Skip to main content
search

Rondom Zuid-Limburg – Susteren-Schinveld – Langs de grensbeken Roode Bach en Roode Beek

KIJK ROND BIJ

DE GRENSBEKEN TUSSEN NEDERLAND EN DUITSLAND

Isenbruch, de Roode Bach en Schinveld

DOOR EEN COULISSENLANDSCHAP EN HET IJZERENBOS LOOP JE VANAF STATION SUSTEREN DUITSLAND IN. IN HET GRENSPLAATSJE ISENBRUCHT ZIE JE EEN PRACHTIG MOOIE KAPEL. HET IS VERDER GRENSOVERSCHRIJDEND WANDELEN OVER NATUURGEBIED DE ROODE BEEK. HIER KOMEN DE DUITSE RODE BACH EN DE NEDERLANDSE ROODE BEEK SAMEN OM VERVOLGENS ALS EEN GEZAMENLIJKE BACH DAN WEL BEEK VERDER TE STROMEN. DE RIVIER VORMT MEERMALEN DE GRENS MET NEDERLAND EN BEKEN ZIJN DAN OOK EEN BEETJE DE RODE DRAAD IN DEZE WANDELING. BEHALVE DE ROODE BEEK VOLG JE OOK DE SAEFFELER BACH, WAARNAAR DE STREEK SELFKANT IS GENOEMD. JE WANDELT VERDER VLAKBIJ NEDERLAND BIJ VEEL RECREATIEVE VOORZIENINGEN: EEN KANOVIJVER, EEN ZWEMBAD, EEN WILDPARK EN DUITSE HORECAGELEGENHEDEN ZOALS HAUS HAMACHER EN DE ETZENRATHER MÜHLE. BIJ DE CHARMANTE VIJVERTJES IN HET BOS BIJ SÚSTERLEE LAG OOIT ZELFS HET EERSTE SAFARIPARK VAN DUITSLAND.

Wandeling uit gids Rondom Zuid Limburg van Susteren naar Schinveld

De wandeling laat op een mooie manier zien hoe mooi de natuur is in het grensgebied boven Sittard. Het grenspark loopt over van groen, mooie beken, hoogteverschillen en verrassende plekjes. Beversporen laten zien dat de bever hier goed gedijt. Met tussen de natuur schattige rustige Duitse plaatsjes als Isenbruch en Selfkant. De tijd lijkt er stil te staan, soms een fietser maar vooral veel rust. Niet erg hier, het klopt hier. Aan de Duitse zijde is al meer levendigheid op de terrassen, in Nederland moeten we nog een dag wachten. De laatste lus om het zweefvliegveld geeft een kijkje in de natte gebieden ten noorden van Schinveld. Boven je de zweefvliegtuigen van de plaatselijke zweefvliegclub met onder je vlonderpaden en natte stroken. Het is een onbekend stukje Nederland, een uithoek, maar niet minder mooi.

Isenbruch

Isenbruch is een gehucht in de Duitse gemeente Selfkant, aan de grens bij het Nederlandse Nieuwstadt en Sittard. Isenbruch telt ongeveer 300 inwoners. Isenbruch heeft ook in de Nederlandse geschiedenis een rol gespeeld. Dat laatste geldt voor de streek en de gemeente waarvan het deel uitmaakt. Isenbruch ligt bij het meest westelijke punt van Duitsland; het ligt net iets westelijker dan Millen, dat het meest westelijke kerkdorp is. Isenbruch is een langs meerdere straten gebouwd lintdorp, gelegen op een hoogte van ongeveer 38 meter. Ten noorden van Isenbruch bevindt zich, op Nederlands grondgebied, het IJzerenbos. Dit is een natuurgebied van 66 ha, gelegen ten oosten van Susteren. Het gebied is eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten. Het IJzerenbos bestaat uit bos, afgewisseld met graslanden en akkers. Het bos is loofbos. in het verleden werden ook populieren aangeplant.

Het dorp kent een mooi kapel, de Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenkapel waarvan het altaar werd in 1521 werd gewijd. Het gebouw stamt uit de 16e en 17e eeuw.

Wandeling uit gids Rondom Zuid Limburg van Susteren naar Schinveld bij kapel in Isenburch

Saeffeler Bach

De Saeffeler Bach is een waterloop in de Duitse gemeente Selfkant. De beek ontspringt op de Geilenkirchener Lehmplatte en stroomt 12,7 km naar het westen totdat ze bij Isenbruch uitmondt in de Roode Beek. Saeffel is de naam van de beek en is terug te vinden in de naam van het dorp Saeffelen en ook in de gemeentenaam Selfkant. De Saeffeler Bach staat al eeuwenlang in Nederland bekend onder een Nederlandse naam. Op de topografische kaart van Fricx van de Zuidelijke Nederlanden, Oostelijke helft, uit 1712, wordt zij vermeld als De Zafel Beeck. Saeffel is niets anders dan een oude schrijfwijze van het Nederlandse woord zavel, de naam van een minerale, leemhoudende zandgrond. Het Duits kent daarvoor alleen de benaming Sandboden. Het is dus waarschijnlijk dat de beek eerder in het Nederlands ‘Saeffel’ is genoemd, maar later in het Duits ook Saeffeler Bach, en dan verwijzend naar de plaats Saeffelen, die letterlijk betekent Aan de Saeffel.

Wandeling uit gids Rondom Zuid Limburg van Susteren naar Schinveld bij de Saeffeler Bach

Tüdderner Fenn

Het Tüdderner Fenn is een natuurgebied in de Duitse Kreis Heinsberg, bij Sittard. Het is een kwelgebied in het beekdal van de Roode Beek, aan de rand van de Geilenkirchener Lehmplatte. De Roode Beek stroomt langs de zuidelijke rand van het gebied. Het gebied wordt gevormd door een aaneengesloten bos bestaande uit afwisselend loofbos en naaldbos. Door het hele gebied liggen verschillende vennetjes verspreid. Het gebied maakt deel uit van een lange aaneengesloten gordel van natuurgebieden in het beekdal die van de Brunssummerheide tot bij Millen loopt. Tussen 1968 en 1990 was midden in het Tüdderner Fenn het safaripar ‘Löwensafari und Freizeit-Park Tüddern’ gelegen.

Wandeling uit gids Rondom Zuid Limburg van Susteren naar Schinveld

Roode Beek

De Roode Beek (Duits: Rodebach), is een beek in het Nederlands-Duitse grensgebied. Het is een zijriviertje van de Geleenbeek. De beek kent twee bovenlopen: een rechter bovenloop die ontspringt nabij Siepenbusch, en een linker bovenloop die ontspringt in het natuurgebied Brunssummerheide. Beide takken vloeien samen ter hoogte van Mindergangelt en stromen vervolgens als één beek verder die bij Dieteren in de Geleenbeek uitmondt. Op verschillende plaatsen vormt de beek de rijksgrens tussen Nederland en Duitsland. Het gebied van de Roode Beek vormt naast dat van de Geul en de Geleenbeek een van de drie belangrijkste beekdalen van Zuid-Limburg.

Volgens een legende kleurde de beek ooit rood vanwege de bloedige slag tussen de Germanen en de Romeinen die plaatsvond op de Brunssumerheide plaatsvond, de plek waar de beek begint. Het is trouwens waarschijnlijker dat de beek zo wordt genoemd vanwege het ijzerrijke water.

Wandeling uit gids Rondom Zuid Limburg van Susteren naar Schinveld bij de Roode Bach

Schinveld

Schinveld (Limburgs: Sjilvend) is een landelijk gelegen dorp tegen de Duitse grens. Het huidige Schinveld ontstond in de late middeleeuwen op een kruising van wegen uit de eerdere nederzetting aldaar. De eerste vermelding is in de 11e eeuw. Er is een romeins graf gevonden. Waarschijnlijk zijn enkele straten secundaire Romeinse wegen die de verschillende heerbanen Xanten-Heerlen (waarschijnlijk in de Kling) en de via Belgica en de wegen langs de Rijn in Duitsland met elkaar verbonden. In de vroege Middeleeuwen was er een uitgebreide pottenbakkersindustrie die zelfs in de verre omgeving verhandeld werd. Schinveld was vanouds een klein dorp, maar de steenkoolwinning, met name de bedrijvigheid van nabijgelegen Staatsmijn Hendrik te Brunssum, zorgde voor sterke uitbreiding.

Wandeling uit gids Rondom Zuid Limburg van Susteren naar Schinveld
Wandeling uit gids Rondom Zuid Limburg van Susteren naar Schinveld

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE