Skip to main content
search

Nederlands Kustpad 1/Bevrijdingspad – Zomerroute Veerse Meer – Langs kreken en meer

KIJK ROND OP

HET VEERSE MEER

Play Video

Het Veerse Meer, kreken en de Noordzee

HET VEERSE MEER IS EEN BRAKWATERMEER DAT IS ONTSTAAN DOOR AFDAMING VAN HET VEERSE GAT EN DE ZANDKREEKDAM IN HET KADER VAN DE DELTAWERKEN. DIT 22 KILOMETER LANGE MEER BIEDT JE EEN MOOIE RONDWANDELING WAARBIJ JE VIA DE VEERSE KREEK EN HET VEERSE BOS WEER VEERE BEREIKT. DE KREKEN ZIJN ONSTAAN IN DE 2E W.O. DOEN BOMBARDEMENTEN DE ZEEDIJKEN BIJ WALCHEREN VERNIETIGDEN. VEERE WAS EENS EEN MACHTIGE HANDELSSTAD WAAR JE LANGS PAKHUIZEN, JACHTEN IN DE HAVEN EN OUDE STRAATJES HEERLIJK RONDWANDELT RICHTING PONT VEERE-KAMPERLAND. VAN 27 APRIL TOT EN MET 28 SPETEMBER KOM JE NAAR DE OVERKANT OM HET RONDJE AF TE MAKEN.

Je verwacht eindeloze weilanden en vergezichten als je in Zeeland gaat wandelen. Vandaag bleek het anders. Vanaf de Veerse Dam loop je langs strandhuisjes, dan over de dijk, bos of kreek en telkens weer de uitkijk over het Veerse Meer. Het rondje laat ook de geschiedenis zien van de kreken die zijn ontstaan door dijkdoorbraken om bewust land onder water te zetten in de verdediging tegen de Duitsers in de 2e W.O. Halverwege kom je in Veere met prachtige oude monumentale panden, de pompeuze en bijna lompe kerk en het stadhuis, verfijnd en rank met een op een minaret lijkende toren. Het is toeristisch maar echt de moeite waard.

Halverwege brengt het veerpontje je naar Kamperland en onderweg kijk je over het weidse Veerse Meer uit. Aan de overkant loop je door een vakantiepark, langs voorbij zoevende surfers en later door de natuur over een kronkelend paadje door bos en hoog gras naar de Noordzee. Over het strand kom je weer bij het beginpunt en afwisselender kan een wandeling bijna niet zijn.

Veere

Wandeling rond het Veerse Meer over het Nederlands Kustpad

Veere uitspraak is een historische stad op het voormalige eiland Walcheren in de Nederlandse provincie Zeeland. Het ligt ten noordoosten van Middelburg aan het Kanaal door Walcheren en aan het Veerse Meer. Veere heette oorspronkelijk Kampvere; het was de plaats waar het veer vertrok van Walcheren naar Noord-Beveland. Het veer voer naar het in 1530 verdronken dorp Campen, later naar Kamperland. De Campveerse Toren herinnert met zijn naam aan dit veer. De afsluiting in 1961 van het Veerse Gat heeft het veer overbodig gemaakt, maar heeft ook het einde betekend van Veere als zeehaven. Nadien heeft het Veerse Meer zich ontwikkeld tot een belangrijk recreatiegebied met veel pleziervaart.

De rijke geschiedenis van Veere, een van de zeventien beschermde stads- en dorpsgezichten in Zeeland blijkt uit de vele monumenten die het kleine stadje heeft.. Zoals het Stadhuis, de Grote Kerk. de Schotse Huizen en Molen de Koe.

Veerse Meer

Wandeling rond het Veerse Meer over het Nederlands Kustpad

Het Veerse Meer is een kunstmatig brakwatermeer in de provincie Zeeland, dat is ontstaan door afdamming van het Veerse Gat in het kader van de Deltawerken.

Het Veerse Meer is 22 kilometer lang. De breedte varieert van 150 tot 1500 meter; de totale oeverlengte bedraagt 55 kilometer. De diepte varieert fors en bedraagt maximaal 25 meter, met een gemiddelde van 5 meter. Het waterpeil wordt in de zomer hoog gehouden en in de winter laag. De totale wateroppervlakte bij NAP bedraagt 2030 hectare. In het meer bevinden zich 13 grote en kleine eilanden. Tot 1969 was het beheer van het meer in handen van de Deltadienst.

Het water is brak, met een variërend zoutgehalte. Sinds mei 2004 wordt er zout water ingelaten uit de Oosterschelde, waardoor het zoutgehalte zal toenemen, en er een getij van ongeveer 10 centimeter ontstaat. Het Veerse Meer is een van de weinige plaatsen in Nederland waar het Zuiderzeekrabbetje, de trompetkalkkokerworm, en het palingbrood voorkomen.

Veerpont Veere-Kamperland

Wandeling rond het Veerse Meer over het Nederlands Kustpad op het veerpont naar Kamperland

De veerdam in Kamperland is een monumentale dam met aanlegsteiger in Kamperland in de provincie Zeeland.

De vroegste meldingen van een veer tussen Campen (nu Kamperland) en Veere over het Veerse Gat stammen uit de veertiende en vijftiende eeuw. Op de plaats van de huidige veerdam was de aanlegplaats aan de kant van Kamperland. Vanaf 1924 ging de provincie, later de Provinciale Stoombootdiensten in Zeeland, de veerdienst exploiteren. De al aanwezige veerdam werd daarom in 1926 opgehoogd en er werd een steiger aangelegd. Deze steiger maakt aan het eind een haakse bocht, waar de veerboot aanlegde. Vanaf de steiger is er een prachtig uitzicht op Veere. De veerdienst zou tot 1961 doorvaren, totdat de Veerse Gatdam werd opengesteld voor verkeer.

De “Stad Veere II” verzorgt nu de overtocht tussen Veere en Kamperland (Oude Veersteiger v.v.). Het schip biedt plaats aan maximaal 80 personen.

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE