Skip to main content
search

Trage Tocht Mossel – Wandelen over het Mosselsche Veld

KIJK ROND OP

DE EDERHEIDE

Mossel, Hindekamp en de Ederheide

DE ROUTE VOERT LANGS EN OVER HEIDEVELDEN EN DOOR DE UITGESTREKTE LICHT HEUVELACHTIGE VELUWSE BOSSEN. AAN DE RAND VAN DE GINKELSE HEI KOM JE LANGS DE KREELSE PLAS EN LANDBOUWENCLAVE HINDEKAMP. NAAR DE EDERHEIDE WAARNA JE OP EEN GROTE OPEN VLAKTE WANDELT, HET MOSSELSE VELD. AFWISSELEND OVER HEIDE EN LANGE ZANDPADEN LOOP JE TERUG NAAR HET VELUWE NATUURCENTRUM.

Het plan was om vandaag met een kennis de Trage Tocht de Mortelen te lopen. Er was echter nogal wat regen voorspeld dus de kennis haakte af. Ik kon het niet laten om het risico te nemen. Mijn oog viel op twee alternatieven die wat korter waren: Trage Tocht Hemmen en Trage Tocht Mossel. De twijfel bleef tot het laatste moment tot ik de regen maar op de koop toe nam en voor de Mossel koos, mede doordat dit meer bosgebied bestrijkt en Hemmen meer in het open veld ligt. Hierdoor hoopte ik op meer beschutting tegen de regen. De eerste honderd meter na het natuurcentrum Veluwe werd ik al beloond met meer dan tien reeën die in het gras renden. Het bleef relatief lang droog, tot over de 9 km waarna het lichtjes begon te regenen. De Veluwe is groots en herbergt ontzettend veel paadjes waarvan vandaag bij het Mosselsche Veld wel de mooiste waren. Afwisseling tussen heide en bos met knusse gedeeltes en hele open gebieden. De laatste kilometer waaide mijn kleine paraplu kapot en begon het te plenzen waarna ik drijfnat bij de auto aankwam. Het was echter het risico meer dan waard en zoals zo vaak viel de regen over het geheel erg mee.

Wandeling over Trage Tocht Mossel

Eder en Ginkelse Heide

De Ginkelse heide is een natuurreservaat in Ede. Het staat bekend om haar uitgestrekte heidevlaktes maar het wordt ook afgewikkeld met bos. Naast de prachtige natuurlijke omgeving staat de Ginkelse heide ook bekend om de luchtlandingen die hier hebben plaats gevonden in het kader van Operatie Market Garden. Deze gebeurtenis uit de tweede wereldoorlog wordt hier ook nog jaarlijks herdacht. Het grootste deel van de hei is met struikheide begroeid. Op de vochtiger delen van de heide zie je meer dopheide. Om te voorkomen dat de hei niet binnen korte tijd verandert in bos, wordt er gemaaid, gebrand en geplagd. Ook begrazing door schapen bos, dient met de hei te maaien, af te branden of af te plaggen. Ook begrazing door schapen zorgt ervoor dat de hei behouden blijft. Op de Eder Heide en de Ginkelse Heide is een schaapskudde aktief.

Het heidegebied de Eder Heide wordt van de Ginkelse Heide gescheiden door de Verlengde Arnhemseweg. Langs de noord- en oostkant ligt de landbouwenclave De Hindekamp. Hier liggen ook drie vennen: de Kreelse Plas, de Plas van Gent en de Heidebloem.

Wandeling over Trage Tocht Mossel op de Erder Heide

Hindekamp

De Hindekamp is een landbouwenclave temidden van bossen en heide. Dit gebied kan uniek genoemd worden, omdat een dergelijk nat gebied midden op de droge Veluwe bijna niet voorkomt. De Ginkel ligt op een punt waar twee oude smeltwaterdalen samenkomen. In de grond heeft zich een ondoorlaatbare leemlaag gevormd, waar er ondiep grondwater voorkomt. Hierdoor is de enclave veel natter en is er landbouw mogelijk. Daarom ook komen hier plassen als Heidebloemplas en de Kreelse Plas voor.

Vanaf de middeleeuwen wordt hier landbouw bedreven en het oude agrarische gebruik van dit gebied is nog duidelijk herkenbaar. De Hindekamp, een gebied van circa 500 hectare, vormt het centrale deel van De Ginkel. De naam is oud: in 1647 wordt in een verpondings-kohier (grondbelasting) al de naam Hindecamp gebruikt. In het gebied is al eeuwenlang sprake geweest van bewoning, getuige de in het gebied gevonden voorwerpen uit het Steen-, Brons- en IJzertijdperk en uit Frankische en Karolingische tijden.

Wandeling over Trage Tocht Mossel bij enclave Hindekamp

Mosselsche Veld

De nederzetting Mossel dateert uit de 15e eeuw. Hier worden herten met rust gelaten en eventuele schade wordt aan de boeren vergoed. Mossel heeft niet met het schelpdier te maken maar wel met mos. Hier trokken herders met hun kuddes de Veluwe over en verbleven dan tijdens de lentes en zomermaanden buiten. Zij bouwden dan hutjes en schuilplaatsen van mos waarin zij verbleven. Uiteindelijk is Mossel een permanente hoeve geworden, nu grazen er New Forest pony’s, Schotse Hooglanders en Taurossen.

Wandeling over Trage Tocht Mossel
Wandeling over Trage Tocht Mossel bij Mosselsche Veld

Natuurcentrum Veluwe

In het Natuurcentrum wordt informatie verstrekt over natuurgerichte activiteiten zoals wandelen, fietsen, bezoek aan de wildkansel en wordt  voorlichting gegeven over de natuur-, landschaps- en cultuur waarden in de omgeving van het centrum. Het Natuurcentrum Veluwe ligt in een fraai en veelzijdig gebied aan de rand van de Ederheide op de landbouwenclave ‘De Hindekamp’. Direct naast het centrum is een natuurtuin van 7500 m2 aangelegd. In deze tuin wordt o.a. aandacht besteed aan het thema ‘natuur en landbouw op de Veluwe’. Er is een bijenstal waarin de Edese Bijenverenigingen acht bijenvolken huisvesten. Op speciale dagen wordt daar door de imkers uitleg gegeven over het leven van deze interessante diertjes.

Wandeling over Trage Tocht Mossel bij Natuurcentrum Veluwe

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE