Skip to main content
search

Het Hurkske – Erp – Van productiebos naar natuurbos

KIJK ROND IN

HET HURKSKE

Het Hurkske, productiebos en de Boswachter

HET HURKSKE IS VAN OORPSRONG EEN HEIDEGEBIED EN NU EEN GROOT BOSGEBIED TUSSEN ERP EN GEMERT, DAT OMRINGD WORDT DOOR AGRARISCH GEBIED. HET BOS BESTAAT UIT NAALDBOS EN GEMENGD BOS MET ERIN HET RAUWVEN, EEN PRACHTIG VEN MET KALKRIJK WATER.

Een korte wandeling, veel zangvogels zingen hun hoogste lied, niemand verder in het bos, niemand op de boswegen. Lekker om even lucht te happen.

Hurkske

Het Hurkske is een natuurgebied van 170 ha in eigendom van de gemeente Meierijstad, ten noorden van Boerdonk. Het gebied ligt ten westen van de Aa en bestaat uit naaldbos en gemengd loofbos. Daarnaast vindt men er het Rauwven, terwijl de Hurkse Loop er ontspringt. Het Hurkske was oorspronkelijk een heidegebied en het is tussen 1900 en 1928 ingeplant met diverse naaldboomsoorten: Zeeden, Zwarte den, Weymouthden, Hemlockspar, Fijnspar, en Douglasspar. Ook werd er Amerikaanse eik geplant. In het gebied ligt een ontginningsenclave, waar zich twee gemeentehoeven bevinden, waaronder de Sint-Adrianushoeve. Beide hoeven, opgericht in de jaren 30 van de 20e eeuw, hebben een grote herinneringssteen waarin, naast de naam van de pastoors van Erp resp. Keldonk, een beeltenis is uitgebeiteld van de heilige waarnaar de hoeve is vernoemd.

In de vochtige delen komt onder meer moerashertshooi en veelstengelige waterbies voor. Ook leven er in het Rauwven zeven soorten amfibieën, waaronder de alpenwatersalamander. Verder vindt men er de zonnebaars, wat een exotische vissoort is. Daarnaast bevindt er zich een van de vier Noord-Brabantse populaties van de knoflookpad.

Wandeling door het Hurkske bij Erp

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE