5-10 KMGelderlandIVN-wandeling

De Millingerwaard – Wandelen door een dynamisch rivierenlandschap

Door 21 februari 2019 juli 5th, 2019 Geen berichten
KIJK ROND IN

DE MILLINGERWAARD

Het rivierenlandschap, de bever en klei-afgravingen

DE WANDELING GAAT DOOR EEN VAN DE MEEST DYNAMISCHE RIVIERLANDSCHAPPEN VAN NEDERLAND. DE WANDELING GEEFT OOK EEN MOOI BEELD VAN NATUURONTWIKKELING, VAN HET KALE ZAND VAN DE RIVIERDUINEN EN DE KLEI-AFGRAVINGEN TOT BLOEMRIJKE GRASLANDEN EN OUD OOIBOS. IN DE MILLINGERWAARD KOMT DE BEVER VOOR EN GRAZEN RUNDEREN EN PAARDEN. ER WORDT HIER TOT 2020 GEWERKT OM RUIMTE TE MAKEN VOOR DE RIVIER.

Ik wandel vandaag door een gebied waarbij je het gevoel hebt dat je duizenden jaren terug in de tijd wandelt. Het gebied wordt niet voor niets teruggegeven aan de natuur en dat is te zien. Geen patronen, hekjes of prikkeldraad, je loopt gewoon daar waar je wil. Het enige wat je tegen kan houden is water en de paarden en runderen, al kijken die vragend naar je wat je hier komt doen. En terecht, want het is hun leefomgeving, die hier constant verandert door de wisselende waterstanden van de rivier. Langs de waterkant een omgeknaagde boom, schoorstenen van voormalige steenfabrieken en een grote verscheidenheid aan struiken en bomen.

De Bever

Omgeknaagde boom door bever op IVN-wandeling door de Millingerwaard

In 1994 werd in de Millingerwaard de bever geherintroduceerd. Het is in de afgelopen jaren een echt ‘beverwaard’ geworden. Er wordt geschat dat een twintigtal bevers in de uiterwaarden van Kekerdom en Millingen leeft. Al bij de start van de wandeling net onder aan de dijk bij Kekerdom zie ik knaagsporen van het knaagdier: een boom is volledig doorgeknaagd. Het is eigenlijk aan Neelie Kroes te danken dat er in de Millingerwaard bevers zijn. Dankzij haar kon natuurorganisatie ARK een klein proefproject beginnen door het uitzetten van bevers. In het prachtige natuurgebied, de uiterwaarden van de Kekerdomse- en Millingerwaard, houden de bevers de boomgroei in toom, maken open plekken en zorgen voor een gevarieerde structuur en leeftijfsopbouw van het bos. Allemaal informatie die je over het gebied leest en die pas duidelijk wordt als je er ook daadwerkelijk wandelt. Het is nu goed wandelen in de uiterwaarden maar bij heel hoog water neemt water de plaats in van land en overstroomt het gebied grotendeels.

De Millingerwaard

Waterpartij op IVN-wandeling door de Millingerwaard

De Millingerwaard is een uniek natuurgebied in Nederland. De natuur kan hier echt zijn eigen gang gaan. Je wandelt hier tussen kuddes wilde runderen en paarden: Galloways en Koniks. Sporen van het knagen duiden op de aanwezigheid van de bever. Maar het is zo weids, een oergebied waar je overal mag wandelen en waar het water eigenlijk de baas is. Het bestaat uit een bosreservaat met schietwilgen en verder uit moeras, weilanden, bos en heel veel water. Wandelend langs de Waal zie je aan de overkant het machtige Fort Pannerden liggen op de splitsing van de Waal in het Pannerdens Kanaal en de Rijn. Het is onderdeel van de Gelderse Poort die aan het begin van de Nederlande rivierdelta ligt. Hier wordt riviernatuur ontwikkeld en kilometers uiterwaarden teruggegeven aan de natuur en aan de rivier.

GA NAAR DE KAART

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: