Skip to main content
search

Spoorzone Tilburg – Van stadsbos naar NS-historie

By 5 augustus 2019september 16th, 201910-15 KM, Noord-Brabant, Wandelspecials Nederland
KIJK ROND IN

STADSBOS 013 IN TILBURG

Een stadsbos, het Kromhoutpark en de Spoorzone

DE WANDELING START BIJ STATION REESHOF EN DUIKT AL SNEL DE BOSSEN IN RICHTING DE OUDE LEY. VIA HET PRACHTIGE STADSBOS 013 EN DE OUDE WARANDE WAAR JE DOOR STATIGE LANEN EN MOOIE KUNSTWERKEN LOOPT GAAT DE WANDELING NAAR HET CENTRUM VAN TILBURG. JE PASSEERT DE WIJKEN BLAAK EN ZORGVLIED, DE STADSPARKEN KROMHOUTPARK EN OUDE DIJK. HET EINDPUNT BEREIK JE VIA DE PIUSHAVEN EN HET BEELD VAN WILLEM II OP DE HEUVEL. EINDPUNT SPOORZONE IS ALLEEN AL EEN BEZOEK EN EEN WANDELING WAARD.

De afwisseling van natuur en cultuur is bijzonder en de hoogtepunten wisselen elkaar af. Van de natuur langs de Oude Ley en door het Stadsbos naar de mooie authentieke wijk Zorgvlied, door het Kromhoutpark naar de Spoorzone. De Spoorzone is alleen al een wandeling waard waar achter het Centraal Station val alles gebeurt op cultureel gebied.

De Reeshof

Omgeknaagde boom door bever op IVN-wandeling door de Millingerwaard

De Reeshof is een stadsdeel aan de westkant van de stad Tilburg. De eerste woningen werden er rond 1980 gebouwd. Nu de uitbreiding genaamd ‘Koolhoven’ klaar is, zijn er rond de 50.000 inwoners. De naam ‘Reeshof’ komt van ‘Rey’s Hof’, een landgoed met hoeve of kasteel dat in het gebied lag. Het is vernoemd naar de eigenaar Charles Rey de Carle (1731-1802), een militair die het gebied kocht ter ontginning.

De Oude Ley

Wandeling NS-wandeling Spoorzone Tilburg bij de Oude Ley

De Oude Leij is een beek ten oosten van Goirle, die ontstaat bij de samenvloeiing van de Rovertse Leij en de Poppelse Leij. Ten westen van Goirle, langs Riel stroomt de Lei, een beek die vlak bij de Poppelse Leij ontspringt. De beek stroomt in noordoostelijke richting langs Goirle en de buurtschap Abcoven.

Stadsbos 013

Wandeling NS-wandeling Spoorzone Tilburg

Het Stadsbos 013 bestaat uit een aantal unieke natuurgebieden zoals de Oude Warande: een 18e eeuws Sterrenbos, ooit aangeplant door de heren van Tilburg, tegenwoordig een natuur- en wandelgebied met statige lanen, bospoelen en monumentale gebouwen. Middenin het Warandebos is een bijzonder horecapunt; Grotto. Dit glazen ‘onzichtbare’ paviljoen is ontworpen door de Australische kunstenaar Callum Morton als onderdeel van de steeds terugkerende internationale beeldende kunstexpositie Lustwarande. Door het spiegelende exterieur zijn de 8 wandelpaden terug te zien. Hierdoor gaat de Grotto op in de omgeving van het Warandebos.

Het Wandelbos is een afwisselend parkbos in landschapsstijl naar ontwerp van Springer. Op Heidepark-Vredelust vind je prachtige landgoederen waarin bos en besloten weilanden elkaar afwisselen, onderdeel van een reeks van landgoederen langs de Bredaseweg die aangelegd zijn door Tilburgse textielfabrikanten. De Kaaistoep is een natuurontwikkelingsgebied van waarde waar bijzondere amfibieën zoals de boomkikker leven. De Oude Leij, bovenloop van de Donge, ooit gekanaliseerd maar nu op steeds meer plaatsen weer hersteld als natuurlijke beek. De buurtschappen Klein Tilburg en Hulten, met weidse vergezichten en kleinere bosschages. Naast deze verscheidenheid aan natuurgebieden is er ook volop mogelijkheid om te genieten van de Brabantse gastvrijheid in verschillende horecagelegenheden.

Kromhoutpark

Wandeling NS-wandeling Spoorzone Tilburg bij Kromhoutpark

Het Kromhoutpark is een park van ruim 5 hectare in de Tilburgse buurt Korvel. Het is in 1991 aangelegd op het voormalige exercitieterrein van de Kromhoutkazerne. Op het vrijgekomen kazerneterrein werden stadsvilla’s (urban villas) gebouwd die het park als het ware omringen. Het park is het resultaat van modes die in de jaren tachtig ontstonden naar aanleiding van discussies over de aanleg van parken en pleinen in Barcelona. Het park heeft daardoor een postmoderne signatuur gekregen. Centraal is een rechthoekige waterpartij, omzoomd door lanen. Het park is ontworpen door Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur, gevestigd in Amsterdam. Het park kreeg de Rijksprijs voor Bouwen en Wonen Bronzen Bever 1995. Dit jaar had de prijs als thema: ‘water als inrichtingsprincipe’.

Stadspark Oude Dijk

Wandeling NS-wandeling Spoorzone Tilburg bij stadspark Oude Dijk

Stadspark Oude Dijk is een rustige oase nabij het stadscentrum ontstond na een samenvoeging van een deel van de kloostertuin van de Zusters van Liefde en de voormalige tuin van Huize Nazareth. In 1987 werd het park opengesteld voor het publiek. Bijzondere elementen zijn de magnoliatuin en de oude elzen. Ook lag in het park een restant van een stenen tribune, die ooit bij het buitentheater van Huize Nazareth had behoord, maar deze werd geruime tijd geleden verwijderd. In het park bevinden zich verder onder meer wandelpaden, een vijver, enkele kunstwerken, borders met eigentijdse betonnen omlijstingen.

Spoorzone

Wandeling NS-wandeling Spoorzone Tilburg bij de LochHal

De Spoorzone is een gebied ten noorden van station Tilburg met monumentale industriële gebouwen in Tilburg dat sinds 2011 grootschalig stedenbouwkundig herontwikkeld wordt. Op het terrein van ongeveer een kilometer lang  was van 1868 tot 2011 de Hoofdwerkplaats Tilburg van de Nederlandse Spoorwegen gevestigd. Het gebied was toen nagenoeg afgesloten voor buitenstaanders en had in Tilburg de bijnaam Verboden stad. In 2011 werd de werkplaats opgeheven en sindsdien wordt het gebied ontwikkeld tot een stedelijk gebied waarin woningen, kantoren, horeca en  uitgaansmogelijkheden zijn gepland. De deelgebieden zijn het Clarissenhof, Theresiazone, Polygonale loods, Spoorpark, Locomotiefhal en Smederij en Koepelhal.

GA NAAR DE KAART

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE