0-5 KMNoord-BrabantWandelspecials Nederland

Bedaf – Uden – Wandelen door de stuifduinen uit mijn jeugd

Door 16 november 2019 Geen berichten
KIJK ROND OP

DE BEDAFSE BERGEN

De Bedafse Bergen, een zandverstuiving en de Maashorst

DE MAASHORST LIGT HOGER DAN ZIJN OMGEVING EN DAARDOOR IS DIT GEBIED DROGER DAN DE REST. HIER WOONDEN EEUWEN GELDEN AL MENSEN. MIDDELEEUWSE BOEREN KAPTEN HIER VEEL HOUT WAARDOOR ER OP DE GEKAPTE STUKKEN UITGESTREKTE HEIDEVELDEN ONTSTONDEN. HIER LIETEN DE BOEREN HUN SCHAPEN GRAZEN. DOORDAT DE SCHAPEN DE HEIDEVELDEN ZO KAAL ATEN, KWAM HET ZAND BLOOT TE LIGGEN EN DOOR DE WIND BEGON DAT TE VERSTUIVEN. HET RESULTAAT ZIE JE NU, DE STUIFDUINEN VAN BEDAF.

Ik wandel vandaag met Marianne en een bevriend stel op de plek waar ik mijn jeugdjaren heb doorgebracht. Kamperen in de open lucht in een slaapzak onder de strerrehemel, met een zak van de plaatselijke mengvoederfabrikant in de winter over de sneeuw naar beneden glijden en spelletjes doen met de plaatselijke jeugdvereniging Jong Nederland. Er is niet veel veranderd behalve het natuurbesef en ingrepen die vooral goed voor de natuur zijn. Het is vooral herinneringen ophalen op de plek waar vroeger een karrenspoor richting Den Bosch liep en waar je op de hoogste stuifduin bij goed weer zelfs het provinciehuis van Den Bosch kunt zien liggen.

De Bedafse Bergen

De Bedafse Bergen is een langgerekt natuurgebied van 75 ha dat zich bevindt ten noordoosten van Vorstenbosch en ten noordwesten van de buurtschap Bedaf. Het grootste deel ervan ligt in de gemeente Uden, welke ook eigenaar van het gebied is.

Sinds de Middeleeuwen is hier een stuifzandrug ontstaan die in het begin van de 20e eeuw met naaldbos beplant is. Het hout werd voornamelijk als mijnhout gebruikt. Een stuifzandrug met hoogten tot 25 meter wordt in stand gehouden. Deze wordt geflankeerd door een heideveld op de uitgestoven vlakte waarin onder meer Bruine snavelbies voorkomt.

Broedvogels zijn sperwer, boomvalk, ransuil, wielewaal, bonte vliegenvanger, geelgors, gekraagde roodstaart en boomleeuwerik. Ten noordoosten van de Bedafse Bergen bevindt zich het uitgestrekte Natuurpark Maashorst en tussen de Bedafse Bergen en Uden liggen de Wijstgronden.

Foto’s van deze wandeling

KIJK OOK EENS NAAR WANDELING IN PARK LINGEZEGEN OVER HET PARKPAD BIJ DRIEL

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: