Skip to main content
search

Top 5 mooiste wandelingen Brabants Landschap

By 20 januari 2019januari 23rd, 2019Noord-Brabant, Review wandelingen
Moederhuis Bronlaak op een wandeling over het Maaspad van Bronlaak naar Vierlingsbeek

HET BRABANTS LANDSCHAP BESCHERMT EN BEHEERT BRABANTSE NATUUR. DIT DOET ZE DOOR DE AANKOOP VAN GEBIEDEN, BEHEER VAN GEBIEDEN, LANDSCHAPSBEHEER EN SOORTENBESCHERMING. HET BRABANTS LANDSCHAP HEEFT EEN AANTAL WANDELROUTES UITGEGEVEN, DIE ALTIJD BIJ EEN HORECA-ONDERNEMING STARTEN EN DE SCHOONHEID VAN DE NATUUR VAN NOORD-BRABANT LATEN ZIEN. IK ZET MIJN TOP 5 OP EEN RIJTJE, STUK VOOR STUK WANDELINGEN IN PRACHTIGE NATUURGEBIEDEN DIE DE PROVINCIE RIJK IS.

Al jaren wandel ik in mijn eigen provincie Noord-Brabant, sterker nog, hier is voor mij de liefde voor wandelen begonnen. Op een etappe van het toenmalige Brabants Kempen- en Vennenpad van Bladel naar Oisterwijk ontdekte ik hoe lekker wandelen kan zijn en toen is een hobby/passie ontstaan waar ik nog wekelijks tijd aan besteed. In de provincie Noord-Brabant heb ik meerdere wandelpaden gelopen. Het Hertogenpad van Roermond naar Breda, het Grenslandpad dat in Thorn start en via Noord-Brabant naar Sluis in Zeeland langs de grens met België loopt, het Maaspad dat in Maastricht begint en in Brabant de loop van de Maas volgt, het Floris V-pad van Moerdijk naar Bergen op Zoom, de Brabantse Wal rond Bergen op Zoom, het Brabants Vennenpad, het Maas- en Peelliniepad, het Streekpad Nijmegen en sinds kort ook het Zuiderwaterliniepad. Ik selecteerde de voor mij mooiste wandelingen van het Brabants Landschap, op basis van mijn eerdere wandelingen in een provincie met onbeperkte wandelmogelijkheden.

Nummer 5: Wandelroute De Vilt - Met een schone lei beginnen

Het Maaspad loopt van Eysden bij Maastricht tot aan de Haringvlietdam bij Rockanje en volgt de rivier in het stroomgebied van de Maas in Nederland. Bij het eindpunt stroomt het grootste gedeelte van het Maaswater de Noordzee in. Ik liep het gehele Maaspad en in de etappe van Beugen naar naar Cuyk passeerde ik de Vilt, bij mij ook bekend als wandelgebied toen ik mijn vriendin uit Oeffelt net kende en plek waar in de winter geschaatst wordt. De plas water heeft de vorm van een halve maan als teken dat het een oude meander van de Maas is. Deze rivier stroom nu een paar kilometer, de Vilt bleef over en na een overschot aan veenresten en voedselrijk water heeft Waterschap Aa en Maas ingegrepen. Sindsdien is het water helderder en gaat het beter met de natuur. De rood gemarkeerde wandeling van 7,9 kilometer heeft als thema ’Meanderboog & Das’. Voor mij een top-5 notering door de vele vogels die hier te spotten zijn en het kerkepad wat dwars door het gebied loopt. Een plek van herinnering en in het landschap een teken van de enorme rivier de Maas die overal zijn sporen heeft achtergelaten.
Rust ****/Onverhard ***/Gevarieerd ***/Natuur ***/Cultuur * (14)

NAAR DE WANDELING

Nummer 4: Keent - In de ban van de Maas

In een etappe van Ravenstein naar Megen van het Maaspad wat de loop van de Maas volgt van Eysden bij Maastricht naar Rockanje aan de Noordzee en in een etappe van de Maasmeanders, liep ik dwars door Keent. Maar ook tijdens de etappe van Reek via Escharen en Velp weer naar Reek van het Zuiderwaterliniepad geeft vanaf de oude Maasdijk mooie uitzichten over dit gebied. Je loopt hier door de kudde’s wilde paarden en runderen waar een dichtgegooide Maasarm over 4 km weer is uitgegraven en aan de rivier getakt is. Hier zorgt de rivierdynamiek voor een ooibos van populieren en wilgen. Deze worden weer klein en kort gehouden door de kuddes van grote grazers, paarden en runderen die het gebied open houden. Het is bijzonder om in dit gebied te lopen, daar waar eens de Maas vrij spel had en heel het gebied onder water zette. De struinroute van 7 km. leidt je dwars door het gebied met de Maasdijk in de buurt en volop vogels in en boven het water.
Rust ****/Onverhard ***/Gevarieerd ***/Natuur ****/Cultuur * (15)

NAAR DE WANDELING

Nummer 3: Wandelroute Landgoed Tongelaar - Land van das en burcht

Het Maas- en Peelliniepad loop als een rondje als streekpad in het noordoosten van Noord-Brabant. Het wordt gekenmerkt door bossen, heidegebieden en vennen. Monumenten en andere sporen van de oorlog herinneren aan de tijden waarin deze streek in de verdedigingslinie van ons land heeft gelegen. Ik liep dit pad en in de etappe van Grave naar Mill passeerde ik het kasteel Tongelaar op landgoed Tongelaar gelegen in een gemoedelijk landschap. Maar ook in een etappe van het Peelpad van Langenboom naar Grave wandelde ik in deze uithoek van de provincie Noord-Brabant. Ver van verkeer en de bewoonde wereld staat het kasteel Tongelaar met daar omheen mooie boerderijen met vooral stilte en rust. Het thema van de blauw (3 km.) en rood gemarkeerde (6 km.) wandeling is ’Biologische Akkers & Das’, op de akkers vindt biologische teelt plaats en het grasland wordt bemest met ruige stalmest. De das leeft in dit gebied, met een beetje geluk zie je het schuwe nachtdier heel vroeg in de morgen of spot je een dassenburcht. Het gevarieerde landschap, het langzame kabbelende water van de Graafsche Raam en de rust levert een top-5 notering op.
Rust ****/Onverhard *****/Gevarieerd ****/Natuur ***/Cultuur ** (18)

NAAR DE WANDELING

Nummer 2: Wandelroute Edelhert - Op zoek naar de koning van Het Groene Woud

Op verzoek van Sietske de Vet van Wandelnet liep ik de NS-Wandeling Hart van het Groene Woud van station Boxtel naar station Best. De wandeling stond op de nominatie om in 2018 te worden toegevoegd aan de vier jaarlijkse nieuwe NS-Wandelingen en op verzoek heb ik deze wandeling gecontroleerd en gewaardeerd. De wandeling gaat door Nationaal Landschap Het Groene Woud, een door de overheid uitgeroepen groen gebied met een unieke combinatie van natuur, landbouw, wonen en kleinschalige bedrijvigheid. Je wandelt langs beukenlanen, roggevelden, grasvelden, gevarieerde bossen met mooie doorkijkjes en kleine vijvers, Naast flora ook fauna: de gekraagde roodstaart, edelherten, runderen in een gebied wat na elke bocht verrast en anders is. Misschien spot je rond schemering het edelhert en de wandeling heeft dan ook niet voor niets als thema ’edelhert’. Er is een keuze tussen drie wandelingen met verschillende markeringen en lengtes.
Rust *****/Onverhard *****/Gevarieerd ****/Natuur ****/Cultuur ** (20)

NAAR DE WANDELING

Nummer 1: Groote Slink en Bunthorst

Op dit landgoed liep ik twee jaar lang elke werkdag met een bewoner met een bijzondere zorgvraag door het landgoed en ik ken het gebied dan ook als mijn broekzak. Maar ook in mijn etappe van Overloon naar Bronlaak wandel je door dit prachtige gebied. Villa Bronlaak is op een verhoging in het landschap gebouwd met zand wat uit de Groot Slink kwam. Adam en Jan-Berend Roelvink legden hier elk hun eigen landgoed aan. De Groote Slink, Adams landgoed, is aangelegd volgens de Engelse landschapsstijl en Jan-Berend richtte zijn landgoed, de Bunthorst, veel strakker in met rechthoekige akkers en strakke lanen met Amerikaanse eiken. De antroposifische woonwerkgemeenschap Bronlaak kent een heel rijk cultureel leven, bijzonder is dan ook de gedichtenroute die te volgen is. De blauwe 6 km. lange route heeft als thema ’Cultuur, Historie & Waterpartijen’. Het gebied is enorm gevarieerd en rustig met fantastische doorkijkjes naar weilanden en de grote villa in de verte.
Rust ****/Onverhard *****/Gevarieerd ****/Natuur ****/Cultuur **** (21)

NAAR DE WANDELING

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE