Skip to main content
search

Over het tuinpad van mijn vader – Wandelen door Deurne

KIJK ROND IN

DEURNE

Wim Sonneveld, Wiegersma en het Groot Kasteel

‘EN LANGS HET TUINPAD VAN MIJN VADER’. ER ZIJN MAAR WEINIG MENSEN IN NEDERLAND DIE DEZE REGEL NIET ONMIDDELLIJK KUNNEN AANVULLEN MET ‘ZAG IK DE HOGE BOMEN STAAN, IK WAS EEN KIND, HOE KON IK WETEN DAT DAT VOORGOED VOORBIJ ZOU GAAN.’

VEEL MINDER MENSEN IN NEDERLAND WETEN DAT DIT TUINPAD ZICH NOG STEEDS IN DE GEMEENTE DEURNE BEVINDT EN WEL RECHTS VAN DE WIEGER. HET LIED, GETITELD HET DORP, WERD OP MUZIEK VAN JEAN FERRAT GESCHREVEN DOOR FRISO WIEGERSMA, EEN VAN DE VIJF ZONEN VAN HENDRIK. FRISO (1925-2006) IS BEKEND GEWORDEN ALS SCHILDER, DECORONTWERPER EN, ONDER HET PSEUDONIEM HUGO VERHAGE, OOK ALS LIEDJESSCHRIJVER. FRISO WAS DE PARTNER VAN DE CABARETIER WIM SONNEVELD TOT AAN DIENS OVERLIJDEN IN 1974. HET DORP WAS HET LIEVELINGSLIED VAN WIM SONNEVELD. HIJ HEEFT HET ZO VAAK GEZONGEN DAT HET BEKENDER IS GEWORDEN DAN HET NEDERLANDSE VOLKSLIED. OP DINSDAG 14 OKTOBER 2008 HEEFT DE GEMEENTE DEURNE DE NAAM ‘HET TUINPAD VAN MIJN VADER’ OFFICIEEL IN HET STRAATNAMENREGISTER OPGENOMEN.

Op zondagmorgen wandel ik door Deurne, de plaats die bekend is als geboorteplaats van Antoon Coolen, de schrijver, Toon Kortooms en Hub van Doorne, de grondlegger van de DAF-fabrieken. Maar ook van het Tuinpad van mijn Vader, een frase uit het lied van Wim Sonneveld. Het plaatsje slaapt nog een beetje, de kerkklokken luiden op de Markt en ik wandel langs de plekken die van belang waren in het leven van Wiegersma, de dokter-schilder. De wandeling combineert twee themawandeling door het centrum van Deurne: ‘Deurne, het dorp’ en ‘Van Kasteelheer tot molenaar’. Het echt Brabantse dorp heeft nog een mooie kern met historische plekken, oude gebouwen en de kerk als middelpunt. Wandelen op het tuinpad van mijn vader, hoe onbeduidend an sich was toch leuk, door de herinneringen en het verhaal erachter. Zo is wandelen ook de historie beleven.

De Wieger

Hendrik Wiegersma was een bekende dokter-schilder uit Deurne. Hij liet een woonhuis met praktijk bouwen aan de Oude Liesselseweg 29. Het is een prachtig pand met trapgevel, zo mooi dat de inwoners van Deurne het net een kasteel vonden. Arts Wiegersma heeft heel veel betekend voor Deurne en hij was een fanatiek schilder. Otto van Rees, ook een schilder, inspireerde hem en in 1929 werd het klein atelier en in 1950 het groot atelier aan zijn pand toegevoegd. Het is nu een museum en podium voor diverse kunsten.

Wandeling in Deurne over het Tuinpad van mijn vader bij de Wieger

Het tuinpad van mijn vader

De partner van Wim Sonneveld, Friso Wiegersma, schreef eens de beroemde zin ‘En langs het Tuinpad van mijn vader’ uit het lied ‘Het Dorp’. Friso was de zoon van dokter-schilder Wiegersma en het mooie tuinpad naast de Wieger is er nog steeds. Het heeft zelfs een eigen straatbordje en plaquette gekregen.

Wandeling in Deurne over het Tuinpad van mijn vader

Station Deurne

Station Deurne is het treinstation van Deurne aan de Spoorlijn Venlo – Eindhoven. Het station ligt op loopafstand van het centrum van Deurne. Het eerste stationsgebouw werd gebouwd in 1864 als een station van het type SS 5e klasse. Het gebouw had een hoog middendeel met puntgevel, met aan weerszijden een korte, even hoge vleugel. De architect was K.H. van Brederode. Dit gebouw werd in 1892 voorzien van grotere zijvleugels en in 1913 kreeg het middendeel een verdieping. De bovenverdieping werd in 1950 gesloopt. In 1976 werd het hele pand gesloopt en vervangen door een station van het standaardtype Douma. Bij de aanleg van het spoor werd er ook een vijver gegraven om de stoomlocomotieven van water te voorzien. Vlakbij herrezen prachtige panden zoals Villa Doornehof die werd bewoond door een hele bekende Deurnenaar, grondlegger van de Daf, Hub van Doorne.

Wandeling in Deurne over het Tuinpad van mijn vader bij het station

Toon Kortooms

Antonius Johannes Kortooms (Deurne, 23 februari 1916 – Bloemendaal, 5 februari 1999) was een schrijver van circa dertig romans, verhalenbundels en kinderboeken, journalist en docent Nederlands.

Kortooms werd in Deurne geboren, als zevende kind in een gezin met veertien kinderen dat door de omgeving ‘Circus Kortooms’ werd genoemd. Zijn vader beheerde een turfstrooiselfabriek en veenderij. Op de lagere school in Griendtsveen bleek zijn schrijftalent toen hij elke opstelwedstrijd won. Kortooms volgde de middelbare school en de onderwijzersopleiding in Venlo, en gaf van 1939 tot de Tweede Wereldoorlog les aan de St. Jozefschool in Helmond. Van zijn boek ‘Beekman en Beekman’ werden volgens zijn uitgeverij Gottmer meer dan twee miljoen exemplaren verkocht. Dat maakt het boek tot de best verkochte roman in Nederland ooit. Help! De dokter verzuipt… stond mede dankzij de verfilming van het boek anderhalf jaar lang als nummer 1 op de bestsellerlijst.

Wandeling in Deurne over het Tuinpad van mijn vader bij beeld van Antoon Coolen

Groot Kasteel

Het Groot Kasteel is een 14e-eeuws kasteel bij de plaats Deurne, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Sinds 1944 is het een ruïne met geconsolideerde muurresten. Het kasteel, gelegen aan het Haageind te Deurne in het beekdal van de Vlier, werd vóór 1397 gebouwd, waarschijnlijk door een telg uit het geslacht Van Doerne. Het werd in genoemd jaar een leengoed van de hertogen van Brabant.

Wandeling in Deurne over het Tuinpad van mijn vader bij het Grote Kasteel

Wim Sonneveld

Willem (Wim) Sonneveld (Utrecht, 28 juni 1917 – Amsterdam, 8 maart 1974) was een Nederlands cabaretier, zanger en acteur. Hij wordt als een van de “Grote Drie van het Nederlandse cabaret” van na de Tweede Wereldoorlog beschouwd, samen met Toon Hermans en Wim Kan.

Zijn privéleven is privé. Daarover verschijnt nooit iets in een krant. Niemand heeft er iets mee te maken. Dat ze over hem praten deert hem niet. Zijn relaties met Huub Janssen en Friso Wiegersma zijn dan ook geen gespreksonderwerp. Wim Sonneveld overlijdt op 8 maart 1974 in Amsterdam op 56-jarige leeftijd aan een hartaanval.

HET DORP – WIM SONNEVELD

Play Video

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE