5-10 KMTrage tochtenZuid-Holland

Trage Tocht Lisse – Wandelen tussen de mooiste bollenvelden

Door 31 maart 2019 juli 5th, 2019 Geen berichten
KIJK ROND TUSSEN

DE BLOEMBOLVELDEN IN NOORD-HOLLAND

Lisse, kasteel de Keukenhof en bloeiende bollenvelden

ALS JE LISSE ZEGT, DAN ZEG JE DE KEUKENHOF. IN HET VOORJAAR KLEURT DE KEUKENHOF ALLE KLEUREN DOOR DE BLOEIENDE BLOEMBOLLEN. ZO OOK OP DE TRAGE TOCHT, MAAR NET EVEN IETS ANDERS. DE WANDELING IS HEEL GEVARIEERD EN GAAT DOOR HET KASTEELPARK EN HET LANDGOEDBOS, OVER WEIDEPADEN EN LANGS BOLLENVELDEN IN DE POLDER. JE WANDELT VERDER LANGS HET VOORMALIGE STATION VAN LISSE, OVER HET LAARZENPAD EN DOOR HET BROEKBOS DE GROTE LOOSTER. IETS VERDER IS DE TOERISTENGEKTE MAAR OP DEZE WANDELING IS HET VEEL RUSTIGER. EN VERDER HEEL VEEL PRACHTIGE BOLLENVELDEN MET PRACHTIGE KLEURCONTRASTEN. DE BOLLENSTREEK IS IN HET VOORJAAR EEN MUST VOOR ELKE WANDELAAR.

Keukenhof

De Keukenhof is gevestigd op een gedeelte van het landgoed van Kasteel Keukenhof. Het Landgoed Keukenhof is ontstaan in 1642 toen er een hoekige hofstede ‘Keukenhof’ werd gebouwd in het keukenduin van slot Teylingen. Het keukenduin ontleent zijn naam aan het feit dat de opbrengsten van het duingebied zoals wild, vee en allerlei kruiden en bessen bestemd waren voor de huishouding ofwel keuken van het slot Teylingen. Latere bewoners hebben de hofstede Keukenhof verbouwd tot het huidige met torens verfraaide Kasteel Keukenhof. In 1857 werd het park heringericht door de tuinarchitecten Zocher en Zn., die later ook het Vondelpark in Amsterdam ontwierpen.

In 1949 werd het noordelijke deel van het landgoed tot bloemententoonstelling ingericht, op initiatief van de toenmalige burgemeester van Lisse, W.J.H. Lambooy en een tiental vooraanstaande bloembollenkwekers, onder leiding van tuinarchitect W. van der Lee (1906-1984). Hij maakte de eerste tekeningen voor de bloembollen tentoonstelling Keukenhof. Na de opening in 1950 werd hij aangesteld als directeur. Voor zijn vakkundigheid in de opbouw van Keukenhof werd Van der Lee op 29 april 1969 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Van der Lee bleef aan als directeur tot 1975. Inmiddels doen 91 zogenaamde hofleveranciers ieder jaar mee met de tentoonstelling.

We verlaten al snel de enorme drukte bij de Keukenhof. Italianen, Spanjaarden, Japanners en Chinezen overspoelen het park. Wij duiken snel landgoed Keukenhof in met een sprookjesachtige sfeer van machtige beukenbomen en op de bosgrond verdwaalde hyacinten. Maar waar ik echt voor kwam, verschijnt snel: de bollenvelden. Prachtige kleuren in perfecte symmetrie, echt bekoorlijk mooi. Via tussenstop Het Station, het voormalige stationsgebouw van station Lisse, kom je snel bij kasteel de Haar. Ook hier een mysterieuze sfeer, een knus kasteel, en ook hier weg van de drukte van de Keukenhof en perfecte rust en stilte.

Wandelen over trage tocht Lisse bij kasteel de Haar

Bollenstreek

De bollenvelden zijn al 400 jaar het symbool van de bollenstreek. Door de afgegraven duinen en de altijd aanwezige zeelucht zijn de omstandigheden ideaal op de bloembollen op zijn best te laten groeien. De Bollenstreek is in die al jaren uitgegroeid tot het wereldcentrum van de bloembollenhandel en elk voorjaar komen miljoenen toeristen uit binnen- en buitenland genieten van de bloeiende bloemenvelden. De bekendste bloem uit de streek is natuurlijk de Nederlandse tulp. Naast de tulp zijn er nog veel meer bloemsoorten die in de Bollenstreek gekweekt worden: crocussen, narcissen, hyacinten maar ook zomerbloemen zoals dahlia’s en calla’s. Wandelen in dit gebied is vertoeven in een gebied wat uniek is in de wereld.

Wandelen over trage tocht Lisse langs de bollenvelden
GA NAAR DE KAART

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: