Skip to main content
search

Muyserick en Maurick – Wandelen via kasteel Maurick, Nieuw-Herlaar en landgoed Haanwijk naar Den Bosch

KIJK ROND BIJ

KASTEEL MAURICK

Kasteel Maurick, landgoed Haanwijk en een sterrenbos

DE ROUTE LAAT MOOIE KASTELEN EN LANDGOEDEREN ZIEN DIE TUSSEN VUGHT EN DEN BOSCH LANGS DE DOMMEL LIGGEN. VIA KASTEEL MAURICK LOOP JE RICHTING DE DOMMEL WAAR KASTEEL OUD-HERLAER EN LANDGOED HAANWIJK IN EEN OUD AUTHENTIEK LANDSCHAP LIGGEN. LANGZAAM GAAT DE ROUTE IN HET BEEKDAL VAN DE DOMMEL RICHTING DEN BOSCH. ONDERWEG LOOP JE NOG DOOR HET STERRENBOS EN HET BOSSCHE BROEK WAARNA DE MODERNE BEBOUWING VAN DE SPOORZONE HET EINDPUNT VORMT VAN DEZE WANDELING VAN DE PAADJESMAKERS. DEZE WANDELING IS ONLANGS VERSCHENEN IN DE GIDS WANDELEN IN DE OMGEVING VAN ‘S-HERTOGENBOSCH.

Wandeling van Vught naar Den Bosch van de Paadjesmakers bij de Dommel

Het gebied net buiten Den Bosch blinkt uit in schoonheid en dat allemaal zo dicht bij het drukke Den Bosch. De landgoederen, kastelen en prachtige lanen met de kronkelende Dommel daar tussendoor zijn pareltjes die aan elkaar zijn geregen in een lint tussen Vught en Den Bosch. De buitenplaatsen die dienden om de gegoeden een plek te geven buiten het drukke Den Bosch zijn nu mooie wandelgebieden. Reeën sprinten weg over de weilanden richting de Essche Stroom en de Dommel, vissers wachten rustig tot ze beet hebben en in het Bossche Broek is door het vochtige weer maar net de kathedraal de Sint Jan te zien. Over het voetveertje de Moerasdraak loop je de drukke binnenstad in waar je terugkijkt op de wandeling uit de nieuwe gids van de Paadjesmakers,, Wandelen in de omgeving van ‘s-Hertogenbosch.

Muyserick

Huize Muyserick, gelegen bij de toegangspoort en zichtbaar vanaf de A2, is een mooi landhuis aan de Dommel. De villa zou al vroeg in gebruik zijn geweest als jachthuis van kasteel Maurick. Villa Muyserick was tot in de 20ste eeuw zeer luxe en fraai gedecoreerd.

Wandeling van Vught naar Den Bosch van de Paadjesmakers bij kasteel Maurick

Kasteel Maurick

Kasteel Maurick (voorheen Heymhuizing genaamd) is een kasteel in de plaats Vught. Het is gelegen op een eilandje bij de Dommel. Het kasteel dateert van ± 1400, maar is niet meer in oorspronkelijke staat. In 1504-1509 is het vermoedelijk verbouwd door Jan Heyns, een van de bouwmeesters van de Sint-Janskathedraal in ‘s-Hertogenbosch. Het oudste gedeelte van het huidige kasteel stamt uit 1400 en betreft de ingangspartij tussen twee slanke torens. De van een spitsboog voorziene poort kan men bereiken via een ophaalbrug. Het middendeel van het gebouw heeft twee uitgekraagde hangtorens. Daarachter bevindt zich de hoofdtoren die bekroond is met een door leien gedekte spits. De rechtervleugel is slechts gedeeltelijk 17e-eeuws, de rest is eind 19e eeuw toegevoegd. Prins Maurits van Oranje richtte hier in 1601 zijn legerhoofdkwartier in. Een latere bewoner was prins Frederik Hendrik.

Wandeling van Vught naar Den Bosch van de Paadjesmakers bij kasteel Maurick

Landgoed Haanwijk

Haanwijk is een landgoed en een natuurgebied gelegen nabij Halder, dat op het grondgebied van de gemeente Sint-Michielsgestel. Het is eigendom van Het Brabants Landschap. Haanwijk is ongeveer 110 hectare groot en bevat onder meer een landhuis, een bakhuisje, een veerhuis en boerderijen. Diverse gebouwen staan op de Rijksmonumentenlijst. Daarnaast kent Haanwijk parkbossen met eeuwenoude bomen, historische dijkjes en de kenmerken van een beekdallandschap. Het kasteeltje in Haanwijk stamt deels uit 1649, en deels uit de 18e eeuw. Karakteristiek is het oude torentje. Haanwijk ligt nabij de samenvloeiing van de Dommel en de Essche Stroom. De Dommel werd niet lang na 1957 gekanaliseerd. Haanwijk maakt deel uit van een complex van natuurgebieden van 237 hectare, waartoe ook Sterrenbos, Pettelaar en Dooibroek behoren.

Wandeling van Vught naar Den Bosch van de Paadjesmakers bij landgoed Haanwijk
Wandeling van Vught naar Den Bosch van de Paadjesmakers

Sterrenbos

Het Sterrenbos bij Oud-Herlaer is rond 1780 aangelegd. Het is een bos met een lanenstructuur dat oorspronkelijk als park is aangelegd. Sterrenbossen vormen een element uit de barokke tuinarchitectuur en raken in de 18e eeuw in zwang. Ze zijn bij uitstek geschikt voor de jacht, omdat vanuit het middepunt het overstekend wild op alle paden kon worden waargenomen.

Wandeling van Vught naar Den Bosch van de Paadjesmakers bij het Sterrebos

Bossche Broek

Het Bossche Broek is een natuurgebied van 202 ha ten zuidoosten van ‘s-Hertogenbosch in het dal van de Dommel. Bijzonder is dat het natuurgebied dicht bij het centrum van de stad ligt. Tot 1629 was het Bossche Broek een moeras, dat in tijden van oorlog een natuurlijke verdediging vormde voor de stad ‘s-Hertogenbosch. Hierdoor slaagden verschillende belegeraars er niet in om de stad in te nemen en verkreeg de stad de bijnaam “de onoverwinnelijke moerasdraak”. In opdracht van prins Frederik Hendrik van Oranje werd het moeras voor het beleg van 1629 met behulp van dijkenstelsels en rosmolens leeggepompt zodat de Staatse soldaten de Bossche zuidwal konden bestormen en de stad innemen. Nadat in 1995 de dijk van de Dommel was doorgebroken stroomde er een grote hoeveelheid water Het Bossche Broek in. Om dit in de toekomst te voorkomen is besloten om van het gebied een overloopgebied te maken. In 2006 was het gebied heringericht met onder meer verhoogde en versterkte dijken en een zogenaamd ‘inlaatwerk’ waarmee water gecontroleerd in het gebied kan stromen indien dat nodig is.

Wandeling van Vught naar Den Bosch van de Paadjesmakers bij het Bossche Broek
Wandeling van Vught naar Den Bosch van de Paadjesmakers bij het Bossche Broek

Paleisbrug

De 250 meter lange en 10 meter brede Paleisbrug heeft ruimte voor een lift, voetgangersstroken, planten, bomen, bankjes en verlichting, allemaal geïntegreerd in gevouwen Cortenstaal. De bruine roestkleur is het meest typische uiterlijke kenmerk van deze staalsoort. De planten worden belicht, evenals de bankjes en paden, waardoor de Paleisbrug een aangename plek is om te wandelen en te gaan zitten, zelfs ‘s nachts. In de zomer wordt warmte opgeslagen die in de winter wordt gebruikt voor de vloerverwarming. De vloerverwarming zorgt voor een lage temperatuur in het dek en de trap van de brug zodat er geen zout nodig is als het gaat vriezen. In de zomer blijft de lift aangenaam koel, dank zij grote ventilatoren die de koude onder de brug de lift in blazen. Het is een stadspark in ‘s-Hertogenbosch die de wijk het Paleiskwartier verbindt met de wijk Het Zand en de Bossche binnenstad. De Paleisbrug is naast de High Line in Manhattan de tweede parkbrug ter wereld.

De Paadjesmakers, dat zijn Maarten Sterneberg en Marie José van der Linden: fervente wandelaars en Bosschenaren. Vanaf 2015 maken zij informatieve wandelingen in en om Den Bosch. Maarten Sterneberg is werkzaam geweest als grafisch vormgever/ontwerper van onderwijs methodes bij grote onderwijsuitgevers. Marie José van der Linden is illustrator van beroep. Het maken van de wandelbrochures is voor beiden professioneel vrijwilligerswerk. Samen bedenken ze informatieve wandelroutes in en om ’s-Hertogenbosch. Zowel de binnenstad als de omgeving bieden wat natuur en geschiedenis betreft veel aanknopingspunten voor wandelingen. De meeste routes hebben als vertrekpunt of aankomstpunt station ’s-Hertogenbosch.

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE