Skip to main content
search

Landgoedwandeling Vijfkastelenpad – Wandelen over vijf landgoederen bij Zutphen

Landgoedwandeling Vijfkastelenpad

Huis te Velde

Landgoedwandeling Vijfkastelenpad

De Berkel

Landgoedwandeling Vijfkastelenpad

De Boedelhof

Landgoedwandeling Vijfkastelenpad

Het Haveke

Landgoedwandeling Vijfkastelenpad

Huis Den Dam

Landgoedwandeling Vijfkastelenpad

Huis de Voorst

Landgoedwandeling Vijfkastelenpad

De wandeling gaat over de landgoederen het Haveke, Den Dam, ‘t Velde, De Voorst en langs de voormalige havezate De Boedelhof. Tusendoor ontmoet je de Berkel en het Twentekanaal, de wandeling is opgenomen in de gids ‘De mooiste landgoedwandelingen in de Achterhoek’ van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

IVN-wandeling Groote Beek Eindhoven

Wandelen door een kleinschalig landschap vlakbij Zutphen met kleine steegjes, sfeervolle paden, eeuwenoude bomen en de mooiste landgoederen. De route wordt onderbroken door bossen en landerijen en de kronkelende Berkel, een prachtige wandeling uit de gids van Gegarandeerd Onregelmatig ‘De mooiste landgoedwandeling’. En deze wandeling staat met recht in deze gids. Je verbaast je over de grootsheid van de hoofdgebouwen op de landgoederen, pracht en praal en statige parken hieromheen. En de landgoederen staan in een betrekkelijk klein gebied bij elkaar zodat je, bijgekomen van het eerste landgoed, al snel in de verbazing van de volgende valt. Heel erg mooi, hier ga ik nog een keer terug als alles bloeit.

Landgoed het Haveke

In 1384/1385 werd Herman ter Havick voor het eerst vermeld. In de loop van de 17e eeuw kwam Het Havick in bezit van de familie Van der Capelle van De Boedelhof. Het Havick werd in 1821 eigendom van Hendrik Huetink en kwam in 1841 door vererving in bezit van Mr. Frans Gerrit Nieuwenhuys. Deze liet omstreeks 1860 het oude huis afbreken en het huidige herenhuis bouwen. De tuin en het parkbos van de 14 hectare grote buitenplaats zijn door Leonard Anthony Springer in Engelse landschapsstijl aangelegd. 90% van het ontwerp uit 1916-1917 is bewaard gebleven. Nadat het Haveke enige malen van eigenaar was gewisseld kwam het in handen van de familie Von Rechteren-Limpurg-Speckfeld (verwant aan de Nederlandse Van Rechteren-tak), die twee kastelen in de buurt van Würzburg bezit.

Vijf kastelenwandeling Eefde bij landgoed Het Haveke

Huis Den Dam

De eerste vermelding was in 1399, toen Gijsberth van Nettelhorst de havezate, daarvoor in bezit van Evert van den Damme, overdroeg aan Johan van der Capelle. Den Dam bleef tot 1646 in de familie. Waarschijnlijk werd het huis tijdens de Tachtigjarige Oorlog verwoest. In 1599 is het herbouwd door Gerlach van der Capelle. De oorspronkelijk vierkante kelder met kruisribgewelven is bewaard gebleven. In 1765 kreeg het huis dooreen ingrijpende verbouwing een classicistisch uiterlijk. De buitenplaats is sinds 1937eigendom van de adellijke familie Bosch van Rosenthal en is sinds 1998 een Rijksmonument. Het hoofdhuis wordt sinds 2016 verhuurd in vijf appartementen.

Vijf kastelenwandeling Eefde bij Huis Den Dam

Landgoed 't Velde

De voormalige havezate wordt voor het eerst vermelding 1326 als leengoed van de hertog van Gelre. In 1516 kwam het in bezit van het geslacht Bentinck, dat het huis eind 16e eeuw grondig liet verbouwen. Rond 1700 werd het opnieuw verbouwd en vergroot in opdracht van de nieuwe eigenaar Arnold Joost van Keppel tot Voorst, graaf van Albemarle. Na diverse particuliere eigenaren zijn landgoed en huis sinds 1959 in bezit van het Geldersch Landschap en Kasteelen. Het huis wordt gebruikt door een onderdeel van de Politieacademie, het park rond het huis is vrij toegankelijk. Daar bevindt zich de Tuin van Bezinning, een nationaal monument voor politiemensen die tijdens het uitoefenen van hun dienst om het leven zijn gekomen.

Vijf kastelenwandeling Eefde Huis te Velde
IVN-wandeling Groote Beek Eindhoven

Landgoed De Voorst

Arnold Joost van Keppel was page aan het hof van stadhouder Willem III, tevens koning van Engeland, op het gloednieuwe paleis Het Loo. Hij werd diens meest intieme vrienden kon daardoor in 1695 aan de architecten van Het Loo, Roman en Marot, opdracht geven om Huis De Voorst (een replica van Het Loo) te laten bouwen. De oude havezate,voor het eerst vermeld in 1378 en sinds 1609 in de familie Van Keppel, werd daarvoor afgebroken. Vanaf de 18e eeuw was De Voorst in handen van verschillende opeenvolgende families. In 1846 werden de zijvleugels en het koepeldak gesloopt, maar rond 1900 gereconstrueerd. Het hoofdgebouw ging in 1943 door brand verloren, maar het Geldersch Landschap en Kasteelen, sinds 1957 eigenaar van het landgoed, heeft het in oude glorie hersteld. Tegenwoordig is het een hotel- en trouwlocatie.

Vijf kastelenwandeling Eefde bij Huis de Voorst

Havezate De Boedelhof

De Boedelhof is in 1378 voor het eerst vermeld als een leengoed van de hertog van Gelre. Het huis, een hoog stenen gebouw met eromheen een aarden wal en een dubbele gracht, is tijdens de Tachtigjarige Oorlog in 1583 door de Spanjaarden verwoest. Vanaf1601 was de familie Van der Capelle eigenaar van het goed. In 1638 is een nieuw huis gebouwd.In 1832 werd De Boedelhof verkocht aan douairière Antoinette M.C. gravin Bentinck van De Voorst. Zij liet alle gebouwen afbreken, behalve het linker bouwhuis. Deze oorspronkelijke oranjerie werd verbouwd tot pachtboerderij. In 1938 werd het goed beschikbaar gesteld aan de Zutphense Mixed Hockey Club, die hockeyvelden aanlegde,de boerderij als clubhuis gebruikte en in 1962 eigenaar werd. In 2004 is het landgoed aangekocht door een ontwikkelingsmaatschappij voor de bouw van vijf huizen. De voormalige oranjerie is in 2011-2012 gerestaureerd en thans in gebruik als woonhuis en kantoor.

Vijf kastelenwandeling Eefde bij de Boedelhof
Vijf kastelenwandeling Eefde bij de Boedelhof

De Berkel

De rivier de Berkel ontspringt in Duitsland en stroomt door de Achterhoek en mondt bij Zutphen in de IJssel. Tot eind 19e eeuw was de Berkel een levendig riviertje dat een belangrijke rol speelde in het alledaagse leven in de aanliggende plaatsen. De Berkel werd bevaren met berkelzompen, kleine vrachtschepen met een geringe diepgang. Totdat in de regio spoorwegen en verharde doorgaande wegen werden aangelegd, was dit de belangrijkste vorm van transport. Men is bij het temmen van de Berkel rigoureus te werk gegaan. Met het ontstaan van alternatieve transportmogelijkheden had het bevaarbaar houden van de rivier geen prioriteit. Na de kanalisatie had de Berkel op sommige plaatsen het karakter van een afwateringskanaal. Na jarenlange voorbereidingen heeft het waterschap Rijn en IJssel in 2014 de rivier vanaf Almen naar Zutphen op nieuw laten meanderen. Hierdoor moet het weer een dynamische rivier worden die, zoals vroeger, door het landschap slingert. Het verwachte effect is dat het water schoner wordt, het Berkeldal een natuurlijker aanzien krijgt en er meer ruimte voor de rivier is bij hoogwater.

Vijf kastelenwandeling Eefde langs de Berkel

Overzichtskaart - 14 KM.

Foto's van deze wandeling

Een wandeling door kleinschalig gebied bij Zutphen met de mooiste buitenhuizen en landgoederen.

Henrie van ZoggelWandelblog Ambulare

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE