Skip to main content
search

A.F.Th. van der Heijden-wandeling – Een literaire wandeling in Geldrop

KIJK ROND IN

HET GELDROP VAN SCHRIJVER A.F.TH. VAN DER HEIJDEN

Geldrop, schrijver A.F.Th. van der Heijden en Kasteel Geldrop

‘DE WANDELING IS DE VERBINDINGSLIJN TUSSEN MARKANTE LOCATIES UIT ROMANS EN REQUIMS VAN SCHRIJVER VAN DER HEIJDEN. DE WANDELING IS DE VERBINDINGSLIJN TUSSEN MARKANTE LOCATIES UIT ROMANS EN REQUIMS VAN VAN DER HEIJDEN. OP DIE LOCATIES LIGGEN OOK DE PLAATSEN UIT ZIJN PERSOONLIJKE LEVEN. ZIJN WERK STAAT MODEL VOOR ‘DE TANDELOZE TIJD’ DIE EINDELOOS STROOMT EN VERANDERT. WANT A.F.TH. DENKT OVER DE TANDELOZE TIJD ALS EEN EINDELOZE TIJD. HIJ BLIJFT ERAAN WERKEN EN ER STAAN NOG BOEIENDE GELDROPSE GESCHIEDENISSEN OP STAPEL.’ ALDUS DE UITLEG OVER DE WANDELING DOOR DE VVV GELDROP-MIERLO

De wandeling van acht kilometer bestaat uit twee lussen van vier kilometer. De eerste lus loopt langs het Kanaal en door de Geldropse wijken Hulst en Skandia; de tweede door Braakhuizen Zuid en Braakhuizen Noord. In de eerste lus zijn dertien en in de tweede lus zijn achttien locaties. Deze locaties corresponderen met inleidende teksten, biografische informatie en toepasselijke verhaalcitaten. De wandelaar kan ze lezen of beluisteren zodat ze de omgeving inkleuren met Van der Heijdens poëzie. Ruim dertig locaties corresponderen met passages en citaten uit de romans van Van der Heijden en met het leven van de schrijver. Via een gratis te downloaden audiotour kun je de teksten en biografische informatie beluisteren.

Literaire wandeling langs markante punten van A. van der Heijden in Geldrop

Een wandeling die me trok door mijn nieuwe werkplek: de Openbare Bibliotheek Uden. De hele dag tussen de boeken, tussen collegae die van boeken houden en die boeken met grote snelheid uitlezen. Zo ook een collega die spontaan Van der Heijden omschreef nadat ik vertelde dat ik deze wandeling ging maken: ‘Wat ik mooi vind aan zijn werk is zijn taalgebruik. Hij heeft prachtige zinnen, is heel fijn om te lezen en verwerkt ook altijd humor in zijn werk. Dat vind ik ook belangrijk, dat je nog ook nog eens ergens om kunt lachen. En de werken van hem zijn ontzettend verschillend. Antonio, dat kent iedereen en gaat over de dood van zijn enige zoon. Hij werd aangereden op zijn fiets, een jongen van 23 in Amsterdam. Dat heeft hem erg aangegrepen maar daar heeft hij zo’n mooi boek over geschreven. Ik weet nog dat hij daar bijvoorbeeld in zei, op de avond voor het ongeval net voordat hij op zijn fiets wegging: ‘Ik nam mijn zoon in een accolade.’ Alsof hij hem in een omhelzing nam. Zo mooi omschreven, dat zal ik nooit vergeten. En het boek Kwaadschiks gaat over een jurist, vind ik altijd leuk om te lezen. En De Helleveeg, gaat over een echte helleveeg, komt natuurlijk ergens vandaan. En Emma, vond ik wel het minste boek wat ik heb gelezen. Het gaat over een man, een Russisch journalist die zijn eigen dood ensceneert. Maar al zijn boeken zijn van hoge kwaliteit.’

A.F.Th. van der Heijden

A.F.Th van der Heijden werd in 1951 in Geldrop geboren en woont sinds zijn vijfentwintigste in Amsterdam. De romancier ontwikkelde een hemelbestormend schrijverschap. Hij schiep zijn eigen universum waarin hij persoonlijke herinneringen en dagelijkse werkelijkheid van heden en verleden, van dichtbij en ver, door elkaar schudt. Zijn fantasie is zijn leidraad en organisatieprincipe. De stijl en woordkunst van Van der Heijden bewijzen een vindingrijk, sprankelend meesterschap. Vier van zijn romans zijn verfilmd. De schrijver is gelauwerd met praktisch alle Nederlandse literaire prijzen.

Het werk van A.F.Th. van der Heijden bestaat uit twee romancycli: ‘De tandeloze tijd’ en ‘Homo duplex’, uit zeven requiems en een macht aan zelfstandige romans, novellen, verhalen, essays, beschouwingen, dagboeken en brieven. De requiemroman ‘Antonio’ (2011) voor zijn overleden zoon is wellicht zijn meest gelezen roman. Het middelpunt van zijn werk is ‘De tandeloze tijd’, de cyclus die nu zeven delen telt. Dit levensverhaal van Albert Egberts loopt uit in vele verschillende verhalen, vele plaatsen, vele verwikkelingen, vele emotionele drijfveren, vele personen. De solostem van Albert Egberts zwelt aan tot de meerstemmigheid van een rijk Heijdensiaans romanuniversum.

Binnen het romanuniversum van A.F.Th. van der Heijden bestaat een speciale bekoring voor de ‘Geldropse laag’. Deze laag, te vinden in ‘De tandeloze tijd’ en de requiems, weerspiegelt de verfabelde versie van de kindertijd en vroege jeugd van de schrijver. De wandeling door zijn land van herkomst voert dan ook langs locaties van scènes uit die romans en requiems. Zo staat ‘Geldrop….mijn dorp’ voor de oerbron van Van der Heijdens magie.

Bron: VVV Geldrop-Mierlo

Literaire wandeling langs markante punten van A. van der Heijden in Geldrop bij een bankje

Kleine Dommel

De Kleine Dommel of Rul is een beek in de Kempen en de Meierij van ‘s-Hertogenbosch. Het dal van de Kleine Dommel ligt in de Roerdalslenk, waar ooit de Rijn en later de Maas door gestroomd hebben. Hij ontstaat uit de samenvloeiing van de Groote Aa met de Sterkselse Aa bij het Kasteel Heeze in Heeze en stroomt daarna dwars door Geldrop en ten westen van Nuenen, waar hij de grens tussen Nuenen en Eindhoven vormt en aldaar ook in de Grote Dommel uitmondt.

Literaire wandeling langs markante punten van A. van der Heijden in Geldrop bij de Kleine Dommel

Geldrop

Geldrop is een plaats in de gemeente Geldrop-Mierlo en is gelegen aan het Eindhovens Kanaal en wordt doorsneden door de Kleine Dommel en de spoorlijn Eindhoven – Weert. Historisch gezien is Geldrop ontstaan uit 3 kernen: Het eigenlijke Geldrop, Braakhuizen, dat ten oosten van de Kleine Dommel ligt en Hoog Geldrop ten westen van de spoorlijn, de belangrijkste nederzetting van de vroegere gemeente Zesgehuchten. De naam Geldrop betekent vermoedelijk: ‘Gelders dorp’. Geldrop was vroeger een enclave van het hertogdom Gelre in het Brabantse land. Daarbij is een metathese van de r opgetreden.

Literaire wandeling langs markante punten van A. van der Heijden in Geldrop op de markt

Kasteel Geldrop

Het kasteel van Geldrop is een kasteel met een park dat zich midden in het centrum van Geldrop bevindt. Het is gelegen in het dal van de ter plekke druk meanderende Kleine Dommel. In 1974 kocht de toenmalige gemeente Geldrop het kasteel. Hieraan was de voorwaarde verbonden dat het kasteel en het landgoed ten nutte van de bevolking zouden komen en blijven. In 1996 werd het kasteel bezit van de Stichting Kasteel Geldrop, die voor verdere instandhouding zorg draagt. In het kasteel bevindt zich, naast de trouwzaal, een oudheidkamer en worden er regelmatig tentoonstellingen gehouden en uitvoeringen gegeven. In 1870 werd de Engelse landschapstuin aangelegd, waarvan de fraaie bomen, waaronder een erg oude en zware mammoetboom, de bosanemonen en de stinsenflora nog altijd bijzonder mooi zijn. Het huidige landgoed is 11 ha groot en vrij toegankelijk. Het biedt een afwisselende plantengroei en een overgang van parkachtige naar meer natuurlijke omgeving in de richting van de Kleine Dommel. In het park leven vogels zoals het boomklevertje en kleine bonte specht; van tijd tot tijd laat zich de ijsvogel zien.

Literaire wandeling langs markante punten van A. van der Heijden in Geldrop bij kasteel Geldrop

Audiotour met spraak van Frank Lammers

De audiotour volgt zoals het wandelboek de locatiepunten met corresponderende inleidingen, intermezzo-teksten en citaten uit de Geldropse romanscènes. Frank Lammers heeft de teksten warm en fraai ingesproken. Als geboren Mierloënaar raakt hij precies de Brabants-Geldropse klanknuance. De wandeling biedt naast de Kleine Dommel, het kasteel van Geldrop en het marktplein van Geldrop niet bijster veel mooie plekjes. Echter, met de audiotour komt de wandeling wel geheel tot leven. De gesproken teksten geven mooie sfeerimpressies uit het leven van Van der Heijden. Zo ook bij de duiven op de bank bij het Weverijmuseum. Frank Lammers: ‘Jong, in de sandwich. Kijk over de bank met vogeltjes heen. Daar was ooit de jongerensociëteit JOEK, Jongeren Onder Elkaar, gevestigd in een oude smidse in een doodlopend straatje achter de toenmalige bibliotheek. JOEK werd het oefenterrein van drinken en ander vermaak in Van der Heijden’s jeugd en van de Sandwich. Vriend Frank is in die novelle een prikkelend personage. Uit de Sandwich: ‘Frank was van mij de wekker van die hele speciale moeilijk hanteerbare driften waar ik normaal zo goed de deksel op wist te houden. Zijn uitwerking op mij was als de pil die hij mij eens te slikken gaf. Eerst stond ik een uur lang op een tafel in de hal van de jongerensociëteit en eiste met elke voorbijganger met mij in discussie te gaan over welk onderwerp dan ook. Toen niemand op mijn agressieve voorstel inging, wendde ik mij snikkend tot de nis waar ik ooit in opdracht van het sociëteitsbestuur met fosforescerende verf een spinnenweb had geschilderd. Hij smeekte het web mij als spin in zijn hart op te nemen. Omdat de metamorfose geen doorgang vond, eiste ik van het bestuur mij op te sluiten in een keet waar de lege biervaten werden bewaard. Dat was wel het minste vond ik kennelijk.’ De Wielstraat buigt voor het plein de Bleek rechtsaf. Volg de straat en aan het einde van deze weg linksaf. Dit is de Molenstraat. Rechts tegenover de fabriek met de benaming Van den Heuvel en Zoon, nu het Weverijmuseum, liggen twee bruggen over de Kleine Dommel. Het eiland ertussen in is het Ile, het eiland.’

Literaire wandeling langs markante punten van A. van der Heijden in Geldrop op de markt

A.F.Th. Banken

Langs de wandelroute staan een aantal A.F.Th. erebanken op belangrijke locaties. Het zijn verrassende banken als blikvanger in de omgeving en als comfortabel lees- en rust- en ontmoetingspunt. Hier kun je lekker zitten om de om teksten en citaten te lezen of te beluisteren; om te mijmeren bij spraakmakende verhalen; om te genieten van landschap of dorpsgezicht. De Werkgroep Van der Heijden wandeling heeft deze banken weten te realiseren met een crowdfundingsactie.

Literaire wandeling langs markante punten van A. van der Heijden in Geldrop
VIDEO OVER DE WANDELING IN EEN NOTENDOP

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE