Skip to main content
search

Noord-Hollandpad- Den Helder-Julianadorp – Wandelen in het land van de tulpenbollenvelden

By 16 november 2018januari 2nd, 202415-20 KM, Noord-Holland, Noord-Hollandpad

Dort Dirksz Admiraal, een schouwpad en vele bollenvelden

DE ROUTE LOOPT VERDER VIA DE 19DE EEUWSE LINIEDIJK NAAR FORT DIRKSZ ADMIRAAL. VAN HIER NAAR BENEDEN LANGS PAARDEN EN KOEIEN, OVER EEN BUITENWAL NAAR EEN SCHOUWPAD, RICHTING NS-DEN HELDER-ZUID. VIA DE GROENE ZUIDRAND VAN DE STAD KOM JE BIJ RECREATIEGEBIED MARIËNDAL. DAAR SLA JE EEN BREED BOLLENVELDENPAD IN RICHTING JULIANADORP. GRENZEND AAN JULIANADORP LIGT NOORDERHAVEN, EEN WOON- EN LEEFOMGEVING VOOR MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE BEPERKING.

Fort Dirksz Admiraal

Fort Dirks Admiraal is een voormalig fort met drie bastions in Den Helder. Het fort werd door de Fransen in de jaren 1812-1813 gebouwd onder de naam l’Ecluse. Het fort kreeg op 28 juli 1814 de naam Dirksen Admiraal, genoemd naar Cornelis Dirkszoon, tijdens de tachtigjarige Oorlog burgemeester van Monnickendam. Het fort werd tot batterij omgebouwd in de periode 1880-1890. Onder de Duitse bezetting werd het omgebouwd tot luchtdoelbatterij. Door de mist doet het fort mysterieus aan, verscholen in de laaghangende bewolking blijft het imposant hoe groot het fort is. Het moet een rots in de branding zijn geweest voor de soldaten zo moeilijk is het te bereiken.

Tulpenbollenvelden

Het begon allemaal in 1593. In dat jaar plantte Carolus Clusius zijn eerst tulpenbol in de Leidse Hortus waarna de exotische bloem Nederland betoverde en veroverde. De bloembollen bleken het goed te doen in het duingebied rondom Haarlem. Kwekers ontwikkelden hier steeds meer nieuwe bijzondere soorten. Deze waren zo gewild dat de bloembollen steeds kostbaarder werden. Uiteindelijk waren sommige bloembollen evenveel waard als een grachtenpand in Amsterdam! Sinds zich in 1911 in Anna Paulowna de eerste bollenkweker vestigde, is de Noordelijke Bollenstreek met 12.000 hectare uitgegroeid tot het grootste aaneengesloten bloembollengebied ter wereld. De Noordelijke Bollenstreek omvat drie polders: de Anna Paulownapolder, de Zijpe – en Hazepolder en de Koegraspolder. Midden in de Koegraspolder ligt Julianadorp. De boeren zijn vandaag op het land bezig de bollen te poten en vervolgens met stro te bedekken. Grote machines doen dit werk, tractoren met bollen rijden af en aan, de mechanisering overheerst.

Julianadorp

In 1909 werd in de kleine buurtschap die tot dan Loopuyt heette, naar oprichter mr. P. Loopuyt, een kerk gebouwd waardoor een echt dorp ontstond. In verband met de geboorte van kroonprinses Juliana op 30 april 1909, werd bij koningin Wilhelmina door mr. Loopuyt het verzoek ingediend of het dorp de naam Julianadorp mocht voeren. Dat was akkoord. In de Tweede Wereldoorlog waren de Duitsers ‘not amused’ over deze plaatsnaam, gezien de relatie met het koningshuis. Zij veranderden de naam daarom in Loopuytdorp (ook straatnamen als bijv. Julianalaan werden in het hele land aangepast). Na de bevrijding kreeg het dorp zijn oude naam weer terug. Het plaatsje zelf biedt weinig moois of interessants, maar de omgeving maakt veel goed. Lange vaarten en sloten, oneindig riet en stroken bollenvelden die tot in het oneindige lijken te verdwijnen.

GA NAAR DE KAART

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE