Skip to main content
search

Trage Tocht Engelenburg – Wandelen op de Veluwezoom – Naar overgangsgebied tussen bos en akkers

KIJK ROND BIJ

KASTEEL ENGELENBURG

Kasteel Engelenburg, Brummen en landgoederen

JE LOOPT VANAF STATION BRUMMEN SNEL NAAR HET BUITENGEBIED IN EEN AANGENAME AFWISSELING VAN KLEINSCHALIGE BOSJES, BOUW- EN WEILANDEN, LANDGOEDEREN MET BIJBEHORENDE HUIZEN EN KASTELEN, STILLE WEGEN EN ONVERHARDE PADDEN. JE VINDT ER ONDERWEG NOG VEEL RUST EN STILTE MET KASTEEL ENGELENBURG IN EEN FRAAI PARK MET EEUWENOUDE BOMEN.

Een wandeling met heel veel groen, of bruin in dit geval doordat de herfstkleuren volop aanwezig zijn in de natuur. Je loopt inderdaad veel op de grens van bos en akker en dat maakt deze wandeling heel speciaal. Overwegend onverhard door lange beukenlanen met onderweg prachtige landgoederen.

Kasteel Engelenburg

Groot Engelenburg is een landhuis en buitenplaats met landgoed, gelegen in Brummen Gelderland. Het oorspronkelijke kasteel stamt uit de middeleeuwen, het werd in 1624 door het Spaanse leger verwoest tijdens de Inval van de Veluwe. Jacob Schimmelpenninck II bouwde op de grondvesten een nieuw landhuis, dat hij voor de jacht gebruikte. Later was het als vakantie- en conferentieoord in bezit van de Twentsche Bank en na een fusie van de Algemene Bank Nederland. Sinds 1987 is het een hotel-restaurant. Groot Engelenburg is opgenomen in het register van rijksmonumenten.

Tot de bijgebouwen behoren een 17e-eeuws koetshuis ten noorden van de oprijlaan, dat in de 19e eeuw verbouwd is en zo een pendant vormt van de 19e-eeuwse oranjerie aan de andere zijde van de laan. Beide gebouwen zijn, net als het hoofdgebouw witgepleisterd en gedekt met een schilddak.

Jammer dat je niet op het terrein kunt komen. Het is onderdeel van een groot golfterrein, zo is net als lang geleden het voorrecht om van dit gebouw te genieten maar voor een selecte rijke groep.

Wandeling over Trage Tocht Engelenburg bij Brummen

Brummen

Brummen ligt tussen Zutphen en Dieren, op korte afstand van de rivier de IJssel. Over de IJssel vaart een autoveer naar het stadje Bronkhorst. Het landelijk gebied van de gemeente Brummen strekt zich uit tot over het Apeldoorns Kanaal. Brummen heeft een treinstation, gelegen aan de zogenaamde IJssellijn (Arnhem – Zutphen). De omgeving waar Brummen in ligt wordt al duizenden jaren bewoond. Over de oudste geschiedenis is echter weinig bekend. De naam “Brummen” duikt voor het eerst op in een oorkonde waarin een aantal landerijen geschonken worden van graaf Wrachari aan Liudger. In die oorkonde wordt gesproken van ‘Brimnum’, in 794. Op dit jaartal worden vieringen van het bestaan van Brummen gebaseerd.

Het eerste huis op de plek waar nu landhuis Groot Engelenburg staat stamde uit de middeleeuwen. Het werd in 1624 door Spaanse troepen verwoest tijdens de inval van de Veluwe. Jacob Schimmelpenninck II bouwde op de oude grondvesten een nieuw buitenhuis op het landgoed, dat hij voor de jacht gebruikte. Het landgoed is 230 hectare groot. Nadat het in de 20e eeuw lange tijd als vakantie- en conferentieoord in bezit was van verschillende banken werd het huis in 1988 grondig gerenoveerd.

Wandeling over Trage Tocht Engelenburg bij Brummen

Huize Den Bosch

Huis Den Bosch is een landhuis met bijbehorend landgoed in de Gelderse plaats Leuvenheim. Het gebouw dateert uit het begin van de 17e eeuw. In 1832 werd het gebouw aanzienlijk vergroot en kreeg het zijn classicistisch uiterlijk. Kenmerkend zijn de ingangspartij en torenachtig uitbouwsels aan de achterzijde. De ingangspartij bevindt zich in het midden van de voorgevel. Twee zuilen staan ter weerszijde van de toegangsdeur, waarboven zich een balkon met een hekwerk bevindt. Het centrale karakter wordt geaccentueerd door een dakkapel recht boven het balkon. Deze dakkapel wordt bekroond met een klokkentorentje voorzien van een tentdak. Zowel de voor- als de achtergevel zijn symmetrisch vormgegeven. Het symmetrische patroon wordt enigszins doorbroken in de onderste bouwlaag aan de voorzijde, waar links van de voordeur twee zesruitsvensters zijn aangebracht en links van de voordeur twee dubbele deuren. Door de veelhoekige structuur van de kamers aan de linker- en rechterachterzijde van het gebouw wordt een torenachtige indruk gecreëerd.

Huis Den Bosch is mede vanwege de ouderdom van het gebouw en de 19e-eeuwse uitbreiding in classicistische stijl erkend als rijksmonument. Ook de relatie met andere onderdelen van het totale complex speelde een rol bij deze erkenning. Tot de eveneens als rijksmonument aangewezen onderdelen van het complex behoren naast het landhuis ook de historische tuin- en parkaanleg, het koetshuis, de koetsierswoning, een dienstwoning, een jachtopzienerswoning, enkele schuren en de inrijhekken.

Het gebouw is echter door het hoge riet amper te zien. Tegelijkertijd zal vanaf het gebouw de omliggende natuur ook niet te bewonderen te zijn.

Wandeling over Trage Tocht Engelenburg bij Brummen

Zes soorten landschap inéén

Je ziet ze niet allemaal maar in het gebied rond Brummen vind je zés verschillende landschapstypen met heel eigen kenmerken en eigen flora en fauna. Het lijkt alsof je bij elke hoek de straat om een ander landschap ziet. Het typische van het gebied rond Brummen is de overgang van hoog naar laag die voor een grote variatie zorgt. Daarom is het gebied rond Brummen een eldorado voor wandelaars en er zijn weinig plekken in Nederland met zo een grote variatie.

Vlakbij ligt de Veluwe met bos-, naald- en loofbossen, vennen en heidegebieden. Maar ook de Veluweflank waar je afwisselend bosranden, sprengen en watermolens ziet. De ontginningsgebieden zoals de Empense en Tondense heide die van oorsprong drassig waren. Verder de landgoederenzone met jachtgebieden, en alsof het niet op kan de oeverwallen, de hooggelegen vruchtbare grond bij de IJssel en en tenslotte de uiterwaarden waar tussen de dijken de rivier zijn gang mag gaan over grasland en geulen.

Wandeling over Trage Tocht Engelenburg bij Brummen

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE