstromende rivier met op de oevers drassige en modderige stukken. Oude beversporen laten zien dat dit diertje hier ook gevestigd is geweest. De kronkelende paadjes langs de soms steile oevers van het riviertje zijn verrassend met telkens een blik op de Swalm. Een Trage Tocht die op sommige plekken betovert, zo mooi. Je zou het gedeelte net over de grens bijna vergeten. Een afwisselend landschap langs grenspalen, kleine drassige percelen en soms een klein stukje heide. Vandaag in aangenaam gezelschap van Stephan van Berkel, inmiddels een Trage Tocht-wandelmaatje.

Swalmen

Swalmen dankt zijn naam aan het riviertje de Swalm. Swalmen staat bekend als water- en groengemeente met veel bossen die aansluiten op het Brüggener en Elmpterwald in Duitsland. Mooie gebieden zijn ook het Maas- en Swalmdal en het natuurgebied Groenewoud. Swalmen is gelegen tussen Roermond en Venlo, wordt in het westen begrensd door de Maas en in het oosten door de Duitse grens.

Wandeling over Trage Tocht Schwalmen
Wandeling over Trage Tocht Schwalmen

De Swalm

De rivier de Swalm is een kleine zijrivier van de Maas en ontspringt zuidelijk van Wegberg in de grensstreek van Duitsland en het Nederlandse Midden-Limburg, loopt vervolgens door de Duitse gemeente Schwalmtal en mondt bij Swalmen (gemeente Roermond) in de Maas uit, meer precies tussen Wieler en Rijkel bij de Donderberg. De rivier heeft een lengte van 45 kilometer, waarvan twaalf op Nederlands grondgebied. Het stroomgebied meet 277 km², waarvan 26 km² in Nederland. Het verval bedraagt 72 meter, waarvan 12 in Nederland. Het Nederlandse deel, en gedeeltelijk ook de bovenloop van de Swalm, hebben hun natuurlijke, meanderende loop behouden of teruggekregen. Het beekdal maakt deel uit van het Natuurpark Maas-Swalm-Nette. Je vindt er riet, vochtige graslanden, bosjes en struiken. Het is het woongebied van verschillende uilensoorten en de das. Ook de bever komt er voor. Het Nederlandse deel, en gedeeltelijk ook de bovenloop van de Swalm, hebben hun natuurlijke, meanderende loop behouden of teruggekregen. Langs de Swalm en haar zijbeken lagen en liggen meer dan dertig watermolens die worden gebruikt als korenmolens, oliemolens, looimolens en slijpmolens.

Wandeling over Trage Tocht Schwalmen bij het riviertje de Schwalm
Wandeling over Trage Tocht Schwalmen bij het riviertje de Schwalm

Grietjensgericht

Grietjens Gericht of Grietjensgericht ligt aan de voet van een steilrand die een kilometer zuidelijker eindigt met de Bosberg en het Swalmdal. Het Grietjens Gericht is een gerechtsplaats (galgenveld) bovenop grafheuvels waar ooit een Romeinse weg langs liep. Circa 2500 v.Chr. werden hier op deze locatie minstens drie grafheuvels aangelegd door mensen van de touwbekercultuur. De doden werden in die tijd in een rechthoekige of ovale kuil begraven die soms voorzien was van een houten bekisting en meestal oost-west georiënteerd was.

De galg van Beesel stond net als vele galgen in die tijd aan de gemeentegrens langs een weg om zowel de eigen inwoners als vooral ook passanten af te schrikken om een misdaad te begaan. De galg stond toen op een van de drie grafheuvels (de zwaar beschadigde) en moest voor de dode een extra straf zijn doordat deze in ongewijde grond begraven werd en gekweld zou worden door wezens die in en rond grafheuvels zouden rondspoken.

In 1651 werd op deze plaats dienstmeid Grietje onthoofd en vastgezet op een paal als afschrikkend voorbeeld. De dienstmeid was in dienst bij de secretaris van de schepenbanken in het Ambt Montfort, Peter Quiten, woonachtig in Beesel. Zij was door een dienstknecht verkracht en haar pasgeboren kind is door verstikking om het leven gekomen. Ze ontkende eerst maar gaf een bekentenis toen ze op de pijnbank lag. Ze had het kind in paniek, na zelf een tijd lang ziek in bed te hebben gelegen en het kind geboren was toen ze alleen thuis was, te stevig ingepakt met doeken waardoor het gestikt zou zijn. Het gerecht achtte haar schuldig en ze werd vervoerd naar de gerechtsplaats om hier haar doodstraf te ondergaan.

Wandeling over Trage Tocht Schwalmen in het Diergardtscher Wald

Elmpter Wald

Het Elmpter Wald is een bosgebied gelegen ten westen van Elmpt tot aan de Duits-Nederlandse grens. Het maakt deel uit van het Grenspark Maas-Swalm-Nette. De westrand wordt gevormd door een steilrand van het middenterras naar het hoogterras van de Maas. Hier gaat het landschap omhoog van 28 meter tot ruim 50 meter, terwijl het hoogste punt van het Elmpter Wald boven de 70 meter ligt.

Grenspark Maas-Swalm-Nette is een grensoverschrijdend natuurgebied in Nederland en Duitsland. Het project is in 2002 ontstaan en beslaat ongeveer 870 km². Het grenspark is vernoemd naar de rivieren de Maas, Swalm en Nette. Naast de imposante natuur vindt je er ook volop cultuur in het Grensparkmet burchten, indrukwekkende hoeven, watermolens en kloosters.

Wandeling over Trage Tocht Schwalmen in het Diergardtscher Wald

De Hout

De Hout is een eeuwenoud complex van een boerderij met landbouwgronden en bosjes. Voor de landbouw is het gebied altijd van weinig betekenis geweest, gezien de arme en droge zandbodem. Maar juist vanwege deze bodem is dit deel van het Schwalmdal al heel lang erg belangrijk voor de natuur. De hout herbergt dan ook vele zeldzame planten. Na meerdere bedreigingen heeft Staatsbosbeheer het gebied begin jaren negentig gekocht. Sindsdien wordt het door begrazing ontwikkeld tot een schraal graslandcomplex.

Wandeling over Trage Tocht Schwalmen bij de Hout
Wandeling over Trage Tocht Schwalmen bij de Hout

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE