Skip to main content
search

Maashorst – Wandelen over 28 Bunder

KIJK ROND OP

DE MUNSE HEIDE

De Munse Heide, de Maashorst en grafheuvels

DE WANDELROUTE LOOPT DOOR EEN NATUURLIJK GEBIED MET EEN AFWISSELEND LANDSCHAP VAN BOS EN HEIDE. DE ’28 BUNDER’ LIGT IN EEN CIRCA 3.500 HECTARE GROOT NATUURGEBIED DE MAASHORST. HET GEBIED ONYSTOND TOEN DE RIVIER DE MAAS HIER TIJDENS DE LAATSTE IJSTIJD STROOMDE. TOEN WAS HET NOG EEN BREED MEANDERENDE RIVIER, DIE GROF, GRINDRIJK ZAND ACHTERLIET IN HAAR STROOMGEBIED. ALS JE DOOR HET GEBIED WANDELT ZIE JE NOG OP HEEL VEEL PLEKKEN STENEN AAN DE OPPERVLAKTE VAN HET LANDSCHAP DIE DE RIVIER HEEFT AFGEZET.

Wandeling over de Maashorst over wandelroute 28 Bunder

Het grote natuurgebied de Maashorst ken ik door en door met het accent op het gedeelte tegen Uden aan. Dit gedeelte over de Munse Heide was voor mij nieuw en verrassend. Midden in de bossen ligt een mooi heidegedeelte met mooie solitaire eiken en kleine hoogteverschillen. De snelwegen en het MOB-complex liggen dichtbij maar verder het bos en heide in neemt de rust en stilte snel toe en meerdere keren duiken verschillende reeën de bossen in.

De Munse Heide

Op de Munse heide hebben vroeger een aantal grafheuvels gelegen. Grafheuvels ontstonden doordat men in de bronstijd over de resten van de brandstapel waarop de dode was gecremeerd, een heuvel van plaggen en zand opwierp. Daaromheen groef men een greppel en er werd een kring van houten palen geplaatst.

Veel spookverhalen over ‘witte wieven’ en ‘kattendansen’ die de mensen vroeger vertelden, spelen zich in de buurt van de grafheuvels af. Zo ook een verhaal over ‘de kattendans op de Munse hei bij Oss’: “Op de Munse hei onder Oss is een plek waar altijd een groene plant groeide die de ‘heksendans’ heet en die in de omgeving
van Oss zeer zeldzaam is. Op die plek groeit nooit iets anders want de grond is er altijd hard en kaal. Je zult zeggen: spit de grond dan om, maar dat helpt niets wat hij wordt binnen de kortste keren weer keihard. Dat komt door de katten. Deze katten vergaderen op die plek sedert onheuglijke tijden en houden er rondedansen waarbij ze elkaar poot aan poot vasthouden. Zo is er een kring ontstaan .Je moet maar eens een keer gaan zoeken op de Munse hei. Als je hem hebt gevonden, denk er dan aan dat je zorgt dat je niet in de kring stapt, want dan word je door de macht van de heksen opgesloten”.

Het is maar dat je het weet, mocht je hier een keer gaan wandelen!

Wandeling over de Maashorst over wandelroute 28 Bunder op de Munse Heide
Wandeling over de Maashorst over wandelroute 28 Bunder op de Munse Heide

Bunder

Een bunder of bonder is een oude eenheid van grondoppervlakte, die vaak iets groter was dan een hectare. De omvang van een bunder verschilt van streek tot streek, afhankelijk van de grootte van de plaatselijke lineaire meetstandaard de voet of de roede. In Nederland werd bij de invoering van het metriek stelsel in 1816 de bunder gelijkgesteld aan 1 hectare of 10.000 m² (100m x 100m = 10.000 vierkante meter = 1 hectare = 1 bunder ). In 1937 werd de bunder in Nederland als officiële vlaktemaat afgeschaft, maar in de omgangstaal wordt de term nog veelvuldig door landbouwers in Noord-Brabant gebruikt.

Wandeling over de Maashorst over wandelroute 28 Bunder

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE