Skip to main content
search

Historische wandeling Heemkundekring Bakel – Wandelen rond de Peelrandbreuk

KIJK ROND IN

HET BUITENGEBIED VAN BAKEL

Bakel, de Peelrandbreuk en de Zandse Berg

ZO’N TIEN JAAR GELEDEN ZIJN ER VIER WANDELROUTES UITGEZET ROND BAKEL DOOR DORPSOVERLEG BAKEL. LATER ZIJN ER IN HET KADER VAN DE VIERING VAN BAKEL1300 ROUTEBESCHRIJVINGEN VAN GEMAAKT. DE WANDELINGEN LOPEN ALS SPAKEN ROND HET DORP BAKEL EN KOMEN LANGS DE HISTORISCH BELANGRIJKSTE PLEKKEN EN PLEKJES VAN BAKEL.

HET UITGANGSPUNT BIJ DE ONTWIKKELING VAN DE ROUTES WAS ZOVEEL MOGELIJK RUSTIGE WANDELROUTES OP ZOVEEL MOGELIJK ONVERHARDE WEGEN WAARBIJ ZOVEEL MOGELIJK MONUMENTEN, LANDSCHAPPELIJKE ZAKEN EN ANDERE BIJZONDERHEDEN GEPASSEERD WORDEN. DEZE WANDELING GAAT OVER EEN KERKEPAD, LANGS DE PEELRANDBREUK, DE HOBERG, EEN BEGRAAFPLAATS EN DE ZANDSE BERG.

Een wandeling is kort maar krachtig, Het laat op een mooie geschiedkundige manier zien wat er ten noordoosten van Bakel zoal voor interessants te zien is. De folder is mooi geïllustreerd en levendig geschreven, duidelijk door mensen van de Heemkundekring die er echt iets van afweten.

Kerkepad

Het Kerkepad loopt vanaf het centrum naar het zuiden. Voor de kerk ligt een plein met onder meer een dorpspomp uit 1996 en een bronzen beeldje van D’n Bakelse Pier, een bierdrinkende boer, eveneens uit 1996.

Kerk van Bakel tijdens wandeling Heemkundekring Bakel

Wim Vloetpad

Wim Vloet was mede-oprichter en voorzitter van het IVN Bakel, Milheeze en De Rips. Hij heeft samen met Harrie van Hoof uit Handel het initiatief genomen voor dit natuurpad. Helaas is hij te vroeg gestorven, als eer aan hem is toen het pad naar hem genoemd. Het pad loopt langs enkele poelen en zelfs een hoogstam boomgaardje. Dit prachtige stukje natuur is inmiddels uitgegroeid tot een van de meest vlinderrijke gebieden van Nederland.

Wim Vloetpad in Bakel

Molen Laurentia

Laurentia is de naam van een achtkante beltmolen aan de Hoberg. Naast de molen staat een tuinmolen. De molen heeft een witgeschilderde achtkante stenen onderbouw en een houten bovenbouw die met riet gedekt is. Naar alle waarschijnlijkheid heeft deze molen ooit dienstgedaan als poldermolen te Bleskensgraaf. In 1890 is ze in Milheeze opgericht. Ze heette toen ‘Ludolizawi’, wat een samentrekking was van de namen van de vroegere eigenaren. Ter gelegenheid van een restauratie in 1965 kreeg ze de huidige naam.

Molen Laurentia Milheeze tijdens wandeling Heemkundekring Bakel

Peelrandbreuk

De Peelrandbreuk is een geologische breuklijn die zijn naam dankt aan de Peel. De molen Laurentia staat nog juist op het hoge gedeelte, richting Bakel en Leemskuilendijk gaat het naar beneden. Dit proces gaat nog steeds door, al is het maar zo’n 4 cm per eeuw. De invloed van de Peelrandbreuk is bepalend geweest voor het landschap, de ligging van de riviertjes, de situering van dorpen en oude wegen in dit gebied.

Wim Vloetpad in Bakel tijdens wandeling Heemkundekring Bakel

Begraafplaats De Hoberg

Begraafplaats de Hoberg is prachtig ingepast in bestaande bossen en wordt wel bestempled als het mooiste kerkhof van Brabant. Een wandeling over het mooie kerkhof is alleen al de moeite waard.

Begraafplaats Bakel tijdens wandeling Heemkundekring Bakel

Jan de Witkliniek

De Jan de Witkliniek in Bakel biedt verpleging aan dementerende cliënten en aan mensen met een lichamelijke beperking die 24-uurs zorg nodig hebben. Het ligt in een prachtig bos met een vlindertuin , kruidentuin en spoorplein. Het bos is omstreeks 1950 door de gemeente voor 1 gulden ‘verkocht’ aan
de stichting, die hier een sanatorium voor TBC- patiënten wilde oprichten. In 1951 is Sint Jozefsheil geopend door koningin Juliana.

De Zorgboog Jan de Witkliniek tijdens wandeling Heemkundekring Bakel

Zandse Berg

Het zand van deze bergen is gebruikt voor de aanleg van de weg Bakel – Deurne. Deze heuvels maken deel uit van de barchaan (sikkelduin) die aan de noordkant om Bakel ligt. Deze is ontstaan tijdens het ijstijdvak dat ongeveer 12000 jaar geleden eindigde. Er was hier een droge poolwoestijn, waar de wind vrij spel had en zo zandduinen vormde.

De Zandse Berg tijdens wandeling Heemkundekring Bakel

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE