Skip to main content
search

Bomenwandeling langs de meest bijzondere bomen in de binnenstad van Amersfoort

Bomenwandeling, Amersfoort en het Zocherplantsoen

MIJN HOBBY’S ZIJN WANDELEN EN WERKEN MET HOUT, WAT MOET HET DAN LEUK ZIJN OM EEN BOMENWANDELING TE BEWANDELEN. ‘MET DEZE BOMENWANDELING LEERT U MEER OVER DE BOMEN IN HET ZOCHERPLANTSOEN EN DIE IN DE BINNENSTAD. HET BEVAT EEN GEDETAILLEERDE BESCHRIJVING. BOMEN VERTELLEN DE GESCHIEDENIS VAN DE STAD. DAT BLIJKT OOK UIT HET BOEKJE. TIJDENS DE WANDELING ZIET U ZOWEL BOMEN DIE HEEL RECENT ZIJN GEPLANT ALS HEEL OUDE BLOMEN. DE BEUK BIJ MONNICKENDAM STAMT BIJVOORBEELD UIT HALVERWEGE DE 18E EEUW. IK WENS U VEEL PLEZIER TIJDENS UW BOMENWANDELING.’, ALDUS HANS VAN DALEN, WETHOUDER STEDELIJK BEHEER VAN DE GEMEENTE AMERSFOORT.

Zocherplantsoen

De wandelroute gaat langs ruim honderd bomen in en rondom het centrum van Amersfoort. De meeste bomen staan in het Zocherplantsoen en staan op particulier terrein en kun je alleen op afstand bewonderen. Soms zijn het monumentale bomen, andere zijn nog jong. De soorten die je tegenkomt zijn divers en zijn teken van de liefde waarmee landschapsarchitecten, hoveniers en andere boomliefhebbers de afgelopen eeuwen deze bomen in en rond de stad hebben aangeplant.

Officieel heeft het plantsoen rond de stadskern vier verschillende namen, te weten: Plantsoen Oost, West, Noord en Zuid. De bijnaam is ontstaan doordat één van de ontwerpers Zocher heette. De oude stadswallen rond het centrum zijn omstreeks 1840 omgetoverd in wandelparken in Engelse landschapsstijl. Nadat de wallen hun verdedigingsfunctie eind 18de eeuw hadden verloren, en in verval raakten in verval, werden deze vervolgens afgebroken. De architecten Van Lunteren en Zocher tekenden voor het ontwerp van het uitgebreide plantsoen op de plaats van de stadswallen.

De bomenwandeling in Amersfoort leidt zowel langs inheemse bomen als exoten uit
andere landen. Inheemse bomen zijn de berk, grove den, hazelaar, zwarte els en zomereik. Exoten, oftewel nieuwkomers zijn de plataan en paardenkastanje.

Amersfoortse bomenbestand

Het Amersfoortse bomenbestand bestaat uit zowel inheemse bomen als exoten uit andere landen. Inheemse bomen zijn de berk, grove den, hazelaar, zwarte els en zomereik. Bij inheemse soorten treffen we veel insecten aan, die samenleven met deze bomen. Inheemse flora en fauna hebben eeuwen de tijd gehad om aan elkaar ‘te wennen’. Je kunt dus zeggen dat je met het planten van inheemse boomsoorten een hele leefgemeenschap neerzet. Exoten, oftewel nieuwkomers als de plataan en paardenkastanje hebben weinig of geen specifieke diersoorten om zich heen.

Chinese vernisboom, vijf bruine beuken en de kleinbladige linde

De blazenboom, Chinese vernisboom, bij de Observant, de beverboom bij de traverse van het stadhuis, vijf bruine beuken bij de rotonde voor het stadhuis, de koningslinde in de Molenstraat, moeraseiken op de Stadsring, de kleinbladige linde in de Utrechtstraat, de zomereik in de Arnhemstraat en de witte paardenkastanje bij de Utrechtse Kei. Prachtige bomen, sommige nu vol in bloei en dit is nog maar een kleine opsomming van de honderden bomen die op de wandeling tegenkomt. Een verrassende manier om de binnenstadring van Amersfoort te ontdekken, zeker nu de natuur op springen staat.

Zeer veel bomensoorten

Gewone esdoorn, zwarte walnoot, hemelboom, amberboom, tamme kastanje, Japanse notenboom, sneeuwklokjesboom, zakdoekenboom, trompetboom, zuileiken, krimlinde, rade paardenkastanje, valse Christusboom, plataan, trompetboom, ruwe berk, treurbeuk etcetera, etcetera, etcetera.

De route volgt grotendeels de oude stadsomwalling van de stad Amersfoort. De bomen zijn voornamelijk gesitueerd in het Zocherplantsoen en hoewel het blad nog niet in de bomen zit, is het zeer de moeite waard. Eigenlijk is het elk jaargetijde leuk om deze wandeling te maken, elk seizoen heeft zijn charmes. Zo ook nu bij de lente die in aankomst is. De tulpenboom bij het gemeentehuis staat prachtig in bloei, de treurwilg hangt met de groene slierten al over het water en in vele bomen zitten al knoppen. Bovendien zie je nu de prachtige contouren van de machtig grote bomen, iets wat je niet ziet als de bomen volledig in blad staan. In het park zijn op het voetpad punaises aangebracht met een nummer wat correspondeert met de beschrijving. Hartstikke handig en leuk om meer te weten te komen over de bomen.

GA NAAR DE WANDELING

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE