Skip to main content
search

Trage Tocht Overasselt – Op rand van bos en boerenland

KIJK ROND IN

HET OVERASSELTS BROEK

Overasselts Broek, de Koortsboom en Sint Walrick

VLAKBIJ DE OVERASSELTSE EN HATERTSE VENNEN LOOP JE DOOR DE STILLERE DELEN VAN HET BOS. JE LOOPT MEESTAL OP DE RAND VAN BOS EN BOERENLAND OVER PAADJES LANGS DE BOSRANDEN EN TUSSEN DE VELDEN. MEEST MOOIE IS HET LANGE BOERENWANDELPAD DOOR HET OVERASSELTSE BROEK.

Een wandeling met een grote handtekening eronder van Rob Wolfs. De door hem zo geliefde paden langs bos en boerenland zijn in deze route volop aanwezig. Bijna overal onverhard en op plekjes die ik, zelfs na bijna tien keer in dit gebied gewandeld te hebben, nog niet had opgemerkt. De velden met boerenkool zijn prachtig en getuigen van prachtige symmetrie. Maar ook het oude boerenlandpad langs de beek kronkelt prachtig door het Overasselts Broek met soms een bospartij als onderbreking. Noordelijk loopt het landschap langzaam omhoog richting Overasseltse Vennen en zuidelijk zie je de weilanden dalen richting Maas. Niet voor niets is dit gebied bestemd om als overloop te dienen bij hoogwater. Het natte gebied is nu ook modderig, vooral langs de beek waaruit net het slib is gehaald en wat nu op het wandelpad is gedropt. De luchten zijn nu prachtig met volop zon en mooie wolkenpartijen. Het is een wandeling die meer dan de moeite waard is, verrassend en over prachtige paden of zandwegen.

Sint Wallrick

De ruïne van de Sint Walrickkapel is een rijksmonument gelegen in de Overasseltse Vennen in de Nederlandse gemeente Heumen. De kapel werd in de 15e eeuw gebouwd en was in gebruik door monniken van de abdij van Saint-Valery-sur-Somme die in het gebied een priorij hadden. Het was een laat-gotische rechthoekige kapel. Hiervan bleef vanaf de 17e eeuw een deel van de oostelijke wand met rondbogige vensters en een deel van de lange muren over als ruïne. De kapel was gewijd aan de heilige Walricus (Walrick) die beschouwd werd als patroon van zieken, en specifiek koortslijders.

Walrick was in de loop der tijd in de vergetelheid gekomen. Eind 19e eeuw verscheen in de Katholieke Illustratie een verhaal over een zieke dochter van een leider van lokale heidenen (Hoemannen) die door op aanwijzing van de heilige Willibrord genezen werd door een haarband in een struik te hangen. Hierop bekeerden beiden zich tot het Christendom en werden daarna vermoord door de andere Hoemannen. Ook zou Karel de Grote in 777 de geneeskrachtige werking van de plaats ervaren hebben en een kapel aan Sint Willibrord gewijd hebben. Hierna werd de plaats een pelgrimsoord voor zieken ter ere van St. Willibrord. Deze bedevaarten werden in 1846 beschreven in De Fakkel en waren tot halverwege de 20e eeuw in gebruik. Vanaf de jaren 90 werd het gebruik van de koortsboom populair en werden lappen gehangen aan een eik naast de ruïne.

Wandelen over het Marikenpad bij koortsboom met koortslapjes bij ruïne Sint Wallrick

(foto van eerdere wandeling over Marikenpad)

Broek

Een broek is een laaggelegen gebied dat nat blijft door kwel (opwellend grondwater) of is een langs een rivier of beek gelegen laag stuk land dat regelmatig overstroomt en ‘s winters vaak langere tijd onder water staat.

Een broek, zoals het Overasselts Broek, kan variëren van een moerassig stuk veengrond tot uitgestrekte uiterwaarden (kleigrond). Veel broeklanden zijn ongeschikt voor agrarische doeleinden omdat ze te nat zijn. Sommige stukken broekland kunnen worden begraasd in de drogere perioden. Een sterk begroeid stuk broekland wordt broekbos genoemd. Hier kan bosbouw plaatsvinden, hoewel nauwelijks machines kunnen worden ingezet omdat die zouden wegzinken in de drassige bodem.

Wandeling over Trage Tocht Overasselt

Boerenwandelpad

Wandeling over Trage Tocht Overasselt over boerenlandweg

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE