Skip to main content
search

Berg- en breukroute Uden – Wandelen langs aardkundig monument, de Peelrandbreuk

De Peelrandbreuk, wijstgronden en de Bedafse Bergen

LANGS DE PEELRANDBREUK VLAKBIJ HET SINT ANNABOS WAAR DE KNUPPELBRUG LIGT OVER HET NATTE WIJSTGEDEELTE, OVER DE WIJSTGRONDEN WAAR ROODBRUIN WATER UIT DE BODEM KOMT, LANGS DE ZANDVERSTUIVINGEN VAN DE BEDAFSE BERGEN, MOOIE STUKKEN NET BUITEN UDEN EN MEER DAN DE MOEITE WAARD.

EEN WANDELING DIE PRACHTIG TE MAKEN MET ALS UITVALSBASIS BIJ ROOZEN WAT VLAK LANGS DE ROUTE IS GELEGEN. JE KUNT HIER IN VORSTENBOSCH HEERLIJK RECREËREN IN DE VAKANTIEHUIZEN HERBERG DE SPELD EN DE ROOZENSTAM, IN VAKANTIEHUIS DE KNOP, CAMPINT BIJ ROOZEN OP HET VELD OF TREKKERSHUT DE VELDHUT. VAN HIERUIT BEN JE SNEL VIA DE BEEK DE LEIJGRAAF OP DE ROUTE EN KUN JE GENIETEN VAN HET GEBIED ROND DE WIJSTGRONDEN EN DE BEDAFSE BERGEN.

De Peelrandbreuk

De ondergrond van Nederland wordt doorsneden door een groot aantal aardbreuken. Aan de oppervlakte is daar vaak niets van te zien. De breuk in en rondom Uden heet de Peelrandbreuk en is één van de weinige plaatsen in Nederland (en zelfs omstreken) waar de breukwerking wel in het landschap zichtbaar is.

Wijstgronden

Wijstgronden zijn zeldzaam en komen elders in Europa haast niet voor. In Noord Oost Brabant zijn er wel diverse plekken waar Wijstgrond voorkomt. Maar wat is Wijst eigenlijk? Grondwater stroomt van hoge naar lage gebieden. Bij de Peelrandbreuk wordt de doorstroming bemoeilijkt doordat achter de breuk de bodem dichter is en geen water doorlaat. Hierdoor stijgt het water en komt het aan de Oppervlakte, dit wordt kwelwater genoemd. Anders dan je zou verwachten zijn de hoge gronden dus nat en blijven de lager gelegen gronden droog. Deze bijzondere vorm van kwel noemen we Wijst.

Bedafse Bergen

De Bedafse Bergen, een steile en langgerekte stuifzandwal die ten opzichte van het omliggende maaiveld, 18 meter hoog ligt, de hoogste stuifzandwal van Noord-Brabant. De Bedafse Bergen hebben er niet altijd zo uitgezien. Zo’n 4000-5000 jaar geleden was Brabant bedekt met een laag zand waarop vooral eikenberkenbos groeide. Rond 1100 vestigden zich in dit gebied boeren en zij lieten in de bossen hun vee grazen. Door de toenemende begrazing verdween het bos en het landschap veranderde in uitgestrekte heidevelden met stuifzand. Dit stuifzand ontstond doordat de boeren de heide dichtbij hun hoeve te vaak plagden; deze plaggen werden in de potstal met de mest vermengd. Om het stuiven van het zand tegen te gaan werden aan de rand van de akkers en buurtschappen, houtwallen aangelegd. Omdat de houtwallen met  zand werden overstoven kwamen ze hoger te liggen. Op de droge en onvruchtbare flanken van de Bedafse Bergen werden grove dennen aangeplant. Het hout van deze bomen werd gebruikt als stuthout in de Limburgse mijnen. Het stuifzand werd bij de Bedafse Bergen met succes vastgelegd. Alleen de langgerekte vorm van de bergen en de eiken op de ‘bergtoppen’ herinnert ons tegenwoordig nog aan de voormalige houtwal. (Bron IVN)

BIJ ROOZEN - Genieten op het Brabantse platteland

Bij Roozen

Victor & Marja Roozen
Scheiweg 7
5476 VV Vorstenbosch

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE