Skip to main content
search

Rondje Herpenduin – Wandelen langs Ganzenven en Klompven

KIJK ROND OP

HERPENDUIN

Herpenduin, een uitkijktoren en het Ganzenven

DE ROUTE GAAT DOOR NATUURGEBIED HERPENDUIN. VROEGER WAS HET EEN HEIDE-, STUIFZAND- EN LANDBOUWGEBIED, MAAR VANAF HET EINDE VAN DE 19DE EEUW IS HET BEPLANT MET GROVE DEN OM HET STUIFZAND VAST TE LEGGEN EN MIJNHOUT TE LEVEREN. IN HET GEBIED ZIJN NOG STUIFZANDRESTEN AANWEZIG EN OOK ZIJN ER ENKELE PLASSEN, NAMELIJK HET KLOMPVEN EN HET GROOT GANZENVEN. HET LAATSTE IS EEN NATUURLIJK VEN. HET IS IN HET VERLEDEN ONTWATERD OM ALS WEIDEGEBIED TE DIENEN MAAR NU IS HET OPNIEUW UITGEGRAVEN EN IN NATUURLIJKE STAAT TERUGGEBRACHT. HIER GROEIT ZELFS HET KLEINE ZONNEDAUW.

Het rondje op Herpenduin laat je lange dreven tussen de bomen zien, afgewisseld met vennen waar de bomen aan de overkant mooi in spiegelen. Het is al redelijk ondanks de coronamaatregelen en vroeg starten met de wandeling biedt hiervoor oplossing. De uitkijktoren is vanwege de coronacrisis gesloten. De vogels laten zich uitbundiger horen dan eerst en de aankomende auto’s op de parkeerplaats laten zien dat de mensen niet te houden zijn.

Natuurpoort De Kriekeput

Brabantse Natuurpoorten zijn dé startpunten voor een fiets- of wandeltocht door de Brabantse natuur. Natuurpoorten zijn gelegen aan prachtige natuurgebieden door de hele provincie. Er staat altijd een horecapunt, leuke fiets- en wandel-routes, voldoende parkeergelegenheid en informatie over de natuur en de routes. Het netwerk van Brabantse Natuurpoorten is een initiatief van de provincie Noord-Brabant.

Herpenduin

Het natuurgebied Herperduin, soms ook Herpse Bossen genoemd, is een natuur- en recreatiegebied in Noordoost-Brabant, tussen Oss en Herpen. Het gebied is ongeveer 400 ha groot en is eigendom van de gemeente Oss. Herperduin maakt onderdeel uit van De Maashorst, maar wordt vaak gezien als een zelfstandig natuurgebied. Met veel variatie van heidevelden tot stuifduinen en veel naald- en gemengde bossen. Er is de laatste jaren veel energie gestoken in het natuurlijker maken van dit gebied: de bosomvorming. Het is een zeer gevarieerd natuurgebied met een grote variatie aan vogels, planten en bomen. De das komt vanoudsher in dit gebied en in de omgeving vrij talrijk voor. Binnen het gebied zijn een aantal wandelroutes uitgezet. Sinds 1998 heeft men Schotse Hooglanders en Exmoorpony’s ingezet, die het gebied begrazen. De Schotse Hooglanders zijn medio 2014 vervangen door Taurossen.

Klompven en Ganzenven

Groot Ganzenven. Het laatste is een natuurlijk ven. Het is in het verleden ontwaterd om als weidegebied te dienen. Nu is het opnieuw uitgegraven en in natuurlijke staat teruggebracht. Het Klompven is een recreatieplas die is ontstaan door zandwinning ten behoeve van de aanleg van de A50. Het terrein zal deel gaan uitmaken van een ecologische verbindingszone in de richting van het Natuurpark Maashorst. Er is een begrazingsgebied ingesteld.

Uitkijktoren

In de Herpse Bossen bevindt zich een voormalige brandtoren uit 1955 die tegenwoordig voor vogelwaarnemingen wordt gebruikt. Hij staat op een heuvel van 17 m boven de zeespiegel, de Konijntjesberg, en steekt daar nog 22 m boven uit. De uitkijktoren in Herperduin is gebouwd op een 7 meter hoge stuifwal, niet ver van  Speelbos Herperduin. De toren zelf is nog eens 24 meter hoog. Daarmee sta je op 31 meter hoogte. Dat geeft een spectaculair uitzicht! Je ziet zelfs het Provinciehuis in Den Bosch, in het noorden de Wageningse Berg en in het oosten de skyline van Nijmegen.

De uitkijktoren is ontworpen door Atelier en Architecten uit Einhoven. De architect heeft gekozen voor een constructie van staal voor de stevigheid en een ‘jas’ van houten stammetjes voor de natuurlijke uitstraling. De rechthoekige toren heeft flink afgeronde hoeken. Op deze manier past de uitkijktoren goed in zijn omgeving. De boomstammetejs zijn verdiepingshoog en opgehangen aan stalen profielen. Hierdoor is afwisselend een open en meer gesloten geheel gevormd. De toren is gebouwd door Wonders Meteaal BV uit Berlicum.

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE